A zamatos turbolya egy vadon is növő fűszernövény, amelynek íze hasonlít a korianderhez. Ha magunk gyűjtjük, akkor egy forintba se kerül.

Itthon nagyjából bármelyik erdőn-mezőn, főleg az akácosok aljnövényzeteként megtalálható, mégis a hagyományos magyar konyha nagyon keveset használja. Bezzeg a franciák! Jut belőle a levelesbe, a burgundi marhába meg minden mártásba.

A turbolyát onnan lehet felismerni, hogyha megdörzsöljük a levelét, akkor ánizsos illata van. Még eltéveszteni se lehet! (Ha nem vagyunk benne biztosak, használjunk növényhatározó appot például Plantnetet vagy a Google Lenst.)

A tavaszi friss leveleit érdemes gyűjteni, mert később, mikor virágzik kesernyés lesz az íze. Merjük bátran használni a következő ételekhez:

  • húsleves
  • zöldségleves
  • gombás raguk
  • rizottók
  • bármilyen borsós étel (főleg ha egy kis menta is van benne)

Ha nincsen otthon koriander, akkor nyugodtan helyettesíthetjük turbolyával.

Ha erdőben szedjük, akkor érdemes egyet-kettőt gyökerestül kihúzni és a kertben egy árnyékos helyre kiültetni. (Ha napra tesszük, hamarabb felmagzik.)

A turbolyából teát is lehet főzni. A benne lévő anyagok segítik a szervezet méregtelenítését, és működésre sarkallják a vesét.