A kacsahús mellett ilyenkor novemberben gyakrabban eszünk valamilyen káposztát, mert egészséges és tele van a szervezet számára értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal.

Mindegy, hogy fehér, lila vagy kínai kel, mert sokféleképpen el lehet készíteni. (Bár a gyerekek nyersen szívesen eszik.) Hoztunk nektek 3 káposztás receptet!

Lilakáposztakrém

Hozzávalók két főre:

  • fél kiló lilakáposzta
  • egy nagyobb fej lilahagyma
  • egy deci mandulatejföl ( ha nem vagytok vegánok, tejérzékenyek, akkor lehet sima is)
  • egy evőkanál nyírfacukor
  • egy csipet bors
  • ízlés szerint só

A káposztát szerencsére most nem kell reszelni, hanem egy késsel apróra vágni. Ez egy fantasztikus dolog, egy olyan embernek, mint én, aki utál bármilyen zöldséget gyalulni. Ha ezzel megvagyok, akkor a felkarikázott lilahagymát nemes egyszerűséggel egy kis kókuszzsíron megpirítom. Rádobom az összevágott lilakáposztát, majd felöntöm egy deci vízzel. Nem baj, ha nem lepi el, mert a káposzta úgy is ereszt egy kis levet. A fazekat lefedem egy fedővel, hogy gyorsabban párolódjon. Nagyjából húsz perc múlva beleszórok egy kis sót, borsot. Beleteszek egy evőkanál nyírfacukrot, hogy ne legyen az egész annyira „tömény.”

Nagyjából negyven perc viszont kell ahhoz, hogy a káposzta kellően megfőljön. Tehát ez nem az a fajta köret, mint például a kuszkusz, amit tálalás előtt tíz perccel gyorsan összedobok. A megpuhult káposztáról, hagymáról leöntöm a főzővizet, majd a mandulatejszínnel összeturmixolom. Lehetne még extrázni például almával vagy meggyel, meg egy kis vörösborral is, de szerintem a káposztakrém egypontnullásan önmagában is pazar.

Kimcsi, a világ legegészségesebb étele

Hozzávalók 3 fél literes üveghez:

  • egy fej kínai kel
  • egy szál kígyóuborka
  • fél szál jégcsapretek
  • 5 centi gyömbérszár
  • 3 gerezd fokhagyma
  • egy csokor fokhagyma
  • ízlés szerint sárgarépa
  • egy evőkanál halszósz
  • 6 evőkanál szójaszósz
  • 3 teáskanál méz
  • egy teáskanál cayenne bors vagy chilipehely

Grillezett káposzta

Hozzávalók 4 főre:

  • egy fej kínai kel (vagy káposzta)
  • egy evőkanál mogyórolaj
  • egy evőkanál ghi vagy vaj
  • egy marék mogyoró
  • fél citrom leve
  • néhány gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint chili és só