Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

5 gyors ebéd apartamanos nyaraláshoz

praktika menü nyaralás

Apartmanba mentek nyaralni a családdal az Adriára vagy a Balatonra? Összeállítottunk Nektek egy gyorsan elkészíthető egészséges menüsort, amit a gyerekek is imádnak.

Vigyük vagy vegyük???

Vigyük vagy vegyük – ez az apartmanos nyaralás egyik legnagyobb dilemmája. Ha csak viszed, akkor a gigahűtőtáska, a téli szalámi meg a száraz élelmiszer mellé épp be tudod szuszakolni a kis bőröndöt, a játékos szatyrot, kismotort, babakocsit meg a fürdős cuccokat. Jah, és lehet szükség lesz a tetőcsomagtartóra is!

Ha mindennap csak veszed,  arra egy négyfős család esetében inged-gatyád rámehet. Persze, lehet találni olcsó kifőzdét, meg pizzát is lehet rendelni, de a napi fagyi, kávé, süti, szuvenír mellett csak úgy röpködhetnek a húsz eurósok vagy a tízezresek.

Én a köztes megoldások híve vagyok. Vagyis viszek valamennyi kaját és főzök ( nevezzük annak) valami gyorsat, és ha elfogy, vagy megkívánok valamit, jellemzően valami helyi street foodot, akkor veszünk egy adagot belőle. Na jó, kettőt, mert a két gyerek ha formában simán megeszik egy szolidabb felnőtt tálat.

Így tervezd meg a menüt!

Ha elutazunk a menüsort mindig úgy állítom össze, hogy legyen benne:

  • zöldség - lehetőleg olyan, amit nagyon nem kell pucolni, hanem csak karikázni!

  • gyorsan elkészülő hús, - vagyis csirke, mert nem szeretek két órákat a tűzhely mellett álldogálni, miközben a többiek pihennek.

  • Valamilyen hal – nemcsak hogy egészséges, hanem pikk-pakk elkészül, és marad időm mondjuk délutáni kávéra vagy elolvashatok pár oldalt az aktuális kedvenc könyvemből.

  • lassan felszívódó szénhidrát- tartsa ki a gyerekek vércukor szintjét, hogy ne kelljen még tizenöt szendvicset készítem csak a strandra!

Bónusz szempontok:

  • jó, ha egy részét otthon előre is el lehet készíteni például pácolás. A húst amúgy is nyáron a kánikulában csak hűtőtáskában lehet szállítani, különben megromolhat.

  • Ne kelljen hűtve tárolni!

  • Foglaljon kis helyet, mert kell a hely a többi cuccnak!

  • Gyerekbarát legyen! Vagyis bármilyen körülmények között minden hiszti nélkül, lehetőleg önállóan egyék meg a gyerekek!

Mintamenü 

Öt napos mintamenüt terveztem, mert

  • van olyan, hogy másnapra is marad
  • és akad olyan nap, amikor az utcán street foodot eszünk vagy megkívánunk egy pizzát

1. nap: mézes-mustáros csirke szezámos spenótsalátával

Mivel a nyers hús az egyik leginkább romlandó, ezért ezzel az étellel kezdünk. Plusz bónuszpont, hogy a pácot előtte nap otthon el lehet készíteni. A spenótsalit meg nagyjából három perc melóval össze lehet dobni.

2. nap: padlizsános bulgurrizottó

A bulgurt még csak főzni sem kell. Elég hozzá egy vízforraló meg egy tál és magától elkészül. Padlizsánnal meg kiváló párosítás. Főleg, hogy csak karikázni kell.

3. nap: citromos-korianderes töltött hal (tetszőleges fajta) kukoricás rizzsel

A nyaralás közepére általában már fel szoktuk térképezni a helyi lehetőségeket például a piacot. Az Adrián ma már sok helyen nem kell kegyetlenül korán kelni, hogy például friss aranydurbincsot (orata) vagy szardellát lehessen kapni. A Balatonnál sajnos kicsit más a helyzet. Ott jó, ha van egy ügyes horgász a családban.  A receptben pisztráng szerepel, de bármilyen másik fajtához illik ez a fűszerezés. Ha a gyerekek nem eszik meg a „rendes halat”, akkor vigyetek magatokkal halrudacskát.

4. nap: spagetti amatriciana

A gyerekek imádják a spagettit. A paradicsomos füstölt szalonnás szósz pedig nagyjából tíz perc alatt elkészíthető

5. nap: francia lecsó

Minden maradék alapanyagot elnyelhet a kukoricától kezdve a szalonnán át egészen a cukkiniig. Elvileg sütőben kell sütni, de én már készítettem vokban is. Ugyanolyan, ha nem finomabb.

kép forrása

Tovább

Az égig érő "szagosító"

lestyán fűszernövény praktikaMikor átköltöztünk a panelból a munkásvillába (értsd: korai Kádár-kocka), a nagyapám beállított a„szagosítóval.” Fogalmam sem volt mi a rendes neve, mert a nagyanyáim (mindaketten) csak így hívták. A konyhakertjük csücskében mindig volt pár bokorral, mert vegeta helyett ezt használták.

