Hajnalban arra ébredtem, hogy rettenetesen fáj a torkom. Mintha égő szögesdrótot nyeltem volna. Közben köhögtem és vacogtam a takaró alatt. Influenza- gondoltam magamban. Az oviban tombol a járvány, bár szerencsére a fiúk eddig még egy kis nátha-köhögéssel megúszták.

Jellemző, hogy kidől ki? Én. Most nem dőlhetek ki – mondogattam magamban – a héten nagynak felvételi, fejlesztés, szülinapi buli, és mindeközben újítjuk fel a lakást. A nappali fel van forgatva és a konyha tábori funkcióban üzemel. A férjem észrevette a mocorgásomat.

-Vegyél be béta-glükánt, aztán jobban leszel !– vetette oda félálmában.

Kibotorkáltam a konyhába, és közben nem elesni a dobozokban álló parkettában. Szerencsére a béta-glükánt pillanatok alatt megtaláltam, bevettem és nagyjából egy óra múlva jobban lettem. Visszajött az erőm, torkom már csak egy kicsit fájt és még ahhoz is lett energiám, hogy folytassam a nagy szanálást.

Na de mi is az a béta-glükán?

Egy különleges poliszacharid, amely a természetes formában gombák, baktériumok és növények sejtfalában található meg. Nagy mennyiségben előfordul a természetes élesztőben, a gabonakorpákban és a tengeri fűben.

A béta-glükán nagyon rövid alatt akkora lökést ad az immunrendszernek, amelynek hatására a szervezet hamarabb győzi le a betegségeket (esetemben az influenzát) De pozitívak a tapasztalatok egyes daganatos betegségek, asztma, valamint a fül gyulladásos fertőzései esetében is.

Megakadályozza az ételekből a rossz koleszterin felszívódását, így csökkentheti a vér koleszterinszintjét. (Egyes tanulmányok szerint két hónap alatt közel hat-hét százalékkal.) Mellesleg jótékony hatással van a bőrre, amely köztudottan az immunrendszer egyik alappillére.