Nincsen hétvége leves nélkül. Nálunk legalábbis. Általában variálni szoktam, hogy melyik hétvégén, mit főzök, hogy senki ne unja meg. Most 3 nagyon finom, de teljesen különböző receptet hoztam. Van közte magyar egy franciás beütéssel, olasz és egy csipetnyi indiai is.
„Extra pink” mentes meggykrémleves
Hozzávalók négy személyre
- fél kiló magozott meggy (fagyasztott)
- két deci kókusztejszín vagy mandulatejföl
- négy evőkanál nyírfacukor vagy eritrit (attól függően, mennyire savanyú)
- két evőkanál méz vagy agávészirup
- egy kávéskanál szerecsendió
- egy kávéskanál szegfűszeg
- fél rúd vanília kikapart magja
- egy rúd fahéj (vagy egy kávéskanál őrölt fahéj)
- egy marék darált mandula
- a díszítéshez kakukkfű vagy mentalevél
- egy rúd fahéj (vagy egy kávéskanál őrölt fahéj)
A meggyet annyi vízbe tesszük bele, amennyi éppen ellepi. Beleszórjuk a cukrot, a mézet vagy az agávészirupot attól függően mi van otthon. Belerakjuk a fahéjat és a szegfűszeget is, hogy az aromájuk kicsit ki tudjon főni. És mellesleg jó illat legyen az egész konyhában, de ez már mellékes. Szóval egy kicsit hagyjuk rotyogtatni. Közben figyeljünk oda a gyerekre, ha természetesen a közelünkben van, és épp arra készül, hogy kipakolja a fél konyhaszekrényt. De térjünk vissza a tűzhelyhez! Kábé tíz perc múlva belecsurgatjuk a kókusztejszínt, a beledobjuk a vaníliát és a szerecsendiót is. Egyet hagyjuk forralni, majd előkészítjük a turmixot, botmixert.
A meggy kb. felét minimális lével átpakoljuk a turmixba, majd selymesre aprítjuk. Utána az egészet visszapakoljuk a fazékba. Közben esetleg bekapcsoljuk a tévét, előveszünk egy játszós fakanalat stb, és a gyereket áttereljük a konyha, a nappali egy másik pontjába, hogy a meleg léből tuti semmi se menjen rá. Összekeverjük a bent maradt meggyel, és várjuk, hogy egy kicsit hűljön, mert langyosan, vagy hidegen a legfinomabb. Megszórjuk mandulával, megdizájnoljuk mentalevéllel, vagy ha elfelejtjük felírni a bevásárló listára, akkor az „azthittemelfagyottkintdemégiskihajtott” kakukkfűvel.
Narancsos-kókuszos dahl
Hozzávalók:
- négyszáz gramm vörös lencse
- egy szál póréhagyma
- két szál sárgarépa
- két centi friss gyömbér
- három gerezd fokhagyma
- egy narancs leve
- két deci kókusztej
- egy evőkanál garam masala
- egy teáskanál fahéj
- egy teáskanál szerecsendió
- egy teáskanál kurkuma
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- négy deci zöldségalaplé
- egy evőkanál kókuszzsír a pirításhoz
Az összevágott póréhagymát, a lereszelt gyömbért és a zúzott fokhagymát megfuttatjuk kicsit a kókuszzsíron. Rádobjuk a szintén reszelt sárgarépát. Kicsit rázzuk vagy főzőkanállal kevergetjük, nehogy odakapjon az alja. Felöntjük az egészet zöldségalaplével. Ezután nincsen más dolgunk, mint alaposan hideg vízben megmossuk a vörös lencsét és beletesszük a levesbe.
Jöhetnek a fűszerek! Fahéj, szerecsendió, kurkuma, garam masala, egy kis só, meg ízlés szerint bors. Belefacsarjuk a narancs levét és tíz percig rotyogtatjuk az egészet, aztán ha a lencse felszívta a levét, akkor éppen annyi vízet öntünk bele, amennyi ellepi! Mikor a lencse majdnem puha (nagyjából negyed óra után), akkor hozzákeverjük a kókusztejet! És kész! Friss metélő hagymával tálaljuk!
Pappa di pomodoro
A pappa di pomodorót, vagyis toszkán paradicsomlevest 30 perc alatt el lehet készíteni és még a maradék szikkadt kenyeret is felhasználhatjuk.
Hozzávalók: