Köhögsz, tüsszögsz, elment a hangod, folyik az orrod, de nem akarsz rögtön rohanni az orvos? Mutatunk néhány bevált házi praktikát, amely segít azon, hogy gyorsan túllendülj a betegségen.

Fokhagyma

A nagyapám több mint hetven éve minden napját úgy indítja, hogy megeszik három gerezd fokhagymát. Csak úgy nyersen magában, pont úgy ahogy az ő apja tette. Meg is tudom számolni egy kezemen, hányszor volt beteg. A fokhagyma ereje a benne rejlő allicinben és szaponinben rejlik, amik pikk-pakk megölik a bacikat, de még a gombákat is, és akkor még nem beszéltünk a szív-és érrendszerre gyakorolt kiváló hatásáról.

Mézes hársfatea

Néhány bögrényi mézes hársfa szinte csodákra képes! Az íze nem túl izgalmas, viszont oldja a nyákot, csillapítja a köhögést. Pláne ha felturbózzuk egy kis mézzel. Viszont ez utóbbit csak akkor szabad belekeverni, ha a tea negyven fok alá hűl, különben megöli a mézben lévő értékes mikroorganizmusokat

Cukros tojássárgája

Gyerekként egyszer annyira berekedtem, hogy nem bírtam megszólalni, mindezt egy énekverseny előtt. Ekkor a mamán egy tojás sárgáját szétválasztotta a fehérjétől és alaposan kikeverte cukorral. Megettem, igaz énekelés még nehezemre esett, de legalább beszélni tudtam. Utólag kiderült, a tojássárgájában lévő vitaminok segítik leküzdeni a torokgyulladást.

Zsírpakolás a mellkasra

Falun a zsírpakolás is bevált módszer volt, ha a gyerek nagyon köhögött. A módszer a következő: sertészsírral be kell kenni a mellkast, majd jöhet a langyos vizes konyharuha végül pedig a száraz törülköző. A zsír nem engedi elpárologni az izzadságot a bőr felszínéről, ezért a nyák könnyebben feloldódik.

Szellőztetés és párásítás

Télen különösen fontos a rendes és alapos szellőztetés, hogy a bacik terjedését megakadályozzuk. Nem baj ha hidegebb lesz egy-két fokkal. Köhögés esetén kulcsfontosságú még a lefekvés előtti párásítás, mert akkor a nyálkahártyák nem száradnak ki olyan gyorsan.

Ti milyen praktikákat alkalmaztok megfázás ellen? Írjátok  meg kommentben!