Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

5 ok, hogy miért együnk savanyú káposztát

kerti patika savanyú káposzta

A savanyú káposzta egy régimódi superfood, amely tele van a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokkal és vitaminokkal, ezért érdemes gyakran fogyasztani. 

A savanyú káposzta fermentált élelmiszer. Hasonló a koreai kimcsihez, amit a világ egyik legegészségesebb ételeként tartanak számon. 

Savanyú káposzta készítése

A savanyú káposztát otthon is könnyen el lehet készíteni, csupán a fejes káposztát kell kinyomkodni, megsózni és ízlés szerint babérlevéllel, borssal minimum 10 napig érlelni. Minél tovább áll, annál finomabb.

Savanyú káposzta hatása

Kiváló székelykáposztát lehet belőle főzni, de nyersen magában is finom. Érdemes az őszi-téli időszakban rednszeresen fogyasztani. Hogy miért?

  1. Magas a C-vitamin tartalma, ami regenerálja az érfalat és felturbózza az immunrendszert.
  2. Nagyon sok rost van benne, amely javítja az emésztést.
  3. B1-vitaminban gazdag, így jótékony hatással van az idegrendszerre, fokozza a teljesítményt és a koncentrációt.
  4. Van benne foszfor, amely nélkülözhetetlen többek között a csontképzéshez.
  5. Alacsony a szénhidráttartalma, így bármelyik diétába beilleszthető.

Tovább

A savanyú kiment a divatból?

A magyar konyha „ecetes salátája” a savanyú, amely nagyjából húsz-harminc évvel ezelőtt bármelyik, magát valamire tartó étterem étlapján szerepelt és tele volt velük a kamra polca. Most meg?!

-Jó lesz pörkölt mellé! - mondta mindig a dédi, miközben kézzel gyalulta a számomra felfoghatatlan mennyiségű piros káposztát, nem beszélve azuborkáról. Valami véletlen folytán uborkából mindig embertelen mennyiség termett a kertben, amit még sem lehetett a disznóknak vagy a tyúkoknak adni, ezért hol csalamádé, hol sima, hol pedig csalamádé lett belőle.

Generációs örökség

Az évek teltek. A dédi lelkesedése töretlen maradt. Csak valahogy a családban felnövekvő generáció feledkezett el a stelázsira gondosan felpakolt üvegekről. Korholt is rendesen a dédi, hogy miért nem viszek két üvegnél többet, mert van elég…Csak nálunk nem fogy. Vagyis a gyerekekkel eszünk belőle, de nem annyit, hogy nyolc polcot kellene telirakni. Másokat, és máshogy eszünk. Nem csak mi.

A gyerekesek fele annyi savanyút esznek

Ha megnézzük a KSH statisztikáit, akkor látszik, hogy tartósított zöldségből a gyermekes családok 2016-ban fele annyit sem(kábé öt kiló) ettek évente, mint az egyszemélyes,(jobbára nyugdíjas) háztartásokban élők ( évi 12 kiló). Arról nem beszélve, hogy a gyerekes családoknál ez az öt kiló is évről-évre, ha nem is túl jelentős mértékben, de csökkenő tendenciát mutat.

Vajon milyen tényezők állhatnak a háttérben?:

  • Régen a háziasszonyok savanyúságokat azért raktak el, mert télen csak ebben a formában lehetett zöldséget enni. Ma már januárban is lehet venni paradicsomot, paprikát, meg kígyóubrokát ( Igaz, lassan horror áron.) nem beszélve a mirelit árukról, ezért nem kell a nyári eltevéssel vacakolni.

  • Bármilyen pofonegyszerűen tűnik, de a savanyúság eltevésével munka van. A zöldségeket az esetek többségében gyalulni, szeletelni kell, és akkor még nem beszéltünk a különféle tartósítási technikákról. Ehhez képest egy friss salátát öt perc alatt össze lehet dobni, ( már ha nem vesszük meg készen) és akkor az még a vitamintartalmából sem veszített.

  • A tradicionális magyar konyha a savanyúságot a nehezebb, zsírosabb húsokhoz, pörköltekhez tálalta, mert megkönnyítette az emésztést. Ma már az egészséges életmód elterjedésével, egyre többször kerül sovány hús az asztalra. Ha az egy főre jutó KSH statisztikákat megnézzük, akkor látjuk: 2016-ban évente körülbelül harminc kiló baromfit és harminc kiló disznóhúst evett meg, addig ez a mennyiség 1990-ben húsz kiló baromfi és negyven kiló disznóhús volt.

Hogy kimegy-e teljesen a savanyú a divatból? Nem tudom. Kár lenne érte, mert a savanyított gyöngyhagyma, vagy a szilva savanyú,de akár egy mezei kovászos uborka is tud felségesen finom lenni. Legfeljebb csak a 21. századi, egészséges fogásokat kell hozzájuk igazítani.

Felhasznált forrás: ksh.hu

 

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com