Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Csokis-sárgabarackos mömm sütés nélkül

Csak egy mikró és egy kenyérpirító kell hozzá!

Nincs klímánk. Gondolom, vagyunk ezzel páran. Nyáron ezért nem szívesen kapcsolom be a sütőt. Egy kelttészta és hopp máris fél fokkal melegebb lesz a házban. Este meg hiába szellőztetek, ha a levegő az istenért se hűl vissza. Ilyenkor általában sütés nélküli sütiket szoktam készíteni, mert a gyerekek, khmmm leginkább én, kívánom az édeset.

A hó végéhez közeledve mömmöt „sütöttem”. Nem tudom, ismeritek-e a kifejezést, de a dédi mindenféle olyan sütire szokta használni, aminek az alapja szikkadt valamilyen szikkadt kenyérféle. Szerinte a zsemlekugli, a máglyarakás, a mákos guba, de még rántott zsemle is mömm, vagy becézve mömszli.

Az én mömmöm két teljes kiőrlésű mömmöm két maradék tönkölybagettet nyelt el, ami már két napja árválkodott a kenyereskosárban. De jó szolgálatot tett tíz szem sárgabarack, egy tábla dugi csoki meg a félig megbontott körtelekvár is.

Csokis sárgabarackos mömm:

Hozzávalók (kb. 8 szelethez)

  • két közepes bagett ( az enyém teljes kiőrlésű volt, de bármilyen szikkadt kenyérféle megteszi)
  • kb. tíz szem sárgabarack
  • egy tábla magas kakaótartalmú étcsoki (nagyjából 125 gramm)
  • tíz evőkanál lekvár (lehetőleg barack, körte vagy szilva)
  • két evőkanál vegán vaj ( lehet helyette margarin meg sima is)
  • másfél deci zabtej ( sima is jó)
  • egy kisebb csokor menta

A bagettet felkarikázzuk és karikánként betesszük a kenyérpirtóba, hogy ropogjon. Lehet sima kenyeret, kalácsot is használni, de akkor vágjátok le a héját. Közben a sárgabarackot megmossuk és cikkekre vágjuk. Ha ezzel is készen vagyunk, akkor jöhet a frenetikus csokis öntet! Tényleg az, én folyton rájártam.

Egy tábla csokit apróra törünk, majd egy kerámiatálba dobunk. Ráteszünk kábé két evőkanál vajat, egy evőkanál lekvárt és csorgatunk rá érzésre egy kicsi zabtejet. Betesszük a mikróba két percre. Aztán egy mélyebb kerámiatál alját kivajazzuk, és el kezdünk rétegezni. Egy réteg bagett. Jó sűrűn tegyétek, hogy ne legyenek rések. Egy réteg barack, egy réteg lekvár. Aztán megint egy réteg bagett, egy barack és még egy lekvár.

A maradék tejjel az egészet locsoljuk meg, hogy legyen mit felszívni a szikkadt kenyérnek, és a végén nyakon öntjük a csokival. A tetején valamilyen tetszőleges formában elrendezzük a barackot és mentával kidíszítjük, hogy egy kicsit tisztességesebben nézzen ki a süti. Végül legalább egy órára betesszük a hűtőbe. Hidegen tálaljuk. Kávéval, kakaóval tökéletes uzsi.

Tovább

Cukkinis-répa rózsaszín bulgurral

Már heti egy (!) húsmentes nappal sokat tehetünk az egészségünkért!

Magyarországon több, mint egy kiló húst fogyasztanak az emberek hetente – derül ki a KSH adataiból. És ez a szám évről-évre egyre nő.

Túl sok húst eszünk!

Most ennek lehet örülni, hogy lám itt még a csapból is tízezres folyik, és megengedhetjük magunknak azt a luxust, hogy minden nap rántott hús meg pörkölt kerüljön az asztalra. Másrészt viszont bármelyik egészségügyi szervezet ajánlását nézzük, akkor max heti három húsos napot, és heti fél (!) kiló hús fogyasztást javasolnak.

A zöldségtől is jól lehet lakni!

Nem tudom mi állhat ennek a hátterében, hiszen a szervezetnek a zöldségek-gyümölcsök is ugyanolyan fontosak. És fatális tévedés, hogy nem lehet tőlük jól lakni! Ha lassan felszívódó szénhidrátokkal például kölessel, bulgurral, amaránttal, hajdinával és társaival kombináljuk őket, legalább három-négy órán keresztül nem leszünk éhesek.

