Idén úgy döntöttem, hogy kalács helyett zsemlét sütök húsvétra. A briteknek van egy bucija, amit kifejezetten ilyenkor készítenek. A hot cross bun első harapásra olyan, mint a zsemle, a fánk és a mézeskalács szerelemgyereke. Diszkréten édes, de mégsem hivalkodóan. Pazar mód illik a reszelt tormához és a főtt sonkához. Még most is összefut a nyál a számban, ha rágondolok... pedig alig van benne cukor.
Hozzávalók (11-12 darabhoz)
A tésztához:
- 25 dkg kenyérliszt (BL80-as)
- 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 20 gramm friss élesztő
- két teáskanál fahéj
- két teáskanál szerecsendió
- három evőkanál cukor
- egy evőkanál só
- kb. négy deci langyos tej
- 70 gramm margarin
- két tojás
- egy marék aszalt áfonya
- egy citrom héja
A kereszthez:
- 50 gramm liszt
- egy evőkanál olvasztott vaj
- két-három evőkanál víz
- egy csipetnyi só
A mázhoz:
- két evőkanál házi baracklekvár
- egy pici víz
Az élesztőt belemorzsoljuk fél deci langyos tejbe, majd hozzáteszünk egy teáskanál cukrot. Aztán hagyjuk felfutni. Egy nagy tálba beleszitáljuk a liszteket. Ezt a lépést nem szabad megspórolni, mert különben nem lesz szép magas a buci. Belereszeljük a citrom héját. Megszórjuk a szerecsendióval, fahéjjal, a sóval és a maradék cukorral, majd az egészet összekeverjük. A lisztes massza közepébe lyukat mélyítünk. Beleütjük a két tojást, hozzáadjuk az élesztőt, és apránként a maradék langyos tejet. El kezdjük géppel dagasztani. Először csak alacsony fokozaton, majd pár perc után teljes fokozatra kapcsolhatunk. Ekkor adjuk hozzá a langyos margarint és az aszalt áfonyát. Mikor a tészta elválik a tál falától akkor lesz jó. Alaposan átkenjük olvasztott margarinnal, és addig pihentetjük, ameddig duplájára nem kel. (nagyjából egy óra)
A megkelt tésztából kinyomkodjuk a levegőt, majd kézzel megsodorjuk és nagyjából tizenkét egyenlő részre osztjuk. A masszából gombócokat formázunk, majd meleg helyen tizenöt percet pihentetjük. A gombócokból zsemléket készítünk, és sütőpapíros tepsiben fél órát kelesztjük.
Közben előmelegítjük a sütőt kétszáz fokra és összeállítjuk a kereszteket. A lisztet, összekeverjük a vízzel, a margarinnal. Megsózzuk az egészet, aztán kis tésztakígyókat sodrunk belőle, és óvatosan ráhelyezzük őket a zsemlék tetejére. Beteszünk a sütőbe egy vízzel teli edényt, majd húsz percig sütjük a bucikat. Akkor vannak készen, ha szép aranybarnák és az aljukat ha megkopogtatjuk, akkor telten konganak.
A meleg zsemléket megkenjük alaposan a vizezett lekvárral és sütőrácson kihűtjük őket.