Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

3 liszt nélküli egészséges sűrítési mód

A magyar levesek, főzelékek nagy részét fehér liszttel sűrítik. Hoztunk három egészséges alternatívát.

Zablisztes rántás

Az alter lisztek közül szerintem a zablisztnek van a legsemlegesebb íze. (Próbálgattam többfélét is. Nekünk ár-érték-íz arányben ez jött leginkább be.)Remekül használható bármelyik olyan receptnél, ami úgy indul, hogy piríts meg olajon lisztet és a hagymát.

A színe nagyon barna, ezért én általában több pirospaprikát használok, hogy egy kicsit javítsak a színén. És a végén megszórom mindig egy kis zöldfűszerrel.

Önmagával való sűrítés

A főzelekéket, krémleveseket és a szószókat lehet ezzel a módszerrel besűríteni. Csak ki kell venni az egyharmadát a zöldségnek, leturmixoljuk, majd visszatesszük, így sűrű is lesz, meg zöldségdarab is marad. Ha nem ragaszkodunk az utóbbihoz, akkor az egészet leturmixolhatjuk.

A krumplinál, babnál, borsónál, lencsénél nagyon jól működik. A gyökérzöldségeknél mérsékelten. A magas víztartamú tökféléknél kevésbé.

(Pürék esetében sokat javít az állagon, ha egy sűrű szűrőn átpasszírozzuk.)

Étkezési keményítővel való sűrítés

Szintén leveseknél, főzeléknél lehet alkalmazni. Egy kanálnyi étkezési keményítőt csomómentesre kell keverni egy merítőkanálnyi főzőlével. Hozzáadjuk, hagyjuk, hogy egyet forrjon és besűrűsödik.

Ha extrázni akarjuk, akkor az étkezési keményítős masszába rakhatunk egy kis (növényi) tejszínt is.

Tovább

Öt egészséges sűrítési mód!

praktika sűrítés

Készíts világos rántást, piríts meg rajta hagymát és szórj bele egy kis piros paprikát – a magyar ételek nagy része így indul. Tudjuk, nem feltétlen a legegészségesebb, ezért mutatunk öt alakbarát sűrítési technikát.

Rántás

Zabpehelyliszttel: Egy nagy evőkanál olívaolajra, kókuszzsírra két púpos evőkanál zablisztet teszünk, és addig pirítjuk, ameddig egy kicsit erőteljesebb barna színt kap. Akkor jó, ha sűrű, krémes rántás. Ha kicsit vizesebb, tegyünk bele még egy kis zablisztet. Viszonylag semleges az íze, ezért bátran használjuk különféle főzelékekhez, levesekhez. A markáns barna színe lehet maximum zavaró, de egy kis pirospaprika vagy egy kis zöld fűszer sokat segíthet.

Tönkölyliszttel: Egy nagy evőkanál olívaolajon egy evőkanál tönkölylisztet teszünk. Kicsit kevesebb kell belőle, mint a zabból. (legalábbis én azt tapasztaltam.) Semleges az íze, ezért remekül lehet fűszerezni. A család észre sem fogja venni a különbséget, ha erre cseréljük a sima fehér lisztet.

Staubolás zabliszttel, tönkölyliszttel

Az előre puhított zöldséget, húst megszórjuk zabliszttel, és sűrű kevergetés közben az egészet összepirítjuk. Főleg raguknál lehet használni, de ha túl hígnak látjuk a főzeléket, akkor hintsünk bele lisztet. (Nem lesz csomós, ha nagyjából egyenletesen oszlatjuk szét és alaposan összekeverjük.)

Önmagával való sűrítés

Leginkább krémleveseknél, főzelékeknél alkalmazható eljárás. A lényege, hogy elővesszük a botmixert, és az egészet összeturmixoljuk. Így az ételt gyakorlatilag önmaga sűríti meg. Ha szeretnénk, hogy legyen benne tartalom, akkor vegyük ki a zöldség egy harmadát, és turmixolás után tegyük vissza. Különösen jól alkalmazható például babnál, borsónál, sárgaborsónál, töknél, zellernél, cukkininál.

Növényi tejszínnel való sűrítés (és a habarás) 

A már forró levesbe belecsurgatjuk a növényi tejszínt. (Elkeverhetünk benne csomómentesre valamilyen alternatív lisztet, ha sűrűbb állagot szeretnénk.)Hagyjuk egyet rottyanni, hogy az étel kellően besűrűsödjön. A zabtejszín, rizstejszín, kesukefír, mandulatejföl viszonylag semleges ízű, ezért tökéletes levesekhez, főzelékekhez vagy ragukhoz is . A kókusztejszínnek viszont elég karakteres az íze, ezért csínján kell vele bánni, ha nem akarjuk, hogy minden étel a Hawai-csirkére emlékeztessen bennünket.

Étkezési keményítővel való sűrítés

Egy evőkanál étkezési keményítőt csomómentesre keverünk a főzőléből kivett vízben, majd óvatosan belecsurgatjuk a forró főzelékbe. Pár percig főzzük, kevergetjük és várjuk, hogy besűrűsödjön.

+1 jó tanács: Előfordul, hogy amíg forró az étel, full híg, de aztán amint kihűl, eléri a kívánt állagot. Ez azért van, mert a víz elpárolog belőle, míg a sűrűje ott marad. Ilyenkor másnapra lesz tökéletes.

  

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com