Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Burgundi marha egyszerűen, avagy a boeuf bourguignon

A férjemmel szoktunk lusta hétvégéket tartani, már ha épp valamelyikünknek nem kell dolgoznia. Ilyenkor szándékosan nem megyünk sehova, mert annyi inger ér bennünket hét közben, annyi helyre kell időre odaérkezni, hogy úgy érzem magunkon, kell egy szusszanásnyi semmittevés otthon. Olyankor pláne, ha kint fúj a szél, esik az eső, a gyerekek vagy legóznak, vagy kőomlást építenek párnából a nappaliban, vagy rajzolnak szerencsésebb esetben a papírra, vagy kuktáskodnak mellettünk a konyhában.

A legutóbb családilag burgundi marharagut, vagy más néven boeuf bourguignont készítettünk. Nem volt egy gyors kaja, majd három órán keresztül főtt. Ebből az utolsó negyed órát a sütő előtt guggolva töltöttük, nehogy véletlen túlsüljön a hús. A nagyobbik csak annyit mondott, miután megkóstolta: kiváló ízek. Holnap is ilyet eszünk?

Boeuf bourguignon (Hozzávalók négy személyre)

  • egy kiló marha comb
  • egy szál póréhagyma
  • két fej lilahagyma
  • egy evőkanál liszt
  • két szál répa
  • egy fej fokhagyma
  • fél liter száraz vörösbor
  • négy-öt szál friss kakukkfű ág
  • négy-öt darab babérlevél
  • egy kis üveg olívakrém (opcionális)
  • ízlés szerint só és bors
  • egy liter húslevesalaplé

A combot nagyobb kockákra vágjuk, és anélkül hogy megsóznánk az olívaolajon lepirítjuk. Belehintünk egy evőkanál lisztet, pár perc alatt lesütjük. Ha ezzel végeztünk, akkor kiszedjük a húst egy tálba. Egy óriási wokban az összeaprogatott pórét, lilahagymát, répát és fokhagymát lepirítjuk. A hagymás alapra visszatesszük a húst. Sózzuk, borsozzuk. Felöntjük a borral, majd a húsleves alaplével. Hagyjuk picit rotyogni. Pár perc múlva beletesszük az olívakrémet, a babérlevelet, és a kakukkfüvet.

Egy órán keresztül kis lángon főzzük, majd az egészet átöntjük egy nagy tepsibe. Lefedjük alufóliával, majd két órán át 150 fokon légkeveréses fokozatban megsütjük. Akkor van készen, ha a lé fele elfőtt és a hús olyan puha, hogy szinte szétomlik a szájban. Sáfrányos csicsóka( vagy krumplipürével) tálaljuk.

Tovább

Csicsókás bolognai csőben sütve

férjem főzte gluténmentes mentes recept

Az az igazság, hogy a tavaszi nagytakarítás mindig rendesen kiveszi belőlem az energiát. Ablakpucolás, szőnyegporolás, selejtezés, ágytakarómosás… brrrr. Ilyenkor a főzést ki szoktam delegálni: vagyis megmondom a férjemnek a te dolgod az ebéd. Az hogy, ezt hogyan oldja meg, az már az ő dolga. Felőlem rendelhet is, csak nekem ne kelljen hozzá asszisztálni.

Most is, mint ahogyan szokta, okosban oldotta meg a történetet. A fiúk nagy kedvencét a bolognait dobta össze, de csak az utolsó pillanatban vette észre, hogy nincsen itthon spagetti, így kinyitotta a kamra ajtaját és vékonyra szorított szájjal nekiállt csicsókát pucolni.

Hozzávalók négy személyre:

  • egy kiló darált hús ( ha lehet sertés vagy marha vegyesen)
  • két fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • két deci vegán tejföl ( nyilván hagyományossal is működik)
  • egy szál szárzeller
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • reszelt sajt (opcionális)
  • néhány levél lestyán
  • egy kiló csicsóka

A vöröshagymát apróra vágjuk és egy kis olívaolajon megfuttatjuk. Rádobjuk a darált húst, a sót, a borsot, és sűrű kevergetés mellett pár perc alatt lepirítjuk, és felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi. Fedő alatt nagyjából negyedóráig rotyogtatjuk. Közben a csicsókát megpucoljuk, centi vastagságúra szeleteljük. Nem olyan egyszerű feladat, mert a gumóknak elég girbe-gurba a felszíne. A szeleteket egy sütőpapíros tepsibe helyezzük, majd megsózzuk.

