A férjemmel szoktunk lusta hétvégéket tartani, már ha épp valamelyikünknek nem kell dolgoznia. Ilyenkor szándékosan nem megyünk sehova, mert annyi inger ér bennünket hét közben, annyi helyre kell időre odaérkezni, hogy úgy érzem magunkon, kell egy szusszanásnyi semmittevés otthon. Olyankor pláne, ha kint fúj a szél, esik az eső, a gyerekek vagy legóznak, vagy kőomlást építenek párnából a nappaliban, vagy rajzolnak szerencsésebb esetben a papírra, vagy kuktáskodnak mellettünk a konyhában.
A legutóbb családilag burgundi marharagut, vagy más néven boeuf bourguignont készítettünk. Nem volt egy gyors kaja, majd három órán keresztül főtt. Ebből az utolsó negyed órát a sütő előtt guggolva töltöttük, nehogy véletlen túlsüljön a hús. A nagyobbik csak annyit mondott, miután megkóstolta: kiváló ízek. Holnap is ilyet eszünk?
Boeuf bourguignon (Hozzávalók négy személyre)
- egy kiló marha comb
- egy szál póréhagyma
- két fej lilahagyma
- egy evőkanál liszt
- két szál répa
- egy fej fokhagyma
- fél liter száraz vörösbor
- négy-öt szál friss kakukkfű ág
- négy-öt darab babérlevél
- egy kis üveg olívakrém (opcionális)
- ízlés szerint só és bors
- egy liter húslevesalaplé
A combot nagyobb kockákra vágjuk, és anélkül hogy megsóznánk az olívaolajon lepirítjuk. Belehintünk egy evőkanál lisztet, pár perc alatt lesütjük. Ha ezzel végeztünk, akkor kiszedjük a húst egy tálba. Egy óriási wokban az összeaprogatott pórét, lilahagymát, répát és fokhagymát lepirítjuk. A hagymás alapra visszatesszük a húst. Sózzuk, borsozzuk. Felöntjük a borral, majd a húsleves alaplével. Hagyjuk picit rotyogni. Pár perc múlva beletesszük az olívakrémet, a babérlevelet, és a kakukkfüvet.
Egy órán keresztül kis lángon főzzük, majd az egészet átöntjük egy nagy tepsibe. Lefedjük alufóliával, majd két órán át 150 fokon légkeveréses fokozatban megsütjük. Akkor van készen, ha a lé fele elfőtt és a hús olyan puha, hogy szinte szétomlik a szájban. Sáfrányos csicsóka( vagy krumplipürével) tálaljuk.