Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Sütés nélkül: extrém krémes csokis poharas

Egy hete bulizunk olyan kisgyerekes módra. A másfél éves kisfiamnak a két, alsó kettese, meg a két, kisőrlője egyszerre töri át az ínyt. Legalábbis, ha jól láttam. Mondjuk, annyira bátran nem mertem benyúlni a szájába, mert félelmetesen erősen harap a már meglévő nyolc fogával. A rendszeres, éjszakai öt-hat-sokszori kelés finoman szólva mindkettőnket megvisel testileg-lelkileg. A férjem egyszerűen átmegy zombiba: minden második feladatot (például bevásárlás, a kukanapon a kuka kigurítása stb.) elfelejt. Este, ha kivételesen ő altat, és előadja a random meséjét a barlangban lakó magányos törpéről, akkor belealszik a sztoriba. Szegény gyerek, hiába várja a végét…

Én a „bulizós” éjszakák után vedelem a kávét, hogy valahogy átevickéljek egyik percből a másikba. De tudom, ki kell bírnom! Tartanom kell a frontot és  egyszer ennek a fogzós korszaknak is vége lesz. Ilyenkor természetesen nincsen kedvem edzeni, ráadásul csokoládét az összes többi édességet is beleértve jobban kívánom. Így készítettem egy borzasztó egyszerű, egészséges csokis-banános mandulás pohárkrémet. Ez elvileg egy nyers vegán édesség, amely a gyakorlotban azt jelenti, hogy teljesen növényi alapú, plusz nem kell sütni, vagy a krémet főzni, így a gyümölcsökben lévő vitaminok, rostok is benne maradnak. Nem túl látványos desszert, de brutálisan krémes. Lassú hullámként, szétolvadna terül szét a nyelven, így azt érzed, a csoki a tested minden pontját simogatja.

Ízben és állagban, a hagyományos csoki puding, vagy a margarinos csokikrém a porába sem érhet! Ezt a hagyományos magyar konyhát kedvelő édesapám is tanúsíthatja, aki egy ülő helyében hármat is megevett belőle. Jó, nem voltak megagigantikus adagok, mert a felét, még tálalás előtt megettem.

desszert pohárkrém csokoládé vegán gluténmentes tejmentes
Kicsit bizarrnak hangzik, de az avokádó teszi a csokit igazán krémessé. Sosem lehet belőle eleget csinálni!

Csokis-banános poharas (kb. hat adaghoz)

  • 150 gramm darált mandula
  • egy marék aszalt vörösáfonya
  • egy evőkanál agávészirup ( lehet méz is)
  • kb. fél deci víz
  • két közepes avokádó
  • egy banán
  • 50 gramm cukrozatlan kakaópor
  • 50 gramm kókuszolaj
  • 100 gramm eritrit vagy nyírfacukor

A mandulát egy tálban összekeverjük az apróra vágott vörös áfonyával. Hozzáteszünk- nagymamám szerint az íze végett- egy kis mézet vagy agávészirupot, attól függően, mi van otthon. Majd óvatosan belecsurgatjuk a vizet. Akkor jó a „tészta” állaga, ha nem folyik szét, és kis gombócot lehet belőle formázni. Ha kicsit száraznak érezzük, tegyünk hozzá még vizet, ha kicsit folyósnak, akkor pedig darált mandulát. Az egészet vagy egy folpackkal kibélelt tortaformába , vagy lusta asszony módjára, (ha nem szeretnénk a későbbiekben kiszedéssel, és a folpack leoperálásával szórakozni) kis üvegtálkákba, poharakba kanalazzuk. Ezután betesszük a hűtőbe egy kicsit pihenni.

Közben nekilátunk a krémnek. Az avokádót és a banánt kis darabokra vágjuk és belerakjuk a turmixba. Ezután beleöntjük a kókuszolajat (kókuszzsír folyékony változata), majd meghintjük a gyümölcsöket eritrittel, kakaóporral, és az egészet összeturmixoljuk. Aztán a krémet egy kanál segítségével egyenletesen eldolgozzuk a mandulás alapon. A tetejére díszítésképp pakolhatunk banánt, aszalt vörösáfonyát, de igazából bármilyen gyümölcsöt. Ha a poharas megoldást választottuk, akkor a csokis finomságot elég egy fél órát a hűtőben pihentetni. Ha viszont a torta mellett döntöttünk, akkor legalább egy órát hagyjuk állni!