Ha könnyed zöldséges napot szeretnénk, és nem szeretnénk egy fél délelőttöt a konyhában tölteni, pláne melegben, akkor dobjátok össze ezt a cukkinis-répás rózsaszín bulgurt. Van benne egy nagyon pici cékla is, de nem kell tőle megijedni. Éppen, hogy csak egy kis édeskés ízt ad az ételnek.

Cukkinis répa rózsaszín bulgurral

Hozzávalók négy főre:

  • két nagyobb szál répa
  • egy fél cukkini
  • egy közepes cékla
  • egy lilahagyma
  • két evőkanál mogyoróolaj
  • néhány levél bazsalikom
  • egy teáskanál borecet
  • 250 gramm bulgur
  • ízlés szerint só, bors

A céklát egy fazékban feltesszük főni. Én azért így szoktam, mert akkor könnyebben meg tudom pucolni és nem lesz minden a csempétől a pultig hupilila. Közben a hagymát felkockázzuk, a cukkinit legyaluljuk és a répát agglegénycsíkokra vagy más néven parasztzsülienre vágjuk. (Magyarán félujjnyi vastag csíkokra.) Amikor megpuhult a cékla, pucoljuk meg és vágjuk ketté. Egyik felét turmixoljuk le, a másikat pedig vágjuk csíkokra.

A bulgurt beleöntjük egy nagyobb edénybe. Ráöntjük a kétszeres mennyiségű forró vizet. (Nyugodtan lehet a vízforralót használni!) Belekeverjük a turmixolt céklát (ettől lesz rózsaszín, na jó lazacszínű)és megsózzuk csak úgy gondolomformán. Ezután lefedjük és húsz percig állni hagyjuk.

A mogyoróolajon megfuttatjuk a hagymát. Lepirítjuk a répát. És hagyjuk kicsit rotyogni. Pici vizet önthetünk alá, nehogy odaégjen az alja. Amikor már kezd puhulni, rádobjuk a párolt céklát és a gyalult cukkinit is. Megsózzuk, borsozzuk, végül egy kis borecettel és bazsalikommal fűszerezzük. Ha a bulgur felszívta a vizet és pergősre puhult, szépen mellé- vagy ráhalmozzuk a zöldséges ragut, és már ehetjük is.

Tovább

Házi meggykrémes torta a dzsungelból

Hagytam kibontakozni a majdnem négyévest.

A négy éves fiam egyik reggel két autózás között bejelentette: Süssünk dzsungeltortát!

- Hogy mit? - kérdeztem nyitott szemmel álmodva, mert az ötszázadikra visszamelegített kávémat még meginni sem tudtam.

-Legyen rajta tigris, meg pálmafáról lógó majom. Meg oroszlán! De ne aggódj! Én majd segítek neked!

-Hűha - gondoltam magamban. Már jól kezdődik, de nem akartam elrontani a kedvét, annyira csillogott a szeme. Inkább izomból lehúztam a feketét, aztán mint egy nagyvárosi indiánasszony magamra kötöttem a kicsit, és nekiálltunk tortát sütni.

Ott kezdődött, hogy a kicsi 10 perc után lekérezkedett a hátamról és kiborította a lisztet a földre és elkezdett homokozni a konyhában. Aztán mindenhova meggyes ujjnyomok kerültek, úgyhogy a székhuzatoktól kezdve a felsőmön át minden de minden ment a mosásba. Végül pedig majdnem drifteltek a kisautók a csokikrémben. Na jó, kicsit engedtem! De a gyerekek istenbiz jobban élvezték, mint a játszóházat!

A dizájn teljes mértékben a nagyobbik két keze műve. Tök rendes volt, mert eltekintett a pálmafától meg az ordító oroszlántól. Lett helyette viszont házi meggykrém meg extra finom csokikrém avokádóból!

