Minden évben húsvét előtt tavaszi megújulós böjtöt tartunk, amikor nem vagy csak alig eszünk húst. Ilyenkor sokkal több zöldséges fogás kerül az asztalra. A férjem és a gyerekek is nagyon szeretik a gombát, mert sokféleképpen el lehet készíteni (a fűszerek csodákra képesek), és nem utolsó sorban hamar elkészül. Hoztunk nektek 3 klassz receptet.

Libanoni gombapörkölt

Hozzávalók 4 személyre:

  • fél kiló Chefgomba ördögszekérgomba 
  • fél kiló Chefgomba barna csiperke
  • egy kávéskanál libanoni 7 fűszer
  • egy pohár natúr joghurt
  • egy evőkanál zsemlemorzsa
  • ízlés szerint pirospaprika és só
  • pici víz

Az ördögszekérgombát és barna csiperkét felszeletelem beledobom a wokba és ráöntök másfél deci vizet. Megszórom libanoni 7 fűszerrel, pár percig főzöm, majd natur-joghurttal felöntöm. Szórok bele zsemlemorzsát, őrölt pirospaprikát és sót, majd 5 percig főzöm.

Shitake tortellinivel és turbolyával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 300 g Chefgomba shitake gomba
  • egy evőkanál vaj
  • 2 csomag ricottás tortellini
  • egy csokor turbolya ( ha nem kaptok, akkor jó lesz a petrezselyem is)
  • ízlés szerint só, bors

Vajat olvasztok wokban, beleöntöm a ricottás tortellinit kicsit lepirítom, majd felöntöm annyi vízzel, hogy félig ellepje. Hozzáöntöm a felszeletelt shitake gombát. 2-3 perc alatt puhára főzöm, sóval, borssal és apróra vágott turbolyával vagy petrezselyemmel ízesítem.

Paradicsomos kecskesajtos portobello spagetti

Hozzávalók 4 személyre:

  • 500 g Chefgomba portobello gomba
  • 400 g paradicsomszósz
  • néhány szelet kecskesajt
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • egy érzésnyi oreganó
  • ízlés szerint só és bors

A portobello gombát felszeletelem, sepenyőben felhevített olívaolajon kicsit megpirítom zúzott fokhagymával együtt. Felöntöm paradicsomszósszal, kb 10 percig együtt főzöm, majd a szószba kecskesajt darabokat is teszek és belefőzöm a szószba 2-3 perc alatt. Oreganóval, sóval, borssal ízesítem.