Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

3 ehető gyomnövény kertből

Tavasszal a kertben a „gaz” is növekedésnek indul. Hogy a gaz gyom-vagy gyógynövény, az csak nézőpont kérdése. Mutatunk hármat, amit meg lehet enni!

Csalán

A csípős csalánt szerintem senkinek sem kell bemutatni. Érdemes megkóstolni, mert szuper gyógynövény. Például csökkenti a reumás fájdalmat, csillapítja a gyulladást és remek májerősítő, epetisztító.

A csalánleveleket célszerű kesztyűben és hosszú nadrágban szedni, mert csíp. A leszedett leveleket úgy kell ártalamatlanítani, hogy pár percre forró vízbe tesszük. Készíthetünk belőle levest, főzeléket, sőt még pesztót is.

Árvacsalán

A piros árvacsalán is az ehető vadnövények közé tartozik. A virága édeskés, de a szára, levele kicsit kesernyés. Feldobhatjuk vele a turmixokat, a pesztókat, de díszítésképp levesek tetejére is rakhatjuk. Nagyon magas a C-vitamin és vastartalma. Vigyázzunk azonban, hogy ne fogyasszunk egyszerre túl sok belőle, mert nagyobb mennyiségben hasmenést okozhat.

Pitypang

A gyermekláncfű elsősorban a máj működését serkenti, de vitaminokban többek között A-C-és vitaminokban gazdag. Ezen kívül a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelemet is tartalmaz. A pitypang leveleiből virágzás előtt saláta vagy pesztó is készíthető. A virágából pedig egy kis citrommal és valamilyen édesítőszerrel szörp is főzhető.

 

Tovább

5 ok, hogy miért együnk fekete retket

Fekete retket a téli-kora tavaszi szezonban lehet a piacon vagy a nagyobb boltokban kapni. Elsőre a fekete héja miatt nem tűnik túl bizalomgerjesztőnek, de meghámozva vagy lereszelve kellemesen csípős, karakteres íze van. Azon kívül, hogy finom, mutatjuk miért érdemes megkóstolni.

A fekete retek gazdag többek között A-, B-, C- és E-vitaminban, és többek között kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, cinket, mangánt, ként, szelént és egyéb nyomelemeket is tartalmaz.

  1. Erősíti a májat, és a benne lévő nyomelemek hozzájárulnak a szervezet májsejtjeinek regenerációjához.
  2. Működésre serkenti az epét, így rendszeres fogyasztása mellett kisebb az esélye az epekő kialakulásának. A nép gyógyászat szerint a leve még a kifejlett epekövet is képes feloldani.
  3. A fekete retek természetes vízhajtó, és felgyorsítja a szervezet méregtelenítését is.
  4. A fekete rekekben lévő  raphanin jótékony hatással van a pajzsmirigy működésére, így a pajzsmirigyproblémákkal küszködöknek is érdemes gyakran fogyasztania
  5. A fekete retek szuper nyák-és hurutoldó, főleg ha egy kis mézet csöpögtetünk a belsejébe.

Hogyan fogyasszuk?
Lehetőleg nyersen. Szeletelve szendvics mellé, de én szoktam ázsiai tészták tetejére is reszelni.

 

Tovább

3+1 vírusölő szuperélelmiszer, amiből télen sokat kell enni

A múlt héten pozitív lett a koronavírus-tesztem. Meg is lepődtem, mert minden ízt-illatot éreztem. (most is) és nem köhögtem, csak a torkom fájt és estére a szokásoshoz képest jobban elfáradtam..

Ezzel párhuzamosan elkezdtem olyan szuperélelmiszereket kívánni, amelyek vírusölő hatásukról ismertek.

Torma

Nálunk csak húsvétkor fogy a torma. Nem a majonézes, a házi reszelt változat. Most egy üveggel ettünk meg a férjemmel egy hét alatt. Volt, hogy csak magában ettük. Nem véletlen.

A torma, egyesek szerint a magyar gyömbér, fő hatóanyaga a mustárolaj, de tartalmaz C-vitamint és káliumot is. Több kutatás is foglalkozott a baktérium-és vírusölő hatásával, amelyből kiderült többek között, hogy a benne lévő glikozidok antebakteriális hatásúak. A mustárolaj segíti a nyálkahártyák (pl. torok) vérellátását. Mézzel keverve „csodafegyver” bármilyen felsőlégúti fertőzés ellen.

Fokhagyma

A fokhagyma is jobban fogyott az elmúlt napokban úgy, hogy alapból szeretjük az ízét, de nyersen csak úgy magában ritkán fogyasztjuk. (Kivéve a nagyapámat, aki minden reggel 3 gerezdet elrágcsál.) Most karikázva ettem csak úgy uzsonnára.

Hogy miért? A szervezet okos. Az csak egy dolog, hogy a fokhagyma természetes vírusölő, és gyorsítja az immunválaszt. (A középkorban például azért fogyasztották nagy mennyiségben, hogy megelőzzék a pestist.) Ezen kívül enyhíti az álmatlanságot, a fejfájást és csökkenti a vérnyomást.