Ha a húsos ragu nagyjából elfőtte a levét, elerakjuk a felkockázott szárzellert, a zúzott fokhagyma gerezdeket és elkeverjük benne a tejfölt. Pár percet főzzük, aztán gondosan rácsurgatjuk a csicsókaszeletek tetejére. A tetejére reszelhetünk sajtot, de enélkül is finom. A bolognait előmelegített sütőben 180 fokon légkeveréses fokozatban nagyjából húsz-huszonöt percig sütjük.

Néhány levél friss lestyánnal tálaljuk. Ha nincsen otthon, akkor bazsalikomot is lehet helyette használni!

Tovább

Férfiebéd villámgyorsan

Szerintem az a jó hétvégi kaja, amelyikkel nem kell sokat vacakolni, így jut idő egy csomó hétköznapban elmaradt teendőre, vagy lustálkodásra vagy kirándulásra vagy óriási társasjátékozásra.

Nálunk rendszerint én főzök szombaton. Néha, főleg ha megcsúszok a házimunkával, akkor a férjem is bedobja magát. A legutóbbi nagy találmánya a tokkal-vonóval húsz perces tandori sertés volt. Mit ne mondjak jól esett a meleg ebéd, pláne úgy, hogy egész délelőtt takarítottam. Kicsit izgultam, hogy a gyerekeknek mennyire jön be az indiai fűszerezés, de úgy ették, mintha fél éves koruktól ilyet kaptak volna.

Hozzávalók három főre:

Tandori sertés

  • fél kiló darált sertéshús
  • három evőkanál tandori szósz
  • egy fél szál póréhagyma
  • egy teáskanál gyömbérpor
  • egy teáskanál őrölt köménymag
  • egy teáskanál kurkuma
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint fehér bors
  • ízlés szerint kókuszszirup ( ha nincsen otthon, akkor jó a méz is)

(Ha felnőttek is esznek belőle, akkor egy kávéskanál őrölt chilipaprika is mehet bele)

A felkarikázott póréhagymán megfuttatjuk a darált sertéshúst. Rögtön rá is dobjuk a köményt, a gyömbérport, a kurkumát. Picit pirítjuk, majd hozzákeverjük a tandori szószt és felöntjük két deci vízzel. Hagyjuk egy kicsit rotyogni, majd sózzuk, borsozzuk. Amikor már majdnem elfőtte a levét,(nagyjából húsz perc) belecsurgatjuk a kókuszszirupot is. Kurkumás rizzsel, vagy bulgurral tálaljuk. ( A gurmanok salátaleveleket is tölthetnek vele.)

Tovább

Vidd magaddal az irodába!

férjem főzte mentes recept káposzta tejmentes
Nem folyik ki és a benne lévő fűszerek megkönnyítik az emésztést!

Számoljunk gyorsan! Egy munkahelyi ebéd átlagosan olyan ezerötszáz forintba kerül per fő. És akkor még nem csusszant le egy kávé vagy ásványvíz vagy valami hasonló. Ha otthon főzitek meg, akkor nagyságrendekkel kevesebből ki lehet hozni. Például a következő újragondolt káposztás rakottas négy főre durván ezerötszáz forintba kerül.

Az otthoni főzés plusz tervezéssel, szervezéssel jár. Ugyanakkor, mind anyagilag, mind pedig egészségügyileg megéri. Ráadásul a házi koszt mentes mindenféle furcsa utóíztől, adalékanyagtól. Jó nem azt mondom, hogy folyton a zacskóba kifolyó levest kell vinni, de egy másnapra még inkább ízeiben összeérő rakottas remek irodai ebéd lehet.

A következő recept a férjem fejlesztése, aki rajong a káposztáért. Én kevésbé szeretem, mert utána úgy nézek ki, mint egy négy hónapos terhes. Mikor a főzős napján mondta, hogy milyen „meglepetéssel” készül, a lelkére kötöttem: öntse le alaposan a káposzta levét, mert nem akarok lufit a hasamba. Ő csak bólogatott, hogy oké, oké, persze. Legyintett egyet, és egy huszárvágással megoldotta a helyzetet: emésztést könnyítő fűszereket, mint a gyömbér, és a kínai ötfűszer használt, így nem kellett a lé leöntésével vacakolnia...

