Nálunk is dübörög az eperszezon. Bár legtöbbször magában, nyersen esszük, de azért néha jut néhány marék a sütibe is. Hoztam nektek két klassz egészséges epres receptet.
Epres rebarbarás galette
A galette, egy rusztikus francia pite, amit ezermegegyféleképpen lehet készíteni. Én azért szeretem, mert nem kell hozzá elővenni a robotgépet, nem kell hozzá forma, (ergo kevesebb a mosogatnivaló), valamint nem kell elősütni, bármennyire is szaftos töltelék. Eperrel és rebarbarával különösen finom.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 200 g tk. Liszt
- 100 g növényi margarin (vaj is jó)
- 4 teáskanál eritrit vagy cukor
- egy teáskanál fahéj
- egy csipet só
- pici víz
- egy tojás
A töltelékhez:
- 200 gramm eper
- két szál rebarbara
- 2 evőkanál fahéjas eritrit vagy cukor
- 2 evőkanál mandula
- víz
- néhány levél menta
Panna cotta eperrel és bazsalikommal
A panna cotta egy nagyon könnyű és villantós desszert, amit akár egy gyerek is el tud készíteni.
Hozzávalók négy adaghoz:
- 4 deci tejszín (lehet kókusz is)
- egy tasak instant zselatin
- két evőkanál cukor (eritrit stb.)
- egy marék eper
- négy-öt levél bazsalikom