A férjem nagyon finnyás a hamburgerzsemlére. Hiába mondom neki, hogy a húspogácsa ugyanúgy jó egy ciabattában vagy bagettben, ő nem tágít. Neki hamburgerzsemle kell. Még jó minőségű és most azonnal. Én meg ragaszkodom ahhoz, hogy legalább nyomokban tartalmazzon lassan felszívódó szénhidrátot, hogy ne nyomja fel fél óra alatt a vércukorszintünket az egekbe.
Nah, ilyennel Fehérváron még nem találkoztam, de ha ti igen, akkor szívesen várom a tippeket! Bár tegyük hozzá, hogy pofonegyszerű dolog otthon bucit sütni, főleg ha van otthon egy pár gépi dagasztófej. Az íze meg semmihez sem hasonlítható.
Hozzávalók kb. 8 darabhoz:
- 350 gramm kenyérliszt
- 200 gramm teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- két deci tej
- fél zacskó instant élesztő
- 60 gramm vaj (lehet margarin is)
- két evőkanál olívaolaj
- egy teáskanál cukor
- egy evőkanál só
- egy evőkanál fekete szezámmag (lehet fehér szezámmag)
- egy tojás
- pici langyos víz (kb. egy deci – amennyitől épp összeáll a tészta)
Az élesztőt egy deci cukros tejben felfuttatjuk. (Akkor futott fel, ha pezseg, buborékos a teteje – ez tíz perc.) Addig a liszteket átszitáljuk. (Tudom, fenn marad a tönkölylisztnél a maghéj, én csak a tetejére szoktam önteni.) De így sokkal könnyebben dolgozik az élesztő és szebb lesz a tészta állaga. Beledobjuk úrias mozdulattal a sót, a meg az éppen felolvasztott vajat.
Hozzácsurgatjuk a feldobatott élesztőt. És elkezdjük dagasztani a géppel a legmagasabb fokozaton. Óvatosan hozzáadagoljuk a langyos vizet. Csak csurgatjuk, nem egyszerre löttyintjük, nehogy túl sok legyen! (Ha mégis túl szaftosra sikeredik, akkor tegyetek hozzá még lisztet.) Így összeáll szépen a tészta. Nagyjából hét perc dagasztás után a massza elválik az edény falától, ezért alaposan bekenjük olívaolajjal, és lefedve egy nagy tálban langyos helyen körülbelül negyven perc alatt a duplájára kelesztjük.
Ezután lisztezett deszkán egy husi hengert formázunk belőle, amit nyolc egyenlő részre osztunk. Ha gyerekek is esznek belőle, lehet kisebbet-nagyobbat is csinálni. Ez már csak gusztus dolga.
A kis darabokból csinálhatunk sima-és császárzsemléket. A simát úgy készítjük, hogy kilapogatjuk kézzel a tésztát, és a szélét az aljára hajtogatjuk másfél centinként. Ezt addig ismételjük, amíg az oldala nagyjából sima nem lesz. Egy kicsit még gömbölyítjük és máris tesszük a sütőpapírral kibélelt tepsibe.
A császárzsemlét picit másképp formázzuk: ugyanabból a kisdarabból körülbelül negyven centi hosszú hengert sodrunk, amelynek a közepére hurkot kötünk. A két végét pedig az aljára visszadugjuk. És ezeket is tehetjük a tepsibe.
A bucikat egyenként pont ugyanúgy, ahogy a dédi a sós kelttésztáit, megkenem egy egész tojással, majd megszórjuk egy icipici sóval és szezámmaggal. Majd hagyjuk őket meleg helyen húsz percet pihenni. A sütőt közben előmelegítjük kétszáz fokra, és légkeveréses fokozatra. Kábé mire felmelegszik, megkelnek a zsemlék is. Én eközben szoktam a dzsuvás edényeket elmosogatni, meg a gyerekek okozta káoszt felszámolni. A bucikat húsz-huszonöt perc alatt szép aranybarnára sütjük, majd rácson kihűtjük.
Kiváló hanburgeralap, pláne akkor ha még a húspogácsa is házi. Ez utóbbi legutóbb aférjem dolga volt, aki a munka könnyebbik végét fogta meg: elment a legközelebbi hiperbe és vett egy mondhatni tiszteset. Úgy hogy van erre is jól bevált recepteteket, ne tartsátok magatokban!