Modern káposztás rakottas

Hozzávalók négy főre:

  • fél kiló darált sertéshús (lehetőleg 10 %-nál kevesebb zsírtartalmú)
  • száz gramm rizs
  • fél fej káposzta
  • egy teáskanál kínai ötfűszer keverék
  • egy teáskanál fekete szezámmag
  • két centi gyömbér reszelve
  • egy kávéskanál őrölt kömény
  • egy kávéskanál fehérbors
  • ízlés szerint kókuszszirup ( helyettesíthető mézzel)
  • ízlés szerint só

A rizst egy külön fazékban lepirítjuk, majd felengedjük vízzel és negyed óra alatt puhára főzzük. Egy wokba pici olívaolajat csurgatunk, ezután rádobjuk a köményt, a reszelt gyömbért. Pár percig pirítjuk, hogy jól kijöjjön az aromájuk. A fűszerekre rátesszük a darált húst. A masszát sózzuk, borsozzuk. És fedő alatt pár percig pirítjuk.

Ezután a durvára vágott káposztát is beletesszük. Egy kis vizet is löttyintünk alá, nehogy odaégjen az alja. Jöhet a kínai ötfűszer és egy kis kókuszszirup, majd addig főzzük, amíg a káposzta meg nem puhul. Ezután belekeverjük a rizst és egy teáskanál fekete szezámmagot, és már tálalhatjuk is. Másnapra még finomabb. És mellesleg igaza lett a férjemnek, tényleg nem fújt fel a káposzta.

Kínai ötfűszer: eredete legendai homályba vész. Az öt fűszer a kínai öt elemet ( Fa, Föld, Víz, Tűz, Fém) testesíti meg, amely egyensúlyba hozza a szervezetet. A keverék: a szegfűszeg, csillagánizs, fahéj, szecsuáni bors, édesköménymag 1:1:1:1:1 arányú elegye. Bővebben itt olvashatsz a kínai ötelemtanról!

Tovább

A túrós tészta is lehet különleges

Egy pillanat alatt elfogyott. Én még az edényt is kitunkoltam.

Én nem tudom, mi van velem, de mostanában, a tél végére iszonyatosan el kezdtem kívánni a túrót, a tejfölt és a sajtot. (Az atkaallergiám miatt csak óvatosan eszek belőlük, nehogy fellángoljon az ekcémám.)

A férjem szerint azért, mert van benne D-vitamin (is) vagy valami olyan nélkülözhetetlen ásványi anyag, amelyre a szervezetemnek szüksége van. És hallgassak az ösztöneimre, ha kedvem van ilyeneket enni, egyek.

Meg is lepett egyik nap egy túrós tésztával. Na, nem a mezei változattal, hanem egy igazi különlegességgel. Azt mondta, hogy a harcsapaprikás és a túrós csusza kombinációból indult ki. Aztán állt a hűtő előtt kezében a fakanállal és megszületett az ötlet: tenger gyümölcsei és túró. A szárzellert már én raktam hozzá, hogy legyen benne valami friss, ropogós zöldség is.


„Különleges” túrós tészta

  • egy csomag fodros kocka ( vagy csusza tészta)
  • egy zacskó tenger gyümölcsei
  • tíz deka szeletelt bacon
  • két teáskanál provance-i fűszerkeverék
  • egy teáskanál koriander
  • két deci tejszín
  • 100 gramm túró
  • egy szál szárzeller
  • ízlés szerint só, bors


A felkockázott szalonnát lepirítjuk. A kisült zsírban megfuttatjuk a tenger gyümölcseit, és felöntjük egy kis főzőtejszínnel. Ezután belekeverjük a provance-i fűszerkeverékeket és az összetört koriander magot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Közben kifőzzük a fodros kockát, majd utána nyakon öntjük egy kis túróval. Összekeverjük a szósszal és a végén megszórjuk a karikára vágott szárzellerrel. És már ehetjük is!

Nagyjából tizenöt perc alatt készen volt mindennel a férjem. Nekem csak mosogatni kellett. Megint.

Tovább
«
123
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com