lestyán fűszernövény praktikaMikor átköltöztünk a panelból a munkásvillába (értsd: korai Kádár-kocka), a nagyapám beállított a„szagosítóval.” Fogalmam sem volt mi a rendes neve, mert a nagyanyáim (mindaketten) csak így hívták. A konyhakertjük csücskében mindig volt pár bokorral, mert vegeta helyett ezt használták.

Két méteres fűszernövény

Az ajándékba kapott szagosítót hirtelen felindulásból az akkor még diszkréten kicsi levendulabokrok közé ültettem. Tavaly még viszonylag szolid méreteket öltött, de idén finoman szólva is megtáltosodott. Mint utólag kiderült, imádja a napot és a meleget! Márciusban bújt ki a földből. És el kezdett nőni. Aztán három hét alatt elérte a terasz alját, két hónap alatt pedig elhagyta a korlátot is. Majd jött egy vihar, ami félig kidöntötte. Így jár az, aki hirtelen túl magasra tör! Nah, ekkor levágtam róla a felső egy métert, és összekötöttem. Azóta inkább virágzik.

lestyán fűszernövény praktika
Lestyán a kép bal szélén. Így jól látszanak az arányok, pedig a levendula se kicsi!

Lestyán, lóstya, löböstök

Ilyen felvezetés után gondolom kíváncsi vagytok rá, mi ez? Én is az voltam annó. Gugli barátunk segített a megfejtésben. Hivatalos neve lestyán, lóstya, levescsík, löböstök tájegységtől függően. Ízre és illatra olyan, mintha a petrezselyem és a zeller szerelemgyereke. Közép-ázsiai eredetű, amely rómaik közvetítésével érkezett meg Európába. A középkori magyar konyha egyik alapfűszereként tartották számon, de az erdélyi ételeknek ma is egyik alapfűszere. Például egy autentikus csorbaleves elképzelhetetlen lestyán nélkül. (is)

Elképzelhetetlen nélküle a vasárnapi húsleves

Frissen szedve a legzamatosabb. A leveléből négy-öt darabot kell tenni például a húslevesbe, főzelékekbe (pl. borsó, bab, krumpli, karalábé, finomfőzi stb.), amelytől sokkal karakteresebb lesz ízük. A szakirodalom szerint mint minden zöld fűszert a végén kell beledobni, de a nagyanyáim szerint „nem ez a szokás”. Ők, pont úgy, mint a babérlevelet, belefőzik az ételbe.

lestyán fűszernövény praktika

Jól illik a szárnyasokhoz

A lestyán ezen kívül remekül illik a szárnyashúsokhoz, de használhatjuk bármilyen másik ételben a zeller helyettesítőjeként. (Ha például elfelejtünk venni meg hasonlók)A szárából párszor már a szárzellert is helyettesítettük az eredeti bolognaiban. Mit ne mondjak, egy echte olasz vehette volna észre a turpisságot. Viszont nem árt vele csínján bánni, ha a kelleténél többet használunk belőle, akkor képes bármit elnyomni!

Vizelethajtó teaként is megállja a helyét

A lestyánt nemcsak fűszer-, hanem gyógynövényként is számon tartják. Ha leforrázzuk a letisztított gyökeréből egy evőkanálnyit, akkor kiváló vízhajtó-méregtelenítő tea készíthető belőle.