Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A legfincsibb édesburgonyapüré

gluténmentes tejmentes köret
Ilyen finom krumplipürét még nem ettél!!!

A legjobb édesburgonyapüré, amit valaha ettem. (Tudom, nagyon szerény vagyok...)Komolyan, pedig sokféle változatban készítettem. Csak négy hozzávaló, na jó vízzel együtt öt, egy botmixer meg húsz perc kell hozzá. Szuper lowcarb köret bármilyen hús mellé.

Hozzávalók 4 személyre:

  • négy-öt édesburgonya
  • egy nagyobb fej lilahagyma
  • egy érzésnyi olívaolaj
  • egy teáskanál só

Az apróra vágott lilahagymát megfuttatjuk az olívaolajon. Pár percig pirítjuk, majd utána felöntjük vízzel. Az édesburgonyát megpucoljuk, karikára vágjuk és beledobáljuk a hagymát vízbe. Ha nem lepi el teljesen a víz akrumplit, akkor még öntünk hozzá egy kicsit. A lábas tetejére rápattintjuk a fedőt, és addig főzzük köbö tizenöt perc, amíg a batáta puha nem lesz. Utána összeturmixoljuk és már kanalazhatjuk a hal, hús, fasírtgolyó mellé.

Tovább

6+1 tipp, hogy tökéletes legyen a húsvéti sonka!

Fotó: Kiss László

A húsvéti sonka olyan, mint egy klasszik húsleves: ehetőt bárki képes főzni, de tökéleteset csak kevesen. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a férjemmel arra jutottunk, hogy a tízből tizenegy pontos sonka sztorija a vásárlásnál kezdődik.

  • Olcsó, akciós vizezett sonkát soha, de soha nem veszünk! Nincs annál kiábrándítóbb mikor főzés közben az egész a felére zsugorodik!
  • Csont nélkülit vásároljunk, mert a csontot nem esszük meg! Nekem pölö nincs kedvem a semmiért pluszban fizetni, pláne hogy kutyánk sincs!
  • Lehetőleg helyi termelőtől szerezzük be, ugyanis az a sonka tuti látott disznót! Tudom, tudom kicsit paranoidak vagyunk...
  • Ha a kalóriák is számítanak, akkor figyeljünk, hogy csak egy leheletnyi kövérje legyen rajta! Tudjátok, a bikinibody most készül!
  • Ha megvan a sonka, akkor legkésőbb szombat délután készítsük el! Kicsi lángon, éppenhogy rotyogva főzzük! Szánjunk rá kábé három-négy órát, mert hús annál omlósabb és szaftosabb lesz. Természetesen nem kell ott álldogálni mellette. Elég néha rápillantani! Közben lenyomhatunk egy fél Trónok harca évadot vagy nekieshetünk a Karamazov-testvéreknek!
  • A főzővízbe feltétlen dobjunk fűszereket: remekül átveszi a hús például a szegfűbors, a babérlevél, vagy éppenséggel a lila-és a fokhagyma ízét! A bátrabbak zöldségalaplevet és olyan extraságokat, mint pölö borókabogyó is használhatnak!
  • Ha lezártuk a gázt, akkor hagyjuk a sonkát a saját levében kihűlni, nehogy kiszáradjon!
  • A húsvéti sonkát konyharuhával fedjük le, hogy tudjon szellőzni és ne eresszen levet az éjszaka!

Másnap nincsen más dolgunk, mint egy éles késsel centis szeleteket vágni, megküldeni egy kis házi reszelt tormával, és máris jól indul a húsvét!

Tovább

Anyósom Kaszinó-tojása

tojás előétel gluténmentes tejmentes
Szendvicsként is megállja a helyét! Jah, és nincsen benne hozzáadott cukor! Fotó: Kiss László

Anyósomnak van néhány klassz tojásos receptje, amit elkértem. A savanyú tojáslevest meg a szalonnás zsemlegombócot annó az (amúgy félig szlovák) anyósától tanulta. A petrezselymes töltött tojást (vagy ahogyan az a nevezi Kaszinó-tojást)viszont ő kísérletezte ki egy korábbi ízélménye alapján. A fejlesztés remekül sikerült, azóta is készíti minden családi hidegtálas ünnepségre. Gondoltam, jófej meny leszek, és összedobom húsvétra. Sikerült. És még kritikát sem kaptam tőle…:)

 

tojás előétel gluténmentes tejmentes
A pesztó és a retek csak a dizájnhoz kell. Fotó: Kiss László

Kaszinó-tojás (10 darabhoz)

Hozzávalók:

  • 5 db tojás
  • két evőkanál majonéz
  • egy teáskanál mustár
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint petrezselyem

A tojásokat keményre főzzük, majd megpucoljuk. Ezután óvatosan kettévágjuk őket és a sárgájukat egy tálba kanalazzuk. Hozzákeverjük a majonézt, a mustárt. Beletesszük a sót, az összevágott petrezselymet majd összekeverjük az egészet. A masszát visszakanalazzuk a tojásokba, és a tetejüket petrezselyemmel díszítjük.

