Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Libanontól Olaszországig - 3 megúszós gombás recept

Minden évben húsvét előtt tavaszi megújulós böjtöt tartunk, amikor nem vagy csak alig eszünk húst. Ilyenkor sokkal több zöldséges fogás kerül az asztalra. A férjem és a gyerekek is nagyon szeretik a gombát, mert sokféleképpen el lehet készíteni (a fűszerek csodákra képesek), és nem utolsó sorban hamar elkészül. Hoztunk nektek 3 klassz receptet.

Libanoni gombapörkölt

Hozzávalók 4 személyre:

  • fél kiló Chefgomba ördögszekérgomba 
  • fél kiló Chefgomba barna csiperke
  • egy kávéskanál libanoni 7 fűszer
  • egy pohár natúr joghurt
  • egy evőkanál zsemlemorzsa
  • ízlés szerint pirospaprika és só
  • pici víz

Az ördögszekérgombát és barna csiperkét felszeletelem beledobom a wokba és ráöntök másfél deci vizet. Megszórom libanoni 7 fűszerrel, pár percig főzöm, majd natur-joghurttal felöntöm. Szórok bele zsemlemorzsát, őrölt pirospaprikát és sót, majd 5 percig főzöm.

Shitake tortellinivel és turbolyával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 300 g Chefgomba shitake gomba
  • egy evőkanál vaj
  • 2 csomag ricottás tortellini
  • egy csokor turbolya ( ha nem kaptok, akkor jó lesz a petrezselyem is)
  • ízlés szerint só, bors

Vajat olvasztok wokban, beleöntöm a ricottás tortellinit kicsit lepirítom, majd felöntöm annyi vízzel, hogy félig ellepje. Hozzáöntöm a felszeletelt shitake gombát. 2-3 perc alatt puhára főzöm, sóval, borssal és apróra vágott turbolyával vagy petrezselyemmel ízesítem.

Paradicsomos kecskesajtos portobello spagetti

Hozzávalók 4 személyre:

  • 500 g Chefgomba portobello gomba
  • 400 g paradicsomszósz
  • néhány szelet kecskesajt
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • egy érzésnyi oreganó
  • ízlés szerint só és bors

A portobello gombát felszeletelem, sepenyőben felhevített olívaolajon kicsit megpirítom zúzott fokhagymával együtt. Felöntöm paradicsomszósszal, kb 10 percig együtt főzöm, majd a szószba kecskesajt darabokat is teszek és belefőzöm a szószba 2-3 perc alatt. Oreganóval, sóval, borssal ízesítem. 

Tovább

Wellness gombapörkölt sok-sok fokhagymával

Egész nyáron nem ettem rendes gombát. Most nem a bolti fóliás champignonra gondolok, hanem a „hegyen” (értsd: icipici domb a falu szélén) termő verzióra, amit a szülőfalumban, Kemenessömjénben a szomszéd Rozika néni szokott szedni.

Hiába jár már bőven hetven felett, mégis a vörös hajú, guggolva cigarettázó alakja örökre beleégett a retinámba. Eső után felveszi a kék apró mintás otthonkáját, a fekete gumicsizmáját és már vág is neki a határnak. A tyúkgombát vagy hivatalos nevén a mezei szegfűgombát messziről észreveszi, pedig nincs is rajta szemüveg vagy hiper-szuper kontaktlencse.

Amikor suhan hazafele, bekukkant a kerítés rácsai között. Ha látja, épp (a pár napos wellness nyaralásnak felérő pihenőm részeként) a kisfiammal játszunk az udvaron, mindig bekiabál.  A kapu rácsai között gyorsan a kezembe csúsztat egy jó púpos maréknyi illatos gombát, majd recés hangján közli: adjam oda öreganyámnak, hogy nézze át alaposan, és főzzön belőle pörköltet!

Sajnos idén a maratoni kánikula miatt nem termett a hegyen gomba, ezért kénytelen voltam beruházni egy adagra, mert kegyetlenül megkívántam a gombapörköltet sok-sok fokhagymával.

A paradicsom csak a ráadás.

Fehérboros, fokhagymás gombapörkölt

Recept két főre

  • 350 gramm laskagomba (lehet másfajtából is)
  • nyolc (!) gerezd fokhagyma
  • négy darab közepes paradicsom
  • egy közepes fej vöröshagyma
  • egy deci száraz fehérbor
  • egy deci paradicsomlé
  • három-négy darab egész babérlevél
  • két evőkanál nyírfacukor
  • pár szál friss kakukkfű
  • egy csipetnyi cayenne bors
  • ízlés szerint só
  • a sütéshez kókuszzsír

A felkarikázott hagymát a kókuszzsíron megpirítom, majd hozzáöntöm az egy deci paradicsomlevet. Beleteszem az összevágott paradicsomokat, és a megpucolt, apróra vágott laskagombát. Egy kicsit a nyírfacukorral tompítom a paradicsom savasságát. Ezután jön az elsőre embertelenül soknak tűnő fokhagyma, de pont ettől lesz kicsit pikáns a "pörkölt'. Fokhagyma-nyomóval összepréselem őket, és rakom is a gombák közé.

Kicsit rotyogtatom, aztán belecsurgatom a deci fehérbort a férjem legnagyobb örömére. Aztán beledobom a babérleveleket, a kakukkfüvet is. A legvégén sózom, majd a csípősfelelős cayenne bors következik. A pöri egész gyorsan, nagyjából húsz-huszonöt perc alatt kész lett. Mivel a körettel most nem volt időm bajlódni, ezért egy adag önmagától megpárolódó kuszkusszal tálaltam, de illik hozzá bármilyen semleges köret, mint például a barna rizs, az amaránt vagy a quinoa.

A végeredmény kellően csípősre és pikánsra sikeredett. A férjem kis gasztrohuszárként lakonikusan megállapította, a fehér bor nagyon jót tett a gombának. Az utolsó falatot is kikanalazta a fazék aljáról.

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com