Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Csokis-sárgabarackos mömm sütés nélkül

Csak egy mikró és egy kenyérpirító kell hozzá!

Nincs klímánk. Gondolom, vagyunk ezzel páran. Nyáron ezért nem szívesen kapcsolom be a sütőt. Egy kelttészta és hopp máris fél fokkal melegebb lesz a házban. Este meg hiába szellőztetek, ha a levegő az istenért se hűl vissza. Ilyenkor általában sütés nélküli sütiket szoktam készíteni, mert a gyerekek, khmmm leginkább én, kívánom az édeset.

A hó végéhez közeledve mömmöt „sütöttem”. Nem tudom, ismeritek-e a kifejezést, de a dédi mindenféle olyan sütire szokta használni, aminek az alapja szikkadt valamilyen szikkadt kenyérféle. Szerinte a zsemlekugli, a máglyarakás, a mákos guba, de még rántott zsemle is mömm, vagy becézve mömszli.

Az én mömmöm két teljes kiőrlésű mömmöm két maradék tönkölybagettet nyelt el, ami már két napja árválkodott a kenyereskosárban. De jó szolgálatot tett tíz szem sárgabarack, egy tábla dugi csoki meg a félig megbontott körtelekvár is.

Csokis sárgabarackos mömm:

Hozzávalók (kb. 8 szelethez)

  • két közepes bagett ( az enyém teljes kiőrlésű volt, de bármilyen szikkadt kenyérféle megteszi)
  • kb. tíz szem sárgabarack
  • egy tábla magas kakaótartalmú étcsoki (nagyjából 125 gramm)
  • tíz evőkanál lekvár (lehetőleg barack, körte vagy szilva)
  • két evőkanál vegán vaj ( lehet helyette margarin meg sima is)
  • másfél deci zabtej ( sima is jó)
  • egy kisebb csokor menta

A bagettet felkarikázzuk és karikánként betesszük a kenyérpirtóba, hogy ropogjon. Lehet sima kenyeret, kalácsot is használni, de akkor vágjátok le a héját. Közben a sárgabarackot megmossuk és cikkekre vágjuk. Ha ezzel is készen vagyunk, akkor jöhet a frenetikus csokis öntet! Tényleg az, én folyton rájártam.

Egy tábla csokit apróra törünk, majd egy kerámiatálba dobunk. Ráteszünk kábé két evőkanál vajat, egy evőkanál lekvárt és csorgatunk rá érzésre egy kicsi zabtejet. Betesszük a mikróba két percre. Aztán egy mélyebb kerámiatál alját kivajazzuk, és el kezdünk rétegezni. Egy réteg bagett. Jó sűrűn tegyétek, hogy ne legyenek rések. Egy réteg barack, egy réteg lekvár. Aztán megint egy réteg bagett, egy barack és még egy lekvár.

A maradék tejjel az egészet locsoljuk meg, hogy legyen mit felszívni a szikkadt kenyérnek, és a végén nyakon öntjük a csokival. A tetején valamilyen tetszőleges formában elrendezzük a barackot és mentával kidíszítjük, hogy egy kicsit tisztességesebben nézzen ki a süti. Végül legalább egy órára betesszük a hűtőbe. Hidegen tálaljuk. Kávéval, kakaóval tökéletes uzsi.

Tovább

"Adjmégegyet" mentes gesztenyegolyó

tejmentes gluténmentes desszert sütésnélkül paleo vegán tojásmentes

Nah még egy süti! Nevezzük az egyszerűség kedvéért annak. A banános gesztenyegolyók egy pont nullás verzióját a szomszédban ettem. Eredetileg babadesszert, mert semmi, de tényleg semmi hozzáadott cukrot, glutént, vagy  tejszármazékot nem tartalmaz. Ellenben olyan „adjmégegyet”, „megmégegyet”, „namégegyutolsót” fajta, amelynek az elkészítéséhez (szándékosan nem írtam sütést) körülbelül tizenöt percre van szükség.  Ha gyerekekkel csináljuk, akkor nyilván fél óra, de ebben a maszatolás, sokadszori minőség-ellenőrzés és a nagyobb romok eltakarítása is benne van.

Ha hirtelen beesnek anyósék, vagy a haverok, vagy csak az ovis farsangra, gyerekzsúrra kellene valamit villantani, ami nem a huszadikfajta muffin, de nem akartok órákat a konyhában tölteni, akkor ez a ti receptetek.

