A zamatos turbolya egy vadon is növő fűszernövény, amelynek íze hasonlít a korianderhez. Ha magunk gyűjtjük, akkor egy forintba se kerül.
Itthon nagyjából bármelyik erdőn-mezőn, főleg az akácosok aljnövényzeteként megtalálható, mégis a hagyományos magyar konyha nagyon keveset használja. Bezzeg a franciák! Jut belőle a levelesbe, a burgundi marhába meg minden mártásba.
A turbolyát onnan lehet felismerni, hogyha megdörzsöljük a levelét, akkor ánizsos illata van. Még eltéveszteni se lehet! (Ha nem vagyunk benne biztosak, használjunk növényhatározó appot például Plantnetet vagy a Google Lenst.)
A tavaszi friss leveleit érdemes gyűjteni, mert később, mikor virágzik kesernyés lesz az íze. Merjük bátran használni a következő ételekhez:
- húsleves
- zöldségleves
- gombás raguk
- rizottók
- bármilyen borsós étel (főleg ha egy kis menta is van benne)
Ha nincsen otthon koriander, akkor nyugodtan helyettesíthetjük turbolyával.
Ha erdőben szedjük, akkor érdemes egyet-kettőt gyökerestül kihúzni és a kertben egy árnyékos helyre kiültetni. (Ha napra tesszük, hamarabb felmagzik.)
A turbolyából teát is lehet főzni. A benne lévő anyagok segítik a szervezet méregtelenítését, és működésre sarkallják a vesét.