A végeredmény paleo, vegán, gluténmentes, tejmentes, egészséges és habkönnyű. Szóval minden, amit akartok. Csak egy baj van vele, hogy nem lehet belőle eleget csinálni!

Ha tetszett a poszt, kövess bennünket a Facebookon és az Instán is!

Tovább

Kókuszos panna cotta: "mentes" és villantós

Mikor legnehezebb a diéta és a fogyás? Hát, amikor a vendégek szinte egymásnak adják a kilincset. Nesze neked újévi fogadalom, mi?! Nálunk télen minden héten akad egy-két külföldön élő rokon, vagy távoli unokatestvér vagy kisgyerekes baráti házaspár, aki beugrik hozzánk vacsorára. Ilyenkor a férjemmel általában improvizálunk. Egy gyors taktikai megbeszélést követően egy ad hoc kalóriaszegény, ámde pofátlanul finom „menüt” állítunk össze az éppen otthon lévő alapanyagokból. Néha szoktam egészséges tortát is sütni, de ahhoz kedv, meg lelki állapot is kell. Az meg nem mindig van, pláne ha a kisfiam lapát fogacskái éppen éjjel törnek maguknak utat. A kísérleti, zombi üzemmódban mindig arra jutok, maradok a kókuszos panna cottánál. Mert: borzasztó gyors, egyszerű; mindenmentes, tehát ételallergiások is ehetik; és alig van benne kalória. Plusz, ha vulgárisan szeretnék fogalmazni, akkor egy villantós desszert, ahol a nyelven lassan olvadó krém isteni párost alkot a roppanós idénygyümölcsökkel.

paleo vegán cleankaja gluténmentes tejmentes pohárkrém kókusz desszert
Szemtelenül könnyű édességpótló.

Kókuszos panna cotta (6x1 deci)

  • 6 deci kókusztej (a sűrűbb konzerves változat)
  • 3 darab lapzselatin vagy egy tasak expressz zselatin
  • egy evőkanál bármilyen édesítő szer (például xilit, eritrit stb.)
  • egy rúd vanília kikapart magja
  • egy maréknyi bármilyen gyümölcs (isteni banánnal, naranccsal, eperrel, áfonyával, ribizlivel attól függ minek a szezonja van stb.)

Egy fazékban lassú tűzön csomómentesre keverjük a kókusztejben az előre hideg vízben áztatott lapzselatint. Fontos, hogy nem szabad forralni, különben nem fog a cucc megkocsonyásodni. Használhatunk expressz zselatint (más néven zselatin fixet is), aminek az a legnagyobb előnye, hogy úgy ámblokk az egészet bele lehet a krémbe keverni. Fontos, hogy nem szabad forralni, különben nem fog a cucc megkocsonyásodni. Na szóval. Zselatint már beleburítottuk a „tejbe”, ezért nincsen más dolgunk, mint egy éles késsel belekotorni a vaníliamagokat és beleszórni egy evőkanálnyi bármilyen édesítőt. Például nyírfacukrot, eritritet. Ezután az egészet alaposan összekeverjük és cuki kis poharakba, csatos üvegbe, tálkákba öntjük. A pulton hagyjuk kihűlni, majd utána legalább négy órán keresztül a hűtőben pihentetjük.

A tálalásnál többféle megoldás közül választhatunk. A panna cotta maradhat a pohárban. Ilyenkor néhány karika gyümölcsöt, vagy egy random meggyöntetet teszünk tetejére. Esetleg, ha nagyon professzionálisra akarjuk venni a dolgot. A tetejére rábiggyeszthetünk egy mentalevelet. De nem kötelező.

Ha a tányér mellett döntünk, akkor egy kis tálba forró vizet öntünk. Ebbe helyezzük bele óvatosan a poharat. Pár percig állni hagyjuk. Majd egy gyors és laza mozdulattal a poharat a tányérra fordítjuk. A pohár tetejét addig ütögetjük, hogy a panna cotta kicsússzon belőle. A tetejére ismét gyümölcsöket teszünk, majd nincsen más dolgunk, mint elmerülni a panna cotta krémes, olvadós falatjaiban és a dicsérő szavakban. Jól hangzik, ugye?

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com