Kókuszos-banános "mentes" gesztenyegolyók (sütés nélkül)

Hozzávalók:

(nagyjából harminc-negyven darabhoz- kevesebbnek nem is érdemes nekiállni)

két csomag gesztenyemassza (lehetőleg cukormentes)

két darab érett banán (minél barnább annál jobb)

egy csomag kókuszreszelék

A fagyos gesztenyemasszát felolvasztjuk éppen csak annyira, hogy lehessen formázni. A-verzió -előveszed este, és reggelre kiolvad. B-verzió: kb. egy perc a mikróban. A gesztenyét kézzel belemorzsoljuk egy nagy tálba, majd hozzá keverjük az apró karikákra vágot banánt. Addig törjük, keverjük egy villával, amíg nagyjából homogén nem lesz a massza. Ha túl lágy lett a „tészta”, akkor tegyük be a hűtőbe egy fél órára. Ezután kicsípünk belőle egy darabot és beleforgatjuk a kókuszreszelékbe, és ezután formázunk belőle golyót. A kész golyókat akár rögtön meg lehet kóstolni, de sokkal finomabbak másnap, ha egy estét pihennek a hűtőben. Már ha marad belőlük.

Tovább

Mentes kókuszgolyó: vigyázat, függőséget okoz!

Ha már itt a tavasz, bocsánat koranyár, akkor azt jelenti, elindulhat a kinti-ücsörgős-beszélgetés sorozat a terasz 1.0-n. Azért egypontnulla, mert még nincsen meg az alapja, sőt még a kivezető ajtaja sem, de teteje viszont már van! Tavaly megszüntettük a  megörökölt tégla-nejlon-lapostető sufnituningot, és az átlalakításnál figyelembe vettük a jövőbeli áhított teraszt, ahol majd a családi, baráti összejöveteleket fogjuk tartani. A férjemmel azt megfigyeltük, hogy ezeken a bulikon azok a kaják fogynak jobban, amiket csakúgy beszélgetés közben pikk-pakk be lehet kapni. De hát mi van akkor, ha az ember lánya, vagy fia, épp azon dolgozik, hogy a zsírgödröcskék helyett feszes, lehetőleg tónusos izmokat villantson? Megoldás 1: bűnözik, mert a július még messze van. És megnyugtatja a lelkiismeretét, hogy egy szelet süti nem árt meg. És végszükség esetén kettő sem. Megoldás 2: mérhetetlen önuralmat gyakorolva végignézi, hogy a többiek jóízűen falatoznak. Megoldás 3:  a csokitorta helyett választ valami menteset. Például diétás kókuszgolyót. Ez a partisüti, anyukám fejlesztése. Természetesen glutén-és tejmentes, de beleillik a vegán és a paleo étrendbe is. Fő előnye, hogy nem kell sütni, és iszonyat gyorsan elkészíthető.

desszert gluténmentes tejmentes paleo vegán sütésnélkül
Még sütni sem kell!

Diétás kókuszgolyó

fél kiló durvára darált mandula vagy darált paleó keksz

fél deci kókusztejszín, vagy mandulatejföl

két deci kávé

15 deka nyírfacukor

két evőkanál cukrozatlan kakaópor

10 deka kókuszreszelék

egy kis üveg rumaroma

kb. egy-két deci víz, attól függően mennyit víz

Borzasztó könnyen elkészíthető a golyó. A mandulát vagy a darált kekszet,  a kókusztejszínt, a kávét, a kakaóport, és a nyírfacukrot összegyúrjuk. Meglocsoljuk az egészet egy egész üvegnyi rumaromával. Jó alaposan összedolgozzuk a masszát. Attól függően mennyire nedves a tészta, öntünk hozzá annyi vizet, amennyit felvesz. Akkor jó az állag, ha viszonylag könnyen lehet kézzel golyókat formázni. Ha túl száraznak érzitek, óvatosan csurgassatok hozzá vizet. Ha meg túl folyósnak, akkor tegyetek bele még kekszet vagy mandulát. Ezután a golyócskákat egyenként meghempergetjük a kókuszos nyírfacukros reszelékben és betesszük őket a hűtőbe legalább egy fél órára. Közben természetesen lehet meózni, meg árgus szemekkel figyelni a családot, nehogy a buli előtt „véletlen” eltűnjenek a golyók. Ugyanis ebből lehetetlen csak egy darabot enni! Tapasztalat…

Kérlek lájkoljátok a Facebook-oldalunkat és kövessetek bennünket Instán is!

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com