Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Grillezett dupla sajtos töltött gomba

A gyerekeknek könnyebb eladni úgy a zöldségeket, ha megszórom őket sajttal. Legyen az bármi. A gombával is így van. A srácokkal legutóbb goudával töltött portobellót és grill csiperkét grilleztünk. Igen, a végén raktunk rá parmezánt is. Nem is keveset.

Egy titka van, nagy méretű gombát kell hozzá használni, mint például a Chefgomba portobello és a Chefgomba grillcsiperke.

Hozzávalók:

  • 6 portobello vagy grillcsiperke
  • egy marék gouda sajt
  • két evőkanál parmezán
  • ízlés szerint só, bors
  • néhány szem olívabogyó
  • egy kis csokor petrezselyem

A gombafejeket nedves papírtörlővel áttöröljük, majd a tönköket óvatosan eltávolítjuk. Ezután előmelegítjük a kontaktgrill. Amíg melegednek a lapok. Addig a gombákat sózzuk, borsozzuk, majd megtöltjük a reszelt goudával. Ez utóbbit akár ki is szervezhetjük a gyerekeknek is.

Nagyjából 6-7 percig sütjük a grillen, aztán megszórjuk egy kis parmezánnal és még visszatesszük másfél percre. Ha kész, akkor megszórjuk egy kis petrezselyemzölddel és olívabogyóval. Nagyon-nagyon finom.

 

Tovább

Egy tuti gombás recept, amit a gyerekek is szívesen megesznek

A férjemmel igyekszünk változatosan főzni, de a főzelék-leves-ragu kombináció mellett mindig van valamilyen spagetti, mert:

  • mindenki szereti
  • hamar elkészül
  • a szószt a végtelenségig lehet variálni.

A spagettiszószok koronázatlan királya a férjem. Legutóbb gondolt egy nagyot, és a gombához tett egy jó adag spenótot és fokhagymát. Közben a kisebbik fiam is segített az ízesítésben. 

Mondanom sem kell mennyi maradt belőle... A fiúk teljesen kikotorták a tányért.

Hozzávalók:

  • 500 gramm bébi csiperke (Én, Chefgombát használtam)
  • két marék spenót
  • hat-hét gerezd fokhagyma
  • egy fej vöröshagyma
  • egy csipet szerecsendió
  • 2 deci tejszín
  • ízlés szerint só, bors
  • pici olívaolaj
  • spagetti vagy bármilyen tészta

Az olívaolaj megfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd rádobjuk a megtisztított a bébicsiperkéket. (Izgalmasabb szerintem, ha fehéret és barnát is használunk.) Pár perc elteltével beledobáljuk a serpenyőbe a zúzott fokhagymagerezdeket is, majd jöhetnek a spenótlevelek!

Az egészet pár percig rotyogtatjuk közepes lángon, majd felöntjük annyi tejszínnel amennyi éppen ellepi. Főzzük kábé tíz percig. Végül jöhet a só, bors és egy kis szerecsendió. És kész! Spagettivel tálaljuk.

Tovább

Portobello gomba tarte sütőben sütve

A portobello gomba tarte egy nagyon pazar vega kaja, amihez nem kell sok minden. Majdnem, hogy csak annyi, mint egy rántottához. Könnyű és villantós recept. És attól tarte, hogy tészta helyett a gomba kalapját használtuk.

Hozzávalók:

  • 8 db portobello (Én, Chefgombát használtam)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 tojás
  • egy evőkanál mustár
  • ízlés szerint só, bors
  • pici olívaolaj

A vöröshagymákat egy kis olívaolajon megfuttatjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Hagyjuk, hogy kicsit üveges legyen, majd hozzákeverjük a mustárt. Még öt percet fonnyasztjuk, majd lekapcsoljuk. A tojásokat felverjük egy tálban. Rakunk bele egy érzésnyi sót, borsot.

A gombákat egy nedves papírtörlővel áttöröljük, majd elővesszük a közepes gáztepsit. Kibéleljük sütőpapírral, majd beletesszük a portobellókat. Ezután elkezdjük a töltést. Belekanalazunk egy adag mustáros hagymát, majd rácsurgatunk egy adag tojást, majd a végén jöhet még egy kanál hagyma.

