A szőlőt sokan szeretik, de a benne lévő kesernyés magot sokan kiköpik. Nem kellene. A szőlőmag egy igazi szuperélelmiszer, amely hozzájárul a szervezet egészséges működéséhez.

Magas az E-vitamintartalma, így segíti a szervezetre káros szabadgyökök megkötését. Tele van antioxidánssal, amely például felveszi a harcot a rákot okozó sejtekkel, jótékonyan hat a zsíranyagcserére, és gyorsítja a cukrok lebontását. Ezen kívül csökkenti a koleszterin-szintet, a krónikus gyulladásokat.

A szőlőmagból lehet kivonatot készíteni, olajat sajtolni, vagy lisztté őrölni. A szőlőmag-kivonatot egyesek igazi csodaszernek tartják. Rendszeres fogyasztásával megelőzhető az időskori hanyatlás, egyesek szerint az Alzheimer-kór is.

A szőlőmagból préselt olajnak is rendkívül sok pozitív tulajdonsága van, mert tele van többszörösen telítetlen zsírsavakkal, amelyek erősik az ereket, csökkentik a koleszterinszintet és jótékony hatással vannak a bőrre.

A szőlőmaglisztlehet magában is fogyasztani, sőt süteményekbe is bele lehet keverni (Általában egyharmad arányban), ugyanis remek a hőtűrő képessége. Magas hőmérsékleten is alig veszít az értékes anyag tartalmából.