Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tequilás chili con carne taco

tejmentes főétel
A maradék babból egy botmixerrel babpürét készíthetünk!

A férjemmel vendégeket vártunk. Napokig gondolkodtunk rajta, mi a fenét főzzünk, ami hamar, de még inkább gyorsan megvan, kellemesen eltelít, és egészséges. Valahogy nem jutottunk dűlőre, pedig volt időnk gondolkodni, inkább elmentünk vásárolni. Talán majd akkor beugrik valami. Milyen jól tettük!

Épp küzdöttem a gyerekekkel, mert a kicsi az összes fűszert le akarta rámolni a polcról, amikor a férjem egy üveg tequilát rakott be a kocsiba kéne valami welcome-drink alapon. És akkor bevillant taco. A férjemnek meg a chili. A többit meg gyerekjáték volt kitalálni. Mire hazaértünk fejben összeállt a menüsor:

  • előétel: guacamole szárzellerrel és sárgarépával
  • főétel: chili con carne tacóba töltve
  • desszert: tönköly churros

Sajnos, nem sikerült mindent a megfelelően dokumentálni, mert dzsászt in tájm végeztem. Bár ami késik, nem múlik.

Chili con carne taco tequilával ( négy adag)

  • egy kiló sertéscomb
  • négy lilahagyma
  • fél kiló szárazbab
  • két deci paradicsomszósz
  • egy kaliforniai paprika
  • négy cent tequila
  • egy evőkanál szegfűbors
  • egy evőkanál római kömény
  • egy teáskanál koriander mag
  • egy teáskanál cayenne bors
  • egy teáskanál fahéj
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint jalapeno paprika
  • ízlés szerint néhány levél koriander
  • nyolc darab taco

A lilahagymát durvára vágjuk össze, majd futtassuk meg egy naaagy vokban olívaolajon. Néhány perc pirítás után dobjuk rá a darált húst, a kaliforniai paprikát, öntsük fel a paradicsomlével meg tequilával. Keverjük össze az egészet! Keressünk egy csinos kis fedőt, és hagyjuk kis lángon rotyogni.

Közben az előre beáztatott babot külön rakjuk fel sós vízben főni, mert vagy két óra legalább kell neki, míg teljesen megpuhul.

Ha ezzel is megvagyunk, akkor egy mozsárban törjük össze a fűszereket: a szegfűborsot, a római köményt, a koriander magot. Keverjük őket össze a cayenne borssal és a fahéjjal. Szórjuk meg a ragut a fűszerkeverékkel, a sóval, karikázzunk bele egy kis jalapenót és addig főzzük, amíg a hús szájban olvadósra nem puhul és elfőli gyakorlatilag a levét. Ez majdnem másfél óra! Tudom, sok idő, de addig lehet ugrani a desszertre vagy inni egy kávét. Vagy mindkettőt.

A puhára főtt babot csak a végén keverjük hozzá. A tacókat közben egy serpenyőben vagy urambocsá mikróban megmelegítjük. A közepére betöltjük a ragut és félbehajtjuk. Meg lehet szórni még koriander levéllel, sajttal ( ha nem vagytok érzékenyek),kenhetünk rá guacamolét, vagy fokhagymás tejfölt vagy tabascót! A variációknak csak a képzelet szab határt!

Tovább

Provance-i borjúragu vöröslencse masalával

főétel tejmentes gluténmentes borjú

-Várj egy percet! - szólt dédi az éppen meccset nézni akaró papának, majd elvette a telefont a fülétől „Most vágnak borjút a faluban! Siessél! A papa pedig azzal a lendülettel ugrott is ki a fotelből, ahogy éppen belesüppedt volna a párnák közé!

-Lányom, kell nektek is?- kérdezte a dédi.

Hogyne kellett volna! Zsenge borjúhúshoz nem is tudom, mikor jutottam hozzá. Pláne olyanhoz, amelyik előző este még kint legelészett a határban.Fél óra múlva papa meghozta nagy sietve a borjúhúst biciklin. Combot kapott. Gyönyörűt, vékony hártyásat.

A férjem meg is mondta, vegyem le a szememet a húsról, mert ezt ő fogja elkészíteni. Itthon, Fehérváron napokig azon gondolkodott hogy mit fog főzni belőle. Borjú bécsit, pörköltet vagy valami ragut?! De valahogy nem jutott dűlőre. Gondoltam, kap még egy kis noszogatási időt, aztán kezembe veszem az irányítást.

Aztán jött a meglepetés. Egyik nap elmentem délelőtt dolgozni, és mi várt otthon ebédre? Hát a frissen sült borjú vöröslencsével. Mi tagadás jól esett, a meleg ebéd. És még fizettem is volna érte.

Provance-i borjúragu vöröslencse masalával

Hozzávalók 4 személyre:

A raguhoz:

  • egy kiló borjúcomb
  • fél szál póréhagyma
  • egy csokor mogyoróhagyma
  • két szál sárgarépa
  • 15 dkg növényi margarin (ha nem vagytok tejérzékenyek vaj)
  • egy teáskanál kakukkfű (lehetőleg friss)
  • egy teáskanál zsálya
  • egy teáskanál levendula (opcionális)
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors

A díszítéshez:

  • egy marék ribizli
  • egy marék hagymaszár

Vöröslencse masala

  • egy zacskó vöröslencse
  • egy teáskanál garam masala fűszerkeverék
  • két evőkanál szezámmag

Először alaposan mossátok meg a borjúhúst. Ha szükséges, akkor hártyázzátok le, majd jöhet a kockázás. Ha ezzel készen vagytok, akkor a vajon futassátok meg a kockázott hagymákat, meg a karikára vágott sárgarépát. Hagyjátok kicsit pirulni. Dobjátok rá a borjút. Néhány perc pirítás után, öntsétek fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Szórjátok rá a kakukkfüvet, a zsályát és ha van otthon egy teáskanál levendulát. (Ha friss fűszerekkel készítitek, akkor ne aprogassátok bele, hanem csak kössétek csokorba és úgy főzzétek bele.) Végül ízlésetek szerint sózzátok, borsozzátok!

Indul a rotyogtatás!

Kapjátok elő  a megfelelő nagyságú fedőt, és jöhet a jó öreg rotyogtatás vagy két órán keresztül. Közben csinálhattok bármi mást. Például vasalhattok meg ilyenek, de időnként érdemes ránézni, megkeverni, nehogy odaégjen az alja. Akkor kész, ha a hús szétomlik a szájban annyira omlós.

Az utolsó fél órában...

Amikor már majdnem puha húst, tegyétek fel a vöröslencsét egy fazékban főni annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. És alacsony hőfokon főzzétek kábé tíz-tizenöt perc alatt puhára. Végül keverjétek bele a garam masalát és a szezámmagot (Bármelyik hiperben beszerezhető, nem kell azért egy Ázsia-boltba elzarándokolni.)

Ha minden készen van, akkor laza, bisztró stílusban tegyetek egymás mellé mindent a tányérra. Szórjatok rá egy kis zöldet meg valami piros savanyú gyümölcsöt, például ribizlit. Az ízek higgyétek el, magukért fognak beszélni!

Tovább
123
»
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com