Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az égig érő lestyán

A nagymamám szerint nincsen tisztességes húsleves lestyán, vagy ahogyan ő hívja szagosító nélkül. Nekem is van a fűszerkertemben, igaz kicsit nagy, kábé 2-2,5 méteres.

A lestyán gondozása

Hogy mitől nől nagyra? Szereti a tápanyagban gazdag földet, a napot és a sok-sok vizet. És nálunk éppen virágzik.

Friss, picit rendhagyó vlogposzt!

Tovább

Turbolyának olyan az íze, mint a koriandernek

A zamatos turbolya egy vadon is növő fűszernövény, amelynek íze hasonlít a korianderhez. Ha magunk gyűjtjük, akkor egy forintba se kerül.

Itthon nagyjából bármelyik erdőn-mezőn, főleg az akácosok aljnövényzeteként megtalálható, mégis a hagyományos magyar konyha nagyon keveset használja. Bezzeg a franciák! Jut belőle a levelesbe, a burgundi marhába meg minden mártásba.

A turbolyát onnan lehet felismerni, hogyha megdörzsöljük a levelét, akkor ánizsos illata van. Még eltéveszteni se lehet! (Ha nem vagyunk benne biztosak, használjunk növényhatározó appot például Plantnetet vagy a Google Lenst.)

A tavaszi friss leveleit érdemes gyűjteni, mert később, mikor virágzik kesernyés lesz az íze. Merjük bátran használni a következő ételekhez:

  • húsleves
  • zöldségleves
  • gombás raguk
  • rizottók
  • bármilyen borsós étel (főleg ha egy kis menta is van benne)

Ha nincsen otthon koriander, akkor nyugodtan helyettesíthetjük turbolyával.

Ha erdőben szedjük, akkor érdemes egyet-kettőt gyökerestül kihúzni és a kertben egy árnyékos helyre kiültetni. (Ha napra tesszük, hamarabb felmagzik.)

A turbolyából teát is lehet főzni. A benne lévő anyagok segítik a szervezet méregtelenítését, és működésre sarkallják a vesét.

 

Tovább

5 ok, miért fogyasszunk aloe verát!

Az orvosi aloe vera egy otthon is könnyen termeszthető gyógynövény, ami pozitív hatással van a szervezetünkre. Mutatjuk, miért érdemes fogyasztani vagy esetleg magunkra kenni!

  1. Az aloé egy igazi vitaminbomba: elsősorban A-vitamint, C-vitamint, E-vitamint, B1-B2-B6-B12 vitamint, valamint folsavat és niacint tartalmaz, amely jótékony hatással vannak a szervezet működésére.
  2. Az aloéban lévő antracén a természetes gyulladáscsökkentők közé tartozik, így bevethető a csontozat és az izomrendszer gyulladásos bántalmai, az izületek, inak, szalagok és izmok sérülései ellen. 
  3. Az aloé rendszeres fogyasztása csökkenti a vércukorszintet és fokozza a szervezet inzulintermelését. (A használata előtt érdemes konzultálni szakorvossal!)
  4. Az aloéban lévő antrakinonok gomba-baktérium-és vírusölő hatással is rendelkeznek.
  5. Az aloe vera hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez, mert a benne lévő anyagok az emésztőcsatorna falán bevonatot képeznek, amellyel csökkentik a bélből felszívódó méreganyagok mennyiségét.

 

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com