kerti patika savanyú káposzta

A savanyú káposzta egy régimódi superfood, amely tele van a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokkal és vitaminokkal, ezért érdemes gyakran fogyasztani. 

A savanyú káposzta fermentált élelmiszer. Hasonló a koreai kimcsihez, amit a világ egyik legegészségesebb ételeként tartanak számon. 

Savanyú káposzta készítése

A savanyú káposztát otthon is könnyen el lehet készíteni, csupán a fejes káposztát kell kinyomkodni, megsózni és ízlés szerint babérlevéllel, borssal minimum 10 napig érlelni. Minél tovább áll, annál finomabb.

Savanyú káposzta hatása

Kiváló székelykáposztát lehet belőle főzni, de nyersen magában is finom. Érdemes az őszi-téli időszakban rednszeresen fogyasztani. Hogy miért?

  1. Magas a C-vitamin tartalma, ami regenerálja az érfalat és felturbózza az immunrendszert.
  2. Nagyon sok rost van benne, amely javítja az emésztést.
  3. B1-vitaminban gazdag, így jótékony hatással van az idegrendszerre, fokozza a teljesítményt és a koncentrációt.
  4. Van benne foszfor, amely nélkülözhetetlen többek között a csontképzéshez.
  5. Alacsony a szénhidráttartalma, így bármelyik diétába beilleszthető.