Nem tudom ki ültette a családban az első kaprot, én már csak arra emlékszem, hogy pár éves gyerekként szaladgálok a magas, legyezőszerű kaporvirágok között. Képes volt bárhol kibújni a földből.
Kaporerdő szegélyezte a hagymát, virított a paradicsom árnyékában, de még a szerteszéjjel futó bab mellett is. Soha senki nem zabolázta meg. Hadd terjedjen, úgyis kell a vödrös uborkába meg a tökfőzelékbe! Főleg abba kell sok!
Idén én is ültettem kaprot a fűszerkertbe, mert hát tudjuk, jó a tökfőzelékbe. Én szoktam halakhoz használni, mert remekül kiegészíti a citromos-fokhagymás pácot. Lehet belőle például teát főzni, mert a kapor gyógynövényként is jól funkcionál.
A kapor:
- segíti az emésztést
- javítja az étvágyat
- csillapítja a hányingert
- erős baktériumölő hatással rendelkezik,
- gyorsítja a sebek gyógyulását.
Akár álmatlanság ellen is be lehet vetni! Tele van A-, B-, és E-vitaminnal, de magas a kalcium, a magnézium, a cink és foszfortartalma is.
Magas káliumtartalmának, és a benne lévő telítetlen zsírsavaknak köszönhetően csökkenti a vérnyomást, amivel hozzájárul a szív -és az erek egészségének megőrzéséhez.
Érdemes frissen fogyasztani, mert szárítás során sokat veszít az illóolajtartalmából.
A tökfőzelékbe, nagyjából bármilyen halhoz lehet használni, de zöldségkrémekhez (pl. csicsóka) is kiváló. Egy a lényeg, érdemes apránként hozzáadni a fogáshoz, nehogy elnyomja a többi ízt!
Kép forrása:pixabay.com