A gombát nagyjából negyven perc alatt előmelegített sütőben 180 fokon készre sütjük. A végén megdekorálhatjuk egy kis citromfűvel, de anélkül is isteni finom.

 

Tovább

Maradék csirkemell krémsajttal és gombával tuningolva

Húslevesből nem lehet kis adagot készíteni. Ha nem fogy ebédre és vacsorára, akkor a levet el szoktam rakni a fagyasztóba alaplének. A maradék hús pedig újragondoljuk. A múltkor az ebéd után egy komplett csirkemell maradt meg, amit másnap picit feltuningoltuk.

Tuningolt maradék csirke krémsajttal és gombával

Hozzávalók:

  • egy főtt csirkemell
  • 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2-3 evőkanál krémsajt
  • 2 deci tejföl
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 teáskanál tárkony
  • 150 gramm szárított laskagomba (Én, Chefgombát használtam)
  • másfél deci víz
  • ízlés szerint só, bors
  • pici olaj

Egy serpenyőben olajat forrósítunk és beledobjuk a zúzott fokhagymát. Ha már jön az illata, beledobom a serpenyőben a szétdarabolt főtt csirkemellet, majd felöntöm annyi vízzel amennyi ellepi. Ezután következik a szárított laska gomba. (Tök jó, hogy ha van egy üvegben szárított gomba a kamrában a polcon, mert sokáig eláll és egy kis plusz ízt ad az ételnek.)

Pár perc rotyogtatás után hozzáadom a tejfölt és a krémsajtot, és alaposan összekeverem a masszát. Végül jöhet a mustár, a tárkony és ízlés szerint egy kis só, bors. Bármilyen tésztával, bulgurral, de hajdinával és kölessel is finom.

 

Tovább

Egy igazi családi klasszikus: Lonci mama töltött gombája

Lonci mama híresen finom tölteléke a férjemék családjában generációról generációra száll. A magunk között csak „A tölteléknek” nevezett csoda illik csirkecombhoz, a gombához, de csak úgy magában is finom. Legalábbis a felesleget én mindig belekanalazom a tepsibe, nehogy egy grammja is kárba vesszen.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 12 db nagyobb csiperke (Én Chefgomba grill gombájával készítettem)

A töltelékhez:

  • 3-4 szelet szikkadt kenyér
  • 3 tojás
  • 2 deci tej
  • egy fej vöröshagyma
  • a 12 csiperke tönkje
  • ízlés szerint só, bors, petrezselyem

Egy kis zöld például medvehagyma vagy petrezselyem a díszítéshez

A gomba elkészítése:

A csiperkéket megtörlöm egy nedves papírtörlővel. A tönköket leszedem és apróra feldarabolom. Közben egy wokban pici olajon lepirítom a vöröshagymát és rádobom a tönk darabokat.

Amíg pirul, addig apróra tépkedem és beáztatom tejbe a szikkadt kenyeret. Pár perc alatt jól megszívják magukat a darabok, ezért kinyomkodom egyesével őket. Hozzáütöm az egész tojást, majd belekeverem a lepirított a vöröshagymát és gombatönköt. Ízlés szerint sózom, borsozom. Ha van otthon egy kicsi petrezselymet teszek hozzá, de nem fontos.

Közben előmelegítem a sütőt 180 fokra légkeveréses fokozatra. Előveszem a nagy gáztepsit, és gusztusosan elrendezgetem benne a gombakalapokat.

A tölteléket a kalapokba kanalazom jó púposan, elvégre ettől lesz finom. (Ha marad egy kis felesleges, akkor a tepsi szélére is teszek belőle csak úgy magában.)

A gombát nagyjából fél óra alatt készre sütöm. Végül megszórom egy kis zöldfűszerrel. Nekünk most medvehagyma volt itthon, azt tettem rá. Isteni, tényleg!

U.i.: Ugyanez a töltelék csirkébe töltve is finom!

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com