Hozzávalók (15 centis formához)

Az alaphoz:

  • 50 gramm zabliszt
  • 50 gramm fehér liszt
  • 80 gramm cukor (lehet gyümölcscukor is)
  • egy teáskanál sütőpor
  • egy csipet só
  • fél citrom leve
  • 75 gramm vaj
  • 4 tojás

A meggykrémhez:

  • egy kis üveg magozott meggy
  • két teáskanál zselatin fix
  • ízlés szerint cukor

A csokis avokádókrémhez:

  • két nagy avokádó
  • két evőkanál kakaó
  • ízlés szerint cukor (lehet gyümölcscukor is)

A díszítéshez:

  • egy csokor menta
  • néhány szem meggy

 

Fotó: Kiss László

A kimért liszteket összekeverjük a sóval és a sütőporral. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd apránként hozzácsurgatjuk a megolvasztott vajat. Néhány percig hagyjuk közepes fokozaton a robotgépet dolgozni, majd beleöntjük a lisztes keveréket. Ha a massza kezd összeállni, belefacsarjuk a fél citrom levét. Az egészet még egyszer alaposan átkeverjük, és a kivajazott formában 180 fokon alsó-felső sütési üzemmódban nagyjából húsz perc alatt aranybarnára sütjük.

 

Persze a kicsi sem maradhatott ki!

Amíg a tészta sül, a kimagozott meggyet leturmixoljuk a levével együtt. A meggy savanyúságától függően beleteszünk egy kis cukrot, majd félretesszük az egészet addig, amíg a tészta ki nem hűl.

A kihűlt tésztát kettévágjuk. Ekkor elővesszük a meggykrémet, és csomómentesre keverjük a zselatinnal, majd a krémet óvatosan betöltjük a tésztába. A tortát betesszük a hűtőbe egy órára pihenni. Ha megkötött a meggykrém, csak akkor rakjuk rá a felső darabot, így szép magas lesz a sütemény!

Megint hagyjuk egy órát pihenni. Közben az avokádókat megpucoljuk, felaprítjuk és leturmixoljuk. Alaposan elkeverjük benne a cukrot, a kakaót, és máris dolgozhatunk vele. Megkenjük vele a tortát. Végül az egészet néhány levél mentával és pár szem meggyel díszítjük.

 

Tovább

Toszkán karfiolleves

Tudjátok, mennyire nehéz egy szimpla levesnek viszonylag ütős nevet adni? Azt még sem írhatom ki, hogy „nesztek” paradicsomos-szárzelleres karfiolleves. Pedig ha jól megnézem, akkor az. Jó, van benne egy pici bazsalikom meg fokhagyma, meg egy adag édes-zamatos paradicsomlé, amit még tavaly nyáron tett el a dédi. Ha leugrunk a dédit meglátogatni, mindig a fél spájzot oda akarja csomagolni, hogy együnk valami rendeset a messzi városban. Ilyenkor a cekkerben jön velünk pár üveg paradicsom is. Ő csak így mondja. Épp be tudom szuszakolni az üvegeket a csomagtartóba az összecsukott babakocsi, a négy kis bőrönd, az ajándékba kapott játékok meg a hűtőtáska közé. A férjem itthon szentségel egyet a kipakolásnál, hogy még tökén is szatyor lóg. Én küzdök a gyerekekkel, mint a disznó a jégen, de valahogy estére minden a helyére kerül: a gyerekek békésen szunyókálnak az ágyban, a paradicsomok a spájzban a stelázsin, mi meg a férjemmel a kanapén. Ami meg elmarad, mint a lényegtelen dolgok elpakolása, megvár másnap…

Toszkán karfiolleves (négy főre)

  • egy fej karfiol
  • egy fej vöröshagyma
  • három gerezd fokhagyma
  • fél liter paradicsomlé
  • egy fej paradicsom
  • két evőkanál eririt/xilit/gyümölcscukor (valami édesítőszer)
  • egy rúd szárzeller
  • ízlés szerint bazsalikomlevél
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • egy evőkanál teljeskiőrlésű liszt ( lehet rizsliszt, kölesliszt, sima fehér... tökmindegy)
  • egy pici olívaolaj

Belelöttyintjük az olívaolajat a fazékba. Meghintjük liszttel és máris beindul a rántásgyár 1.0. (Full toszkán nem?!)Ha szép barna, akkor rádobjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd felöntjük egy kis vízzel. Beledobjuk a megmosott, rózsáira szedett karfiolt, a felkockázott paradicsomot, plusz a felvágott szárzellert. Picit főzzük (értsd pár percig), majd hozzácsurgatjuk a paradicsomlevet. Belenyomjuk az összezúzott fokhagymát és megcukrozzuk, hogy ne legyen annyira savas. Hagyjuk 15 percet főni. Közben ihatunk kávét, mosogatrhatunk, szemetet kivihetünk, elolvashatunk pár hírt satöbbi, aztán beledobjuk az összevágott bazsalikomlevelet. Kicsit sózzuk, borsozzuk és már ehetjük is…

Tovább
123
»
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com