Két méteres fűszernövény

Az ajándékba kapott szagosítót hirtelen felindulásból az akkor még diszkréten kicsi levendulabokrok közé ültettem. Tavaly még viszonylag szolid méreteket öltött, de idén finoman szólva is megtáltosodott. Mint utólag kiderült, imádja a napot és a meleget! Márciusban bújt ki a földből. És el kezdett nőni. Aztán három hét alatt elérte a terasz alját, két hónap alatt pedig elhagyta a korlátot is. Majd jött egy vihar, ami félig kidöntötte. Így jár az, aki hirtelen túl magasra tör! Nah, ekkor levágtam róla a felső egy métert, és összekötöttem. Azóta inkább virágzik.

lestyán fűszernövény praktika
Lestyán a kép bal szélén. Így jól látszanak az arányok, pedig a levendula se kicsi!

Lestyán, lóstya, löböstök

Ilyen felvezetés után gondolom kíváncsi vagytok rá, mi ez? Én is az voltam annó. Gugli barátunk segített a megfejtésben. Hivatalos neve lestyán, lóstya, levescsík, löböstök tájegységtől függően. Ízre és illatra olyan, mintha a petrezselyem és a zeller szerelemgyereke. Közép-ázsiai eredetű, amely rómaik közvetítésével érkezett meg Európába. A középkori magyar konyha egyik alapfűszereként tartották számon, de az erdélyi ételeknek ma is egyik alapfűszere. Például egy autentikus csorbaleves elképzelhetetlen lestyán nélkül. (is)

Elképzelhetetlen nélküle a vasárnapi húsleves

Frissen szedve a legzamatosabb. A leveléből négy-öt darabot kell tenni például a húslevesbe, főzelékekbe (pl. borsó, bab, krumpli, karalábé, finomfőzi stb.), amelytől sokkal karakteresebb lesz ízük. A szakirodalom szerint mint minden zöld fűszert a végén kell beledobni, de a nagyanyáim szerint „nem ez a szokás”. Ők, pont úgy, mint a babérlevelet, belefőzik az ételbe.

lestyán fűszernövény praktika

Jól illik a szárnyasokhoz

A lestyán ezen kívül remekül illik a szárnyashúsokhoz, de használhatjuk bármilyen másik ételben a zeller helyettesítőjeként. (Ha például elfelejtünk venni meg hasonlók)A szárából párszor már a szárzellert is helyettesítettük az eredeti bolognaiban. Mit ne mondjak, egy echte olasz vehette volna észre a turpisságot. Viszont nem árt vele csínján bánni, ha a kelleténél többet használunk belőle, akkor képes bármit elnyomni!

Vizelethajtó teaként is megállja a helyét

A lestyánt nemcsak fűszer-, hanem gyógynövényként is számon tartják. Ha leforrázzuk a letisztított gyökeréből egy evőkanálnyit, akkor kiváló vízhajtó-méregtelenítő tea készíthető belőle.

Tovább

Így tuti nem lesz keserű a padlizsánkrém!

Neked is sikerült már ehetetlenül keserű padlizsánkrémet készíteni pedig fakéssel és favillával dolgoztál?! Üdv a klubban! Nem vagy egyedül. Összeszedtünk néhány jó tanácsot meg egy tuti receptet, hogy soha, de soha többet ne kelljen kidobnod a kukába.

-Kérlek, ne vegyél vén padlizsánt! Ha már be tudod nyomni az ujjaddal a héját úgy, hogy az ottmarad, akkor elég régóta kint van a pulton. NE VEDD MEG! Még akkor sem, ha akciós! Akkor friss a tojásgyümölcs, mert az angolok így hívják, ha szép fényes és kemény a héja!

-A krémhez mindig közepes nagyságú padlizsánt válassz! A kicsivel több a munka, mint a haszon! A nagy meg teli van maggal, és jó eséllyel sütés után még keserű is lesz.

-Sütés előtt szurkáld meg villával a héját! Ha ezt elfelejted, akkor a padlizsán bombaként felrobbanhat a sütőben! És szerintem te sem szeretnéd utána fényesre vixolni a sütőt!

- A padlizsánt addig kell sütni, amíg majdnem, hogy koromfekete nem lesz a héja. Ez 180 fokon légkeveréses fokozatban nagyjából oldalanként negyven perc! Jól látod, mennyi. Azért kell sokáig sütni, hogy krémes legyen a belseje és ne kelljen turmixolni!

