Egy kis műmaszatolás, tökéletes tálalás és makulátlan konyha – csak a képeken és a tévében megrendezett főzővideókban így néz ki a főzés egy vagy két (haladóknak három vagy több) hat év alatti gyerekkel. A valóságnak még csak nyomokban sincsen köze ehhez. Mielőtt belevágnátok a családi főzésbe, összeszedtünk néhány jó tanácsot, hogyan lehet elkerülni a totális káoszt.

  • Csak akkor vond bele a gyereket a főzésbe, ha nem fáradt. Egy túlpörgött, nyűgös kicsi garantáltan nem azt csinálja, amire megkéred például össze-vissza dobálja a spárga végeket vagy kakaóporos ujjakkal végigtapicskolja a fehér falat vagy lépten-nyomon a sütő hőfokszabályzóját akarja tekergetni.
  • Válassz nagyon-nagyon-nagyon egyszerű receptet, amit szinte lehetetlen elrontani és nagyjából fél óra alatt megvan. Például egy leves, főzelék vagy tészta.
  • Mielőtt nekilátnátok a munkának, pakolj ki minden hozzávalót és eszközt. Roppant bosszantó tud lenni, amikor majd leég a rántás, te meg a reszelőt vagy a deszkát keresgeted úgy hogy közben a gyerek a nadrágod szárába csimpaszkodik.
  • Ha ritkán főztök, akkor a gyerek először csak adogassa a hozzávalókat. Közben mondd el, hogy ez micsoda, milyen íze van és mit fogtok vele csinálni, és mi lesz belőle. Ha több kicsivel dolgozol együtt, oszd ki a feladatokat különben mindenen össze fognak veszni. A nagyobbak már megmoshatják a zöldségeket, megkeverhetik a szószt vagy kis sodrófával ki tudják nyújtani a tésztát.
  • Ne ess kétségbe, ha kiborul egy pohár víz vagy a földön több lesz a liszt, zöldség-gyümölcshéj, csomagolópapír, mint a pulton.
  • Ne pánikolj, ha a kisautók a frissen átgyúrt pitetésztában akarnak driftelni. Ilyenkor vágj le egy versenypályának való darabot és vegyél egy nagyon mély lélegzetet.
  • A meleg felületektől mint főzőlap, sütőajtó minden esetben tartsd őket távol. Nálunk, ha épp kiveszem a sütit, kenyeret a sütőből a gyerekeket a nappali másik sarkába küldöm, és elkiáltom magam, vigyázat forró.
  • A végeredmény szinte biztosan nem lesz fotogén. Főleg ha a dekorációt, tálalást a gyerekekre bízod.