Télen nagyon odafigyelek arra, hogy mindig legyen itthon elegendő - akár több kilónyi - gyümölcs. Sokszor veszek banánt, mandarint, de ha látok szépet a piacon, akkor más is belekerül a kosaramba. Mutatok nektek hármat!

Földi cseresznye

kerti patika

Tele van bétakarotinnal, A-vitaminnal és C-vitaminnal. 50 grammnyi földi cseresznye fedezi a napi C-vitamin-szükségletet, amely nagyban hozzájárul az immunrendszer hatékony működéséhez.

Jelentős mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, foszfort és vasat. Nagyon érdékes, hogy földi cseresznye minden olyan anyagot tartalmaz, ami a vasanyagcseréhez szükséges! A C-vitamin segíti a vas felszívódását, az A-vitamin pedig támogatja a folyamatot.

A földi cseresznye ezen kívül csökkenti a vér húgysavtartalmát, vízhajtó hatású és hatásos reuma ellen is.

Magában nagyon finom! De remekül illik bármilyen desszerthez! 

Birsalma, birskörte

kerti patikakerti patika​​A birs egy igazi csodagyümölcs, amely tele van ilyenkor értékes tápanyagokkal.

Lassítja az öregedést

A birs csurig van többek között A-B-vitaminnal. Magas a foszfor, a vas és a magnéziumtartalma. Egy nagyobbacska darab a napi C-vitamin-szükséglet negyedét fedezi. A benne lévő antioxidánsok pedig védik a szív-és érrendszert és állítólag lassítják az öregedési folyamatokat.

Természetes gyulladáscsökkentő

Gazdag pektinben, amely köztudottan erős gyulladáscsökkentő és nyákoldó. Segíti az emésztést. A birs mézzel elkeverve hamar megszünteti a hasmenést vagy épp a székrekedést

Védi a szívet

A magas káliumtartalma csökkenti a vér rossz koleszterinszintjét és ezzel együtt a vérnyomást

Influenza ellen is hatásos lehet

A benne lévő fenolok erős baktérium-és vírusölők, ezért néhány szeletke birs hozzájárulhat ahhoz, hogy könnyebben felvegyük a harcot az influenza és a különböző felső légúti betegségekkel szemben! A középkorban például a kolera ellen vetették be.

Alacsony a cukortartalma

Kevés benne a cukor, így gyakorlatilag bármilyen diétába beilleszthető.

Nyersen nem mindenki szereti, de például remek leves készíthető belőle.

Naspolya

kerti patika

Nem a legszebb gyümölcs az biztos. Ilyenkor karácsony környékére érik meg igazán. Barnán, szottyosan a legfinomabb szerintem.

Érdemes tenni vele egy próbát!

Magas a C-és B-vitamintartalma. Ezen kívül gazdag vasban, kalciumban és cinkben, valamint számos szervezet számára . Gyorsítja az anyagcserét és csökkenti a koleszterint. 

Ehetjük nyersen, de zabkásába keverve is remek.