Nálunk általában valamilyen főtt étel a vacsi, mert akkor egy füst alatt megvan másnapra az ebéd is. Hoztam nektek három egészséges vacsora receptet, amivel nem kell sokat vacakolni.

Zöldfűszeres csirkecsíkok borsópürével

Hozzávalók négy személyre:

A húshoz:

  • Egy kiló csirkemell

  • egy evőkanál kakukkfű

  • egy evőkanál rozmaring

  • négy szem retek

  • egy fej lilahagyma

  • fél rúd póréhagyma

  • pici olívaolaj a sütéshez

A körethez:

  • fél kiló borsó

  • fél rúd póréhagyma

  • ízlés szerint só

  • egy evőkanál borecet ( vagy fél citrom leve)

  • egy evőkanál tökmagolaj

  • egy kisebb csokor menta

  • pici olívaolaj

Először egy wokban olívaolajon megfuttatjuk a felkockázott lilahagymát és a felszeletelt pórét. Megsózzuk, hagyjuk kicsit pirulni az egészet, aztán rádobjuk a csirkecsíkokat. Picit pirítjuk megint, majd megszórjuk a kakukkfűvel és a rozmaringgal. Beledobjuk a négybe vágott retket. A wokra fedőt teszünk, és addig sütjük, amíg a hús puha nem lesz.

Közben egy másik edényben lepirítjuk a pórét a tökmagolaj és az olívaolaj keverékén. Aztán rádobjuk a borsót. Néhány percig kevergetjük, nehogy leégjen az alja. Felöntjük annyi vízzel, amennyi az egészet éppen ellepi. Beledobjuk a mentát. Végül fedő alatt, éppen roppanósra főzzük. Ezután egy merőkanállal kiveszünk az edényből egy adagot, a többit pedig botmixerrel pürésítjük. Belecsurgatjuk a borecetet, ízlés szerint sózzuk, majd a pürébe visszakeverjük a maradék borsót. És készen is vagyunk.
 

Vörös quinoa saláta cukkinivel, tökkel és paradicsommal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 250 gramm vörös quinoa (a fehér is ugyanolyan jó)

  • fél kiló cukkini

  • fél kiló paradicsom

  • fél kiló tök

  • 2 evőkanál olívaolaj

  • 2 gerezd fokhagyma

  • egy csipet rozmaring

A legfontosabb lépés, hogy a quinoát a szakirodalom szerint legalább négyszer, jó alaposan meg kell mosni, mert a magokon lévő keserű szaponin réteget csak így lehet eltávolítani. Ha ehhez nincs türelmed, mint például nekem, akkor csak áztasd be vízbe tíz percre, majd jó alaposan öblítsd le. Öblítés után kóstolj! Ha még keserű, akkor még egyszer mosd le.

A cukkinit és a tököt pucold meg, vágd közepes kockára. Vegyél elő egy tepsit, és melegítsd elő a sütőt kb. 150-160 °C-ra.(légkeveréses) Rakd a tepsi aljára a tököket, fölé mehet a cukkini és a legtetejére a paradicsom. Az olívaolajat keverd össze az összetört fokhagymagerezdekkel és a rozmaringgal és locsold meg vele a zöldségeket. Majd tedd be a tepsit sütőbe kb. 20 percre.

Közben egy lábasban forralj vizet, és tedd bele a quinoát. Forrástól számított 15 percen belül kész van, akkor szűrd le róla a vizet és tedd bele egy vokba. Ha megsültek a zöldségek, akkor a tedd őket is a serpenyőre. Jól keverd össze az egészet, és már tálalhatod is. Szerintem másnap még finomabb, mert a quinoa natúrsága remekül kiemeli a tök, paradicsom és a cukkini ízét.

Modern káposztás rakottas

Hozzávalók négy főre:

  • fél kiló darált sertéshús (lehetőleg 10 %-nál kevesebb zsírtartalmú)

  • száz gramm rizs

  • fél fej káposzta

  • egy teáskanál kínai ötfűszer keverék

  • egy teáskanál fekete szezámmag

  • két centi gyömbér reszelve

  • egy kávéskanál őrölt kömény

  • egy kávéskanál fehérbors

  • ízlés szerint kókuszszirup ( helyettesíthető mézzel)

  • ízlés szerint só

A rizst egy külön fazékban lepirítjuk, majd felengedjük vízzel és negyed óra alatt puhára főzzük. Egy wokba pici olívaolajat csurgatunk, ezután rádobjuk a köményt, a reszelt gyömbért. Pár percig pirítjuk, hogy jól kijöjjön az aromájuk. A fűszerekre rátesszük a darált húst. A masszát sózzuk, borsozzuk. És fedő alatt pár percig pirítjuk.

Ezután a durvára vágott káposztát is beletesszük. Egy kis vizet is löttyintünk alá, nehogy odaégjen az alja. Jöhet a kínai ötfűszer és egy kis kókuszszirup, majd addig főzzük, amíg a káposzta meg nem puhul. Ezután belekeverjük a rizst és egy teáskanál fekete szezámmagot, és már tálalhatjuk is.