Tavasszal a kertben a „gaz” is növekedésnek indul. Hogy a gaz gyom-vagy gyógynövény, az csak nézőpont kérdése. Mutatunk hármat, amit meg lehet enni!

Csalán

A csípős csalánt szerintem senkinek sem kell bemutatni. Érdemes megkóstolni, mert szuper gyógynövény. Például csökkenti a reumás fájdalmat, csillapítja a gyulladást és remek májerősítő, epetisztító.

A csalánleveleket célszerű kesztyűben és hosszú nadrágban szedni, mert csíp. A leszedett leveleket úgy kell ártalamatlanítani, hogy pár percre forró vízbe tesszük. Készíthetünk belőle levest, főzeléket, sőt még pesztót is.

Árvacsalán

A piros árvacsalán is az ehető vadnövények közé tartozik. A virága édeskés, de a szára, levele kicsit kesernyés. Feldobhatjuk vele a turmixokat, a pesztókat, de díszítésképp levesek tetejére is rakhatjuk. Nagyon magas a C-vitamin és vastartalma. Vigyázzunk azonban, hogy ne fogyasszunk egyszerre túl sok belőle, mert nagyobb mennyiségben hasmenést okozhat.

Pitypang

A gyermekláncfű elsősorban a máj működését serkenti, de vitaminokban többek között A-C-és vitaminokban gazdag. Ezen kívül a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelemet is tartalmaz. A pitypang leveleiből virágzás előtt saláta vagy pesztó is készíthető. A virágából pedig egy kis citrommal és valamilyen édesítőszerrel szörp is főzhető.