Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Dinnyetorta levendulás körtével és citromfűvel

Sütés nélküli torta teli rostokkal és vitaminokkal.

Sárga vagy görög? Maggal vagy mag nélkül? - nyakunkon a dinnyeszezon. Ha nemcsak magában szeretnéd enni, akkor mutatunk egy nagyjából tizenöt perc alatt elkészíthető, sütés nélküli tortát, ami nemcsak hogy teli van rostokkal és vitaminokkal, de különleges savanykás fűszerességével remekül kiemeli a dinnye édes ízét.

Hozzávalók 4 személyre:

  • egy kerek szelet görögdinnye
  • három szem keményebb körte
  • négy szem szilva
  • egy teáskanál szárított levendula
  • egy teáskanál zabpehely
  • tíz kisebb levél citromfű
  • egy citromleve
  • három teáskanál nádcukor (lehet eritrit vagy xilit is)
  • fél deci víz

A körtét megpucoljuk, és szeletekre vágjuk. Rácsorgatjuk a citrom levét, nehogy megbarnuljon. A nádcukrot egy serpenyőben felolvasztjuk. Picit hagyjuk karamellizálódni, majd óvatosan beleforgatjuk a körteszeleteket, és hagyjuk néhány percet párolódni. A gázt visszavesszük alacsonyabb fokozatra, nehogy odaégjen az alja. Majd beledobjuk a szilvát és a szárított levendulát, aztán felöntjük nagyjából fél deci vízzel. Megint rotyogtatjuk pár percet. Közben a dinnyéből egy kör alakú szeletet vágunk. Tudom, ez nem olyan egyszerű, de egy éles kés csodákra képes.

A „tortaalapot” egy tányérra tesszük, és a tetejére rápakoljuk lecsöpögtetett körtét és a szilvát. Kidíszítjük a citromfűlevelekkel, és megszórjuk olyan gondolomformán zabpehellyel és szárított levendulával. A levet átszűrjük egy kisebb tálba. Ez lesz öntet. Nevezzük annak. Ezzel és vaníliafagyival tálaljuk.

Tovább

"Adjmégegyet" mentes gesztenyegolyó

tejmentes gluténmentes desszert sütésnélkül paleo vegán tojásmentes

Nah még egy süti! Nevezzük az egyszerűség kedvéért annak. A banános gesztenyegolyók egy pont nullás verzióját a szomszédban ettem. Eredetileg babadesszert, mert semmi, de tényleg semmi hozzáadott cukrot, glutént, vagy  tejszármazékot nem tartalmaz. Ellenben olyan „adjmégegyet”, „megmégegyet”, „namégegyutolsót” fajta, amelynek az elkészítéséhez (szándékosan nem írtam sütést) körülbelül tizenöt percre van szükség.  Ha gyerekekkel csináljuk, akkor nyilván fél óra, de ebben a maszatolás, sokadszori minőség-ellenőrzés és a nagyobb romok eltakarítása is benne van.

Ha hirtelen beesnek anyósék, vagy a haverok, vagy csak az ovis farsangra, gyerekzsúrra kellene valamit villantani, ami nem a huszadikfajta muffin, de nem akartok órákat a konyhában tölteni, akkor ez a ti receptetek.

Kókuszos-banános "mentes" gesztenyegolyók (sütés nélkül)

Hozzávalók:

(nagyjából harminc-negyven darabhoz- kevesebbnek nem is érdemes nekiállni)

két csomag gesztenyemassza (lehetőleg cukormentes)

két darab érett banán (minél barnább annál jobb)

egy csomag kókuszreszelék

A fagyos gesztenyemasszát felolvasztjuk éppen csak annyira, hogy lehessen formázni. A-verzió -előveszed este, és reggelre kiolvad. B-verzió: kb. egy perc a mikróban. A gesztenyét kézzel belemorzsoljuk egy nagy tálba, majd hozzá keverjük az apró karikákra vágot banánt. Addig törjük, keverjük egy villával, amíg nagyjából homogén nem lesz a massza. Ha túl lágy lett a „tészta”, akkor tegyük be a hűtőbe egy fél órára. Ezután kicsípünk belőle egy darabot és beleforgatjuk a kókuszreszelékbe, és ezután formázunk belőle golyót. A kész golyókat akár rögtön meg lehet kóstolni, de sokkal finomabbak másnap, ha egy estét pihennek a hűtőben. Már ha marad belőlük.

Tovább

Gyors fánk liszt és tojás nélkül

Gyerekként mindig is szerettem a farsangot, mert tudtam, akkor legálisan egy másik ember vagy lény bőrébe bújhatok bele. Kislányként persze voltam tündér, királylány, meg a kettő keveréke, de bohóc és újságárus lány is. Természetesen a jelmezbálhoz, szép, óriási szalagos fánk is járt. A mama ilyenkor a kedvemért nagyjából hetente kétszer sütötte. Szívvel-lélekkel kézzel dagasztotta a régi, súlyos gyúródeszkáján. Soha nem mondta, mennyire munkaigényes, vagy mennyi apróságra kell figyelni, hogy szépen feljöjjön a serpenyőből. Ha maradt ki egy kis tészta, akkor madarakat formázott, a szem helyére borsot tett, csak azért, hogy örömet okozzon nekem…

Közben eltelt jó pár év. A mama nagyon büszke rám, hogy most már én is sütök fánkot, igaz nem a hagyományosat, hanem egy egészségesebb, kölesből készített túrófánk-alternatívát. Egy kis citrommal meg valamilyen aszalt gyümölccsel igazi farsangi paleo, vegán, tejmentes és gluténmentes desszert. Fő előnye, hogy gyors (kb. 20 perces mutatvány), könnyen elkészíthető és a hagyományoshoz képest jóval kevesebb kalóriát tartalmaz.

paleo vegán gluténmentes tejmentes tojásmentes desszert fánk köles
Paleo, vegán, tejmentes, tojásmentes és gluténmentes.

Citromos kölesfánk (kb. 30 darabhoz)

  • 200 gramm hántolt köles
  • egy marék bármilyen aszalt gyümölcs vagy kandírozott narancshéj (mi van otthon attól függ)
  • 75 gramm kókuszreszelék
  • két evőkanál nyírfacukor vagy eritrit
  • 100 gramm kókuszzsír a sütéshez
  • fél citrom leve
  • A tálaláshoz: bármilyen gyümölcs és egy evőkanál méz, esetleg agávészirup

A kölest háromszor annyi vízben nagyjából negyed óra alatt puhára főzzük. Ezután belekeverjük a kókuszreszeléket és az apróra vágott aszalt gyümölcsöt. Én most kandírozott narancshéjat használtam, mert csak az volt otthon. A masszába belehintjüka kókuszreszeléket, az eritritet és belefacsarjuk a citrom levét is. A kezünkkel határozott mozdulatokkal kis golyókat formázunk, és bő kókuszzsírban szép, barnára sütjük. Mivel a köles könnyedén pattog, ezért a kisütéshez célszerű kötényt viselni, nehogy a felsőnk vagy a farmerunk bánja a dolgot.

Friss gyümölcsökkel és egy evőkanál mézzel, vagy agávésziruppal tálaljuk. Nah, kipróbáljátok?

Kérlek, lájkoljátok a Facebook-oldalunkat és kövessetek bennünket Instán is!

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com