Tovább

Csípős zöldséges marharagu

Volt a hűtőben fél kiló marhahús, ami egy családi pörkölthöz kevés, de kissé csípősen, zöldbabbal és gombával remek egytálétel.

Azt szeretem az ázsiai konyhában (országtól függetlenül), hogy a húsokhoz, halakhoz, rákokhoz sokféle zöldséget használ. Nem ragad le a krumpli, rizs vagy tészta kombónál. Egyszer ettünk a férjemmel a „híres fehérvári kínai étteremben”, (értsd egy sima büfé a Tesco-üzletsoron) egy pazar marhát. Mi is meglepődtünk, mert nem ehhez a szinthez voltunk szokva. A hús szinte elolvadt a nyelvünkön, a zöldségek pedig ressen roppantak a számban. Azóta sem ettem olyan jó keleti kaját sem ott, sem máshol a városban. Mondjuk úgy nem nehéz, ha a török giroszos meg a három darab kínai büfé között lehet válogatni. Azért inkább otthon főzünk „majdnemázsiait” Mert nem teljesen olyan, csak majdnem. Ilyen ez a mostani recept is. Kicsit kínai, kicsit magyar, de működik. Nagyon..

Hozzávalók (4 adaghoz)

  • fél kiló marhahús
  • fél kiló zöldbab
  • fél kiló gomba (csiperke vagy laska)
  • egy nagy fej vöröshagyma
  • két darab szárzeller
  • két szál répa
  • egy kávéskanál Cayenne-bors
  • ízlés szerint chili-paprika
  • egy citrom leve
  • egy evőkanál xilit (lehet sima kristálycukor vagy eritrit is)
  • egy kávéskanál őrölt koriander
  • ízlés szerint szójaszósz

A marhahúst megmossuk majd nagyjából egy-másfél centi vékony szeletekre vágjuk. Aztán egy vokban megpirítjuk a felkockázott vöröshagymán. Felöltjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, majd fedő alatt kábé tíz percet főzzük. Aztán a megpucolt zöldbabot, a cikkekre vágott gombát, a felkarikázott szárzellert és répát is hozzádobjuk. Belefacsarjuk a citrom levét, meghintjük Cayenne-borssal, korianderrel és végül cukorral. Ízlés szerint meglocsoljuk a szójaszósszal. Kábé még húsz percet főzzük. Közben azért nem árt kevergetni fakanállal vagy ha profik vagyunk, akkor rázogathatjuk is. Tök mindegy, a lényeg, hogy ne kozmáljon oda az alja. A végén egy kis darált chili-paprikával még megszórhatjuk attól függően ki mennyire rajong a csípősért…

Tovább

A meggyleves kívánja a bort!

Egy klasszikus újragondolva: fehérborral és friss mentával!

Hellóóóó tavasz!Jah, hogy az idő olyan gusztustalan szürke, mint a legvadabb januárban, az nem számít! Hurráá fagyasztótakarítás, még ha nem is az egyik legkedvesebb elfoglaltságom! Éljen a fehérboros meggyleves, amivel még ha nagykabátban is, de megnyitottam az idei teraszszezont!

Hozzávalók ( négy személyre)

  • fél kiló magozott meggy (mirelit)
  • két deci száraz fehér bor (Irsai vagy Olaszrizling)
  • két deci kókusztejszín ( lehet sima tejszín is)
  • két rúd vanília kikapart magja
  • három evőkanál xilit (eritrit vagy kristálycukor)
  • egy kisebb csokor menta
  • egy teáskanál bors

A meggyet felengedjük, majd beáztatjuk a borba és megszórjuk borssal. Így sokkal intenzívebb lesz az íze. Hagyjuk állni tíz percet, aztán beleborítjuk egy fazékba és megszórjuk cukorral. Lehet bele kevesebb, többet is rakni három evőkanálnál attól függően mennyire savanyú a meggy. Aztán ha el kezd forrni, akkor belekaparjuk a vaníliamagokat és belecsurgatjuk a tejszínt. Összefőzzük az egészet, majd a legvégén megszórjuk egy kis mentával. Hagyjuk kicsit hűlni, majd stílusosan borral tálaljuk lehetőleg a teraszon vagy az erkélyen.

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com