A reblog.hu-n való regisztráció időpontja, a reblog.hu megtekintése során
rögzítésre kerül az utolsó belépés időpontja, illetve egyes esetekben -
a felhasználó számítógépének beállításától függően - a böngésző és az
operációs rendszer típusa valamint az IP cím.
Ezen adatokat a rendszer automatikusan naplózza.
Süti beállítások
Az anonim látogatóazonosító (cookie, süti) egy olyan egyedi - azonosításra,
illetve profilinformációk tárolására alkalmas - jelsorozat, melyet a szolgáltatók
a látogatók számítógépére helyeznek el...
A szolgáltatást a Mediaworks Hungary Zrt.
(székhely: 1082 Budapest, Üllői út 48., továbbiakban: „Szolgáltató”) nyújtja
az alább leírt feltételekkel. A belépéssel elfogadod felhasználási feltételeinket.
A nagymamám szerint nincsen tisztességes húsleves lestyán, vagy ahogyan ő hívja szagosító nélkül. Nekem is van a fűszerkertemben, igaz kicsit nagy, kábé 2-2,5 méteres.
A lestyán gondozása
Hogy mitől nől nagyra? Szereti a tápanyagban gazdag földet, a napot és a sok-sok vizet. És nálunk éppen virágzik.
Mikor átköltöztünk a panelból a munkásvillába (értsd: korai Kádár-kocka), a nagyapám beállított a„szagosítóval.” Fogalmam sem volt mi a rendes neve, mert a nagyanyáim (mindaketten) csak így hívták. A konyhakertjük csücskében mindig volt pár bokorral, mert vegeta helyett ezt használták.
Két méteres fűszernövény
Az ajándékba kapott szagosítót hirtelen felindulásból az akkor még diszkréten kicsi levendulabokrok közé ültettem. Tavaly még viszonylag szolid méreteket öltött, de idén finoman szólva is megtáltosodott. Mint utólag kiderült, imádja a napot és a meleget! Márciusban bújt ki a földből. És el kezdett nőni. Aztán három hét alatt elérte a terasz alját, két hónap alatt pedig elhagyta a korlátot is. Majd jött egy vihar, ami félig kidöntötte. Így jár az, aki hirtelen túl magasra tör! Nah, ekkor levágtam róla a felső egy métert, és összekötöttem. Azóta inkább virágzik.
Lestyán, lóstya, löböstök
Ilyen felvezetés után gondolom kíváncsi vagytok rá, mi ez? Én is az voltam annó. Gugli barátunk segített a megfejtésben. Hivatalos neve lestyán, lóstya, levescsík, löböstök tájegységtől függően. Ízre és illatra olyan, mintha a petrezselyem és a zeller szerelemgyereke. Közép-ázsiai eredetű, amely rómaik közvetítésével érkezett meg Európába. A középkori magyar konyha egyik alapfűszereként tartották számon, de az erdélyi ételeknek ma is egyik alapfűszere. Például egy autentikus csorbaleves elképzelhetetlen lestyán nélkül. (is)
Elképzelhetetlen nélküle a vasárnapi húsleves
Frissen szedve a legzamatosabb. A leveléből négy-öt darabot kell tenni például a húslevesbe, főzelékekbe (pl. borsó, bab, krumpli, karalábé, finomfőzi stb.), amelytől sokkal karakteresebb lesz ízük. A szakirodalom szerint mint minden zöld fűszert a végén kell beledobni, de a nagyanyáim szerint „nem ez a szokás”. Ők, pont úgy, mint a babérlevelet, belefőzik az ételbe.
Jól illik a szárnyasokhoz
A lestyán ezen kívül remekül illik a szárnyashúsokhoz, de használhatjuk bármilyen másik ételben a zeller helyettesítőjeként. (Ha például elfelejtünk venni meg hasonlók)A szárából párszor már a szárzellert is helyettesítettük az eredeti bolognaiban. Mit ne mondjak, egy echte olasz vehette volna észre a turpisságot. Viszont nem árt vele csínján bánni, ha a kelleténél többet használunk belőle, akkor képes bármit elnyomni!
Vizelethajtó teaként is megállja a helyét
A lestyánt nemcsak fűszer-, hanem gyógynövényként is számon tartják. Ha leforrázzuk a letisztított gyökeréből egy evőkanálnyit, akkor kiváló vízhajtó-méregtelenítő tea készíthető belőle.
Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.