- Ha pár percet vársz és azbeszt ujjaid vannak, a héját szedd le kézzel. Ha egy pillanatra hozzáérsz fémkéssel, attól nem lesz gesztenyebarna, de ha lehet, inkább fa-vagy műanyagkést használj!

- Ha nem kaptál krémes belsőt, akkor se kétségbe! Vedd elő a botmixert, és turmixold le! 

Padlizsánkrém

Hozzávalók (négy személyre)

  • két közepes padlizsán
  • egy evőkanál majonéz
  • egy kávéskanál mustár
  • ízlés szerint só

A padlizsán héját villával megszurkáljuk és oldalanként legalább negyven percet sütjük 180 fokon légkeveréses fokozatban! Ezután kézzel leszedjük a héját és egy favillával összetörjük. Hozzáadjuk a majonézt, a mustárt. Ízlés szerint egy kis sót, és máris kenhetjük a kenyérre. Rakhatunk paradicsomot, bazsalikomlevelet! Pirított barna kenyéren a legfinomabb. Szerintem.

 

Tovább

Így tálalj a gyereknek!

Ne aggódjatok, minden gyerek életében eljön az a pont, amikor valamilyen random elv alapján kitalálja, hogy ő mit hajlandó megenni és mit nem. Te meg küzdesz, mint disznó a jégen, hogy az eddig cuki 1-2-3- tetszőleges korú királyfi vagy királylány a rántott húson, a bolognain, a sajtos-tejfölös tésztán és a pizzán kívül valami értelmeset is a szájába vegyen.

A hat éven aluliak különösen ellenállóak például a halakkal, zöldségekkel, és a gyümölcsökkel szemben. Ilyenkor egy vidámabb tálalással túljárhatunk a minibetyárok pengeéles eszén. Komplett meséket rittyenthetünk a tányérra mondjuk eperből, banánból, paprikából . Tudom, nektek is mondták annó az étel nem játék. De miért ne lehetne! Samantha Lee, a két gyerekes maláj anyuka, igazi művészként tálalja a zöldségeket és gyümölcsöket a lányainak. Az ő „munkáiból” válogattunk!

képek forrása

Tovább

Így marad szaftos a csirkemell!

Vidéken a régivágású férfiak  kétféle húst szeretnek: a disznót meg a sertést. Jó, persze a borjúpörit sem tolják duzzogva félre, de mivel a marhahús az drága, így csak akkor kerül az asztalra, ha éppen valamelyik szegről-végről koma tehenet vág, vagy ha le van akciózva a hipermarketben. Az urak a pulykába, kacsába, libába még csak-csak belevágják a bicskájukat, de a csirkét dafke meg sem kóstolják.

Hogy miért? Háá.. mert olyan száraz, mint a balsorsban a fájdalom. Egyék csak az asszonyok! Így mindig kell valami disznóság: karaj, tarja tök mindegy hogyan, mert az tutira szaftos. Pedig csirkemell is lehet az, csak tudni kell jól elkészíteni.

Összeszedtünk néhány jó tanácsot, amitől a csirkemell garantáltan szaftos marad!

  • Ha teheted, vegyél jó minőségű csirkemellet! Beszerezheted a piacon, a szupermarketben, hentesnél vagy az anyukád szomszédjától tök mindegy! Ha szép sárgás a bőre, akkor garantáltan látott szegény állat zöldet és napfényt.
  • Ha egészben szeretnéd sütni, akkor a saját magad dolgát könnyíted meg a pácolással. Nem kell túl gondolni, elég előtte pár órával vagy előző este saccperkábé összedobni egy mézes-mustáros vagy egy zöldfűszeres pácot!
  • Sokkal szaftosabb lesz a csirke, ha kiveszed a hűtőből és tíz percig a pulton hagyod, mert a forró olaj és a hideg hús között kisebb lesz a hőkülönbség!
  • Ha egészben készíted a csirkemellet légyszí ne klopfold ki! A vastagabb húst kisebb eséllyel sütöd túl, így omlósabb marad a belseje.
  • A sütéshez ne használj villát! Tudom anyukád is így süti meg a nagyi is! De itt az ideje változtatni. Kábé egy ezresért már lehet húscsipeszt venni, ami nem szúrja meg a húst, így tutira nem fog a belsejében megbúvó szaft kicsorogni!
  • És most jön a legnehezebb! Ne süsd túl! Ne süsd túl! Ne süsd túl! Hidd el sokkal de sokkal finomabb a csirkemell, ha a rostjai éppen csak elválnak egymástól! Ez oldalanként páctól és vastagságtól függően nagyjából négy perc!
  • Ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor szemelj ki egy tesztpéldányt. Vedd ki, vágd ketté és úgy nagyjából látni fogod, hogy mikor lesz tökéletes az állag
  • Mielőtt tálalod, rakd egy tálra és fedd be pár percre alufóliával, hogy az ízek sokkal intenzívebben átjárják!

Kép forrása

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com