Nálunk is dübörög az eperszezon. Bár legtöbbször magában, nyersen esszük, de azért néha jut néhány marék a sütibe is. Hoztam nektek két klassz egészséges epres receptet.

Epres rebarbarás galette

A galette, egy rusztikus francia pite, amit ezermegegyféleképpen lehet készíteni. Én azért szeretem, mert nem kell hozzá elővenni a robotgépet, nem kell hozzá forma, (ergo kevesebb a mosogatnivaló), valamint nem kell elősütni, bármennyire is szaftos töltelék. Eperrel és rebarbarával különösen finom.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 200 g tk. Liszt
  • 100 g növényi margarin (vaj is jó)
  • 4 teáskanál eritrit vagy cukor
  • egy teáskanál fahéj
  • egy csipet só
  • pici víz
  • egy tojás

A töltelékhez:

  • 200 gramm eper
  • két szál rebarbara
  • 2 evőkanál fahéjas eritrit vagy cukor
  • 2 evőkanál mandula
  • víz
  • néhány levél menta

Panna cotta eperrel és bazsalikommal

A panna cotta egy nagyon könnyű és villantós desszert, amit akár egy gyerek is el tud készíteni.

Hozzávalók négy adaghoz:

  • 4 deci tejszín (lehet kókusz is)
  • egy tasak instant zselatin
  • két evőkanál cukor (eritrit stb.)
  • egy marék eper
  • négy-öt levél bazsalikom