praktika sűrítés

Készíts világos rántást, piríts meg rajta hagymát és szórj bele egy kis piros paprikát – a magyar ételek nagy része így indul. Tudjuk, nem feltétlen a legegészségesebb, ezért mutatunk öt alakbarát sűrítési technikát.

Rántás

Zabpehelyliszttel: Egy nagy evőkanál olívaolajra, kókuszzsírra két púpos evőkanál zablisztet teszünk, és addig pirítjuk, ameddig egy kicsit erőteljesebb barna színt kap. Akkor jó, ha sűrű, krémes rántás. Ha kicsit vizesebb, tegyünk bele még egy kis zablisztet. Viszonylag semleges az íze, ezért bátran használjuk különféle főzelékekhez, levesekhez. A markáns barna színe lehet maximum zavaró, de egy kis pirospaprika vagy egy kis zöld fűszer sokat segíthet.

Tönkölyliszttel: Egy nagy evőkanál olívaolajon egy evőkanál tönkölylisztet teszünk. Kicsit kevesebb kell belőle, mint a zabból. (legalábbis én azt tapasztaltam.) Semleges az íze, ezért remekül lehet fűszerezni. A család észre sem fogja venni a különbséget, ha erre cseréljük a sima fehér lisztet.

Staubolás zabliszttel, tönkölyliszttel

Az előre puhított zöldséget, húst megszórjuk zabliszttel, és sűrű kevergetés közben az egészet összepirítjuk. Főleg raguknál lehet használni, de ha túl hígnak látjuk a főzeléket, akkor hintsünk bele lisztet. (Nem lesz csomós, ha nagyjából egyenletesen oszlatjuk szét és alaposan összekeverjük.)

Önmagával való sűrítés

Leginkább krémleveseknél, főzelékeknél alkalmazható eljárás. A lényege, hogy elővesszük a botmixert, és az egészet összeturmixoljuk. Így az ételt gyakorlatilag önmaga sűríti meg. Ha szeretnénk, hogy legyen benne tartalom, akkor vegyük ki a zöldség egy harmadát, és turmixolás után tegyük vissza. Különösen jól alkalmazható például babnál, borsónál, sárgaborsónál, töknél, zellernél, cukkininál.

Növényi tejszínnel való sűrítés (és a habarás) 

A már forró levesbe belecsurgatjuk a növényi tejszínt. (Elkeverhetünk benne csomómentesre valamilyen alternatív lisztet, ha sűrűbb állagot szeretnénk.)Hagyjuk egyet rottyanni, hogy az étel kellően besűrűsödjön. A zabtejszín, rizstejszín, kesukefír, mandulatejföl viszonylag semleges ízű, ezért tökéletes levesekhez, főzelékekhez vagy ragukhoz is . A kókusztejszínnek viszont elég karakteres az íze, ezért csínján kell vele bánni, ha nem akarjuk, hogy minden étel a Hawai-csirkére emlékeztessen bennünket.

Étkezési keményítővel való sűrítés

Egy evőkanál étkezési keményítőt csomómentesre keverünk a főzőléből kivett vízben, majd óvatosan belecsurgatjuk a forró főzelékbe. Pár percig főzzük, kevergetjük és várjuk, hogy besűrűsödjön.

+1 jó tanács: Előfordul, hogy amíg forró az étel, full híg, de aztán amint kihűl, eléri a kívánt állagot. Ez azért van, mert a víz elpárolog belőle, míg a sűrűje ott marad. Ilyenkor másnapra lesz tökéletes.