Zabtejszín, vagy rizstejszín esetleg egy kókusztejszín? - aki tejmentesen étkezik (vagy muszájból vagy pedig valamilyen elköteleződésből) sokszor nehéz helyzetbe kerül, hogyan váltsa ki a tejfölt vagy a tejszínt. Mutatunk néhány bevált tippet, mikor melyiket kell előkapni a konyhaszekrényből!
- Zabtejszín: az egyik legolcsóbb tejhelyettesítő kissé sós mellékízzel. A színében is van némi barnás beütés és a tejfölhöz képest a savak hiányoznak belőle. A sóssága miatt leginkább krémlevesek vagy főzelékek lágyításához érdemes használni. Ha hasonló ízt szeretnénk elérni, mint az eredeti tejterméket tartalmazó recept, akkor egy kicsit intenzívebben kell bánnunk a fűszerekkel plusz a végén tegyünk bele egy evőkanál citromlevet ( a legjobb natúran citromból) vagy valamilyen ecetet (például: 10 százalékos ecet, almaecet, borecet, rizsecet stb.)
- Rizstejszín: a másik „olcsó” tejhelyettesítő. A zabtejszínhez képest sósabb. A férjem szerint van egy érdekes, szinte leírhatatlan utóíze, ezért érdemes vele csínján bánni! Használhatjuk krémlevesekhez, főzelékekhez vagy húsos ragukhoz is. A harmonikus íz eléréséhez ebben az esetben is több fűszert kell használni. Különösen jól kombinálható piros paprikával, köménnyel, római köménnyel, mindenféle borssal, babérlevéllel és borókabogyóval. A zöldfűszerek közül a tárkonnyal és a kakukkfűvel van szoros barátságban. Nem szabad arról sem elfelejtkezni, hogy a rizstejszínes ételeknek is jót tesz az ecet!
- Kókusztejszín: a harmadik olcsó tejhelyettesítő. Ebben nincsen semmi lutri: édes, kókusz íze van, ezért ha nem rajongunk nullahuszonnégyben Hawai-csirkéért vagy a kókuszos garnélalevesért, akkor csak süteményekbe, édes krémekbe keverjük bele. Remekül illik hozzá a lime, a citrom, a vanília, és a fűszerek közül a szerecsendió, fahéj, valamint a szegfűszeg. A zöld fűszerek közül pedig a mentahoz, a citromfűhöz és a koriander levélhez passzol.
- Kesukefír: jóval drágább, mint az előző három, emellett rendszerint csak bioboltból vagy webáruházból lehet beszerezni. Megéri utánamenni, ugyanis az íze egy az egyben olyan, mint a sima kefíré. Ha ezzel főzünk, akkor senki nem fogja megmondani, hogy nincsen az ételben vagy a desszertben tejtermék.
- Mandulatejföl: a kesukefír árkategóriájában mozog, és szintén nincsen minden szupermarket polcán. Az íze már-már megtévesztésig hasonlít a hagyományos tejföléhez, ezért ugyanúgy lehet használni.