Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés

Hűsítő körtés granita

Itthon annyira nem ismert nyári desszert a granita, ami nagyjából a jégkása és a sorbet között van félúton. Bármilyen idénygyümölcsből el lehet készíteni például dinnyéből, körtéből vagy barackból.

Csak egy botmixer (késes aprító) és egy fagyasztós hűtő kell hozzá.

Friss vlogposzt!

Tovább

Elkészítettük a világ egyik legegészségesebb ételét!

A koreai kimcsiben az a zseniális, hogy csak zöldségeket kell összevágni és hagyni, hogy az egész fermentálódjon. Egy igazi vitaminbomba, amely regenerálja a bélflórát és erősíti az immunrendszert! Friss vlogposzt!

Tovább

Gemista, a görögök töltött paprikája

vlog gemista vegán paprika

Néhány hete egy családi ebédre voltunk hivatalosak. Laci és Réka görög fogásokkal várt bennünket. Volt spenótos görög lepényszerűség, muszaka, tzatziki, görög saláta és görög töltött paprika, vagyis gemista. Ez utóbbi annyira ízlett nekünk, hogy egy szürke délután megfőztük a fiúkkal.

Hozzávalók:

  • 6 kaliforniai paprika
  • 2 fej lilahagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • egy cukkini
  • egy padlizsán
  • egy csésze bulgur
  • 400 g sűrített paradicsom
  • egy deci vörös bor
  • egy evőkanál oregánó
  • egy csokor menta
  • ízlés szerint só,bors
Tovább

Gazpacho zsenge zöldborsóval

A gazpacho egy paradicsomos spanyol zöldségleves, amit nyáron hidegen tálalnak. Rengeteg variációja létezik. Mi most paprikával, uborkával és zsenge zöldborsóval készítettük, és az ízeket a kertből szedett zöldfűszerekkel dobtunk fel. Nézzétek meg a legfrissebb vlogposztunkat, amiből kiderül mekkorára nő a lestyán, ha kellő napfényt kap!

Hozzávalók négy személyre:

  • egy csokor újhagyma
  • egy kígyóuborka
  • két kápia paprika
  • 500 gramm borsó
  • 500 gramm paradicsompüré (passata)
  • négy cent olívaolaj
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • két kiskanálnyi tabasco szósz
  • három nagyobb levél friss lestyán
  • három nagyobb levél friss menta
  • három nagyobb levél friss bazsalikom
  • néhány levél görög bazsalikom
  • (ha szükséges kicsi víz)

 

Tovább

Pihe-puha focaccia házi zelleres paradicsomos szósszal

tejmentes vegán kenyér
Nem pizza. Nincsen rajta sajt, mégis versenyeztek érte a fiúk.

Petivel, a férjemmel úgy szoktunk fizetés előtt spórolni, hogy nem megyünk addig boltba, amíg ki nem főztük, sütöttük, a kamrában fellelhető alapanyagok nagyjából kétharmadát. Ennek két előnye is van:

  • viszonylag kevés étel végzi a kukában
  • és kreativitásra ösztönöz, mert mindig másból kell varázsolni

A héten egyik estére már csak pár szikkadt zsemle maradt, ezért Peti megkért, süssek valami finomat vacsira. Valami újdonságot, amit eddig még soha. Majd félvállról a következőket tette hozzá: (szó szerint idézem)

„Úgy főzöl, mintha Cristiano Ronaldót a középpályán játszatnák. Jó, jó, de a te igazi műfajod a sütés.”

Amíg eldöntöttem, hogy ezt bóknak vagy sértésnek veszem készítettem egy tepsi pihe-puha focacciát, amelynek a tésztájában nemcsak rengeteg fokhagyma és olívaolaj van, hanem egy deci Irsai is. A srácok versenyeztek az utolsó morzsákért.

tejmentes vegán kenyér
Ha minden alapanyagot beleszámolok, négyünk vacsorája nagyjából négy-ötszáz forintból kijött. 

Pihe-puha fehérboros focaccia paradicsomos zelleres szósszal

Hozzávalók ( egy közepes tepsihez)

A tésztához:

  • kb. 380 gramm pizzaliszt (kenyérliszt is jó)
  • 2 csomag instant élesztő
  • nagyjából fél deci langyos víz
  • fél deci fehér bor ( Én Irsait használtam, de más száraz bor is jó.)
  • 4 cent olívaolaj
  • 1 evőkanál só
  • 3 teáskanál cukor
  • 3 gerezd fokhagyma

A szószhoz:

  • 3 paradicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 cent olívaolaj
  • egy teáskanál kakukkfű
  • egy teáskanál apróra vágott friss zeller
  • ízlés szerint só


A lisztet átszitáljuk, majd hozzáadjuk a sót, a cukrot, az instant élesztőt. A közepébe lyukat vájuk, és beleöntjük a langyos vizet és az olívaolajat. Majd el kezdjük dagasztani alacsony fokozaton. A bort csak fokozatosan adagoljuk hozzá, attól függően mennyit vesz fel a tészta. Amikor elválik az edény falától akkor jó. 30 percet kelesztjük meleg helyen. Majd lisztezett deszkán kinyújtjuk és sütőpapíros tepsibe tesszük. Az ujjunkkal megnyomkodjuk és megkenjük fokhagymás olívaolajjal. 20 percet kelesztjük.

Amíg kel a tészta, addig elkészítjük a szószt! A paradicsomokat félbevágjuk és egy sajtreszelőn lereszeljük. Így megmarad a héja és nem megye bele a magja. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagyma gerezdeket, az olívaolajat, a kakukkfüvet és a zellert. Ízlés szerint sózzuk és összekeverjük.

Amint letelt a pihenési idő, megkenjük vele a focaccia tetejét. A tésztát 180 fokon huszonöt percig sütjük. Langyosan szeleteljük, mert olyan illata van, hogy a család tutira nem bírja kivárni, mire kihűl.

tejmentes vegán kenyér
A férjem azóta is ezt emlegeti, de majd legközelebb belecsempészek egy kis tönkölylisztet is!

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com