A reblog.hu-n való regisztráció időpontja, a reblog.hu megtekintése során
rögzítésre kerül az utolsó belépés időpontja, illetve egyes esetekben -
a felhasználó számítógépének beállításától függően - a böngésző és az
operációs rendszer típusa valamint az IP cím.
Ezen adatokat a rendszer automatikusan naplózza.
Süti beállítások
Az anonim látogatóazonosító (cookie, süti) egy olyan egyedi - azonosításra,
illetve profilinformációk tárolására alkalmas - jelsorozat, melyet a szolgáltatók
a látogatók számítógépére helyeznek el...
A szolgáltatást a Mediaworks Hungary Zrt.
(székhely: 1082 Budapest, Üllői út 48., továbbiakban: „Szolgáltató”) nyújtja
az alább leírt feltételekkel. A belépéssel elfogadod felhasználási feltételeinket.
Jelen Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztató célja, hogy a Mediaworks Hungary Zrt. által tárolt adatok
kezelésével, felhasználásával, továbbításával, valamint a Társaság által üzemeltetett
honlapokon történő regisztrációval kapcsolatosan tájékoztassa az érintetteket.
Néhány évvel ezelőtt kaptam egy kisebb bokornyi citromfüvet a szomszédból. Az ajándékozó a lelkemre kötötte, van egy bombabiztos tippje, hogyan lehet a leggyorsabban szaporítani.
Csak menjetek át rajta fűnyíróval és nő mint a gomba!
Megfogadtuk a tanácsot. A férjem átment rajta fűnyíróval, és még azon a nyáron akkora lett a bokor, hogy alig tudtam kordában tartani.
De mire is jó a citromfű? Mindenre IS, mint a WD40 vagy a nedves popsitörlő. Viccet félretéve leginkább az idegek nyugtatására.
A benne lévő anyagoknak köszönhetően többek között
szabályozza a pajzsmirigy-működését
enyhíti a menstruáció előtti nyugtalanságot
hozzájárul a nyugodt alváshoz.
serkenti a máj működését
javítja az emésztést
gyorsítja az anyagcserét
sőt még vízhajtó hatással is rendelkezik.
ajakherpesz ellen is hatásos lehet, mert a benne lévő polifenolok gátolják a herpeszvírus szaporodását.
Hogyan fogyasszuk? Én desszertekre is szoktam rakni díszítésként, de lehet belőle limonádét, szörpöt készíteni vagy teát főzni.
A teát nagyon egyszerűen el lehet készíteni. Elég 3-4 darab nagyobb levél, amit 2 és fél deci vízzel leforrázzunk. Pár percig állni hagyjuk, és már ihatjuk is.
Sokan, ha szeretnének megszabadulni pár kilótól, először az édességet száműzik az étrendjükből. Ez egy teljesen logikus lépés. Egy-két hét megtagadás után azonban egyre több akaraterőre van szükség, hogy ellenálljunk a csábításnak. Különösen igaz ez karácsony táján, amikor az adventi vásár meleg, cukros, fahéjas illata szinte csordultig betölti a belvárost. Mit lehet ilyenkor tenni? Hát legálisan bűnözni! A citromos kölestorta jó példa erre. Nagyjából egy óra alatt elkészül, alacsony a kalóriatartalma, valamint a glutén- és tejfehérje-érzékenyek is fogyaszthatják.
Citromos kölestorta (26 centis formához)
Hozzávalók:
A piskótához
250 gramm kölesliszt
90 gramm nyírfacukor
két darab közepes tojás
70 gramm kókuszzsír
egy deci mandula- vagy kókusztej
fél citrom leve
fél citrom héja
egy teáskanál szódabikarbóna
egy teáskanál sütőpor
(kb. egy deci víz, ha nem elég folyós a tészta állaga)
A citromkrémhez
hat darab tojás
két citrom leve
két citrom héja
100 gramm cukor
50 gramm kókuszzsír
két teáskanál zselatin (vagy fél tasak expressz zselatin)
A díszítéshez
egy egész citrom
Nulladik lépésként 180 fokra, alul-felül sütés fokozatban bemelegítjük a sütőt, majd előkészítjük a csatos tortaformát. A két tojást a nyírfacukorral robotgépben a legmagasabb fokozaton nagyjából három-négy perc alatt habosra verjük. Akkor jó, ha a massza fehéredik, keményedik, és látszanak benne a buborékok. Beletesszük az előmelegített, feldarabolt kókuszzsírt valamint a mandulatejet. Belereszeljük a citromhéjat, majd beleöntjük a kifacsart levét is. Egy-két percig keverjük a robotgéppel. Már csak a szódabikarbónás, sütőporos kölesliszt van hátra! Ha ezzel is elkészülünk, akkor a masszát pár perc keverés után csurgassuk bele a tortaformába. A kölesliszt a sima búzaliszthez képest több folyadékot vesz fel, ezért néha (liszttől függően) még szükség lehet kb. egy deci vízre. A kölespiskóta nagyjából harminc perc alatt aranybarnára sül, de kivétel előtt célszerű tűpróbát végezni.
Amíg a piskóta sül, nekiállhatunk a krémnek. A tojásokat feltörjük, hozzáadjuk a cukrot, a lereszelt citromhéjat és a citromlevet is. Az egészet jól összekeverjük, majd egy kis lábasban elkezdjük óvatosan, sűrűn kevergetve melegíteni. Körülbelül hat-hét perc alatt a krém kezd besűrűsödni. Amikor bugyog, tegyük hozzá a darabokra vágott kókuszzsírt. A zselatint két deci vízben feloldjuk, és kis lángon, kevergetve éppen forrásig melegítjük. Nem szabad hosszan forralni, mert akkor elveszíti zselésítő képességét. A feloldott zselatint belekeverjük a citromos masszába. Ha valaki ódzkodik ettől a megoldástól, vagy nem akar még egy edényt elmosogatni, akkor nyugodtan használhat expressz zselatint is. Ez annyival egyszerűbb, hogy nem kell melegíteni, hanem csak a meleg krémhez kell keverni.
A citromkrémet rácsurgatjuk a kihűlt piskóta tetejére. Egyenletesen eloszlatjuk. Díszítés gyanánt citromszeletekből virágot, íveket készítünk, és körülbelül két-három órán keresztül a hűtőben pihentetjük. A végén nincs más dolgunk, mint bűntetlenül tortát enni, hiszen ez a süti nemcsak a lelkünknek, hanem a testünknek is jó.
(Ezt a receptet a Fehérvár Magazin november 26-i számában is megtaláljátok.)
Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.