Csilipaprika

Én alapvetően nem szeretem a túl csípős ételeket, de az utóbbi időben bizony egy ételt utánacsípőztem.

A csilipaprika erősen izzasztó hatású, fokozza a vérkeringést és erősíti az immunrendszert. Erős fertőtlenítő hatásának köszönhetően enyhíti a torokgyulladást és oldja a nyákot.

+1 mustármagcsíra

Én az ablakban nevelem egy csíráztató edényben. Magas a vitamintartalma, és nem meglepő módon szuper jó vírusölő. Ezen kívül tisztítja a nyálkahártyát és enyhíti az izomfájdalmat.

 

Tovább

3 különleges gyümölcs, amiből télen nem lehet eleget enni

Télen nagyon odafigyelek arra, hogy mindig legyen itthon elegendő - akár több kilónyi - gyümölcs. Sokszor veszek banánt, mandarint, de ha látok szépet a piacon, akkor más is belekerül a kosaramba. Mutatok nektek hármat!

Földi cseresznye

kerti patika

Tele van bétakarotinnal, A-vitaminnal és C-vitaminnal. 50 grammnyi földi cseresznye fedezi a napi C-vitamin-szükségletet, amely nagyban hozzájárul az immunrendszer hatékony működéséhez.

Jelentős mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, foszfort és vasat. Nagyon érdékes, hogy földi cseresznye minden olyan anyagot tartalmaz, ami a vasanyagcseréhez szükséges! A C-vitamin segíti a vas felszívódását, az A-vitamin pedig támogatja a folyamatot.

A földi cseresznye ezen kívül csökkenti a vér húgysavtartalmát, vízhajtó hatású és hatásos reuma ellen is.

Magában nagyon finom! De remekül illik bármilyen desszerthez! 

Birsalma, birskörte

kerti patikakerti patika​​A birs egy igazi csodagyümölcs, amely tele van ilyenkor értékes tápanyagokkal.

Lassítja az öregedést

A birs csurig van többek között A-B-vitaminnal. Magas a foszfor, a vas és a magnéziumtartalma. Egy nagyobbacska darab a napi C-vitamin-szükséglet negyedét fedezi. A benne lévő antioxidánsok pedig védik a szív-és érrendszert és állítólag lassítják az öregedési folyamatokat.

Természetes gyulladáscsökkentő

Gazdag pektinben, amely köztudottan erős gyulladáscsökkentő és nyákoldó. Segíti az emésztést. A birs mézzel elkeverve hamar megszünteti a hasmenést vagy épp a székrekedést

Védi a szívet

A magas káliumtartalma csökkenti a vér rossz koleszterinszintjét és ezzel együtt a vérnyomást

Influenza ellen is hatásos lehet

A benne lévő fenolok erős baktérium-és vírusölők, ezért néhány szeletke birs hozzájárulhat ahhoz, hogy könnyebben felvegyük a harcot az influenza és a különböző felső légúti betegségekkel szemben! A középkorban például a kolera ellen vetették be.

Alacsony a cukortartalma

Kevés benne a cukor, így gyakorlatilag bármilyen diétába beilleszthető.

Nyersen nem mindenki szereti, de például remek leves készíthető belőle.

Naspolya

kerti patika

Nem a legszebb gyümölcs az biztos. Ilyenkor karácsony környékére érik meg igazán. Barnán, szottyosan a legfinomabb szerintem.

Érdemes tenni vele egy próbát!

Magas a C-és B-vitamintartalma. Ezen kívül gazdag vasban, kalciumban és cinkben, valamint számos szervezet számára . Gyorsítja az anyagcserét és csökkenti a koleszterint. 

Ehetjük nyersen, de zabkásába keverve is remek.

Tovább

5 ok, hogy miért együnk savanyú káposztát

kerti patika savanyú káposzta

A savanyú káposzta egy régimódi superfood, amely tele van a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokkal és vitaminokkal, ezért érdemes gyakran fogyasztani. 

A savanyú káposzta fermentált élelmiszer. Hasonló a koreai kimcsihez, amit a világ egyik legegészségesebb ételeként tartanak számon. 

Savanyú káposzta készítése

A savanyú káposztát otthon is könnyen el lehet készíteni, csupán a fejes káposztát kell kinyomkodni, megsózni és ízlés szerint babérlevéllel, borssal minimum 10 napig érlelni. Minél tovább áll, annál finomabb.

Savanyú káposzta hatása

Kiváló székelykáposztát lehet belőle főzni, de nyersen magában is finom. Érdemes az őszi-téli időszakban rednszeresen fogyasztani. Hogy miért?

  1. Magas a C-vitamin tartalma, ami regenerálja az érfalat és felturbózza az immunrendszert.
  2. Nagyon sok rost van benne, amely javítja az emésztést.
  3. B1-vitaminban gazdag, így jótékony hatással van az idegrendszerre, fokozza a teljesítményt és a koncentrációt.
  4. Van benne foszfor, amely nélkülözhetetlen többek között a csontképzéshez.
  5. Alacsony a szénhidráttartalma, így bármelyik diétába beilleszthető.

Tovább
«
12345
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com