A magyar levesek, főzelékek nagy részét fehér liszttel sűrítik. Hoztunk három egészséges alternatívát.

Zablisztes rántás

Az alter lisztek közül szerintem a zablisztnek van a legsemlegesebb íze. (Próbálgattam többfélét is. Nekünk ár-érték-íz arányben ez jött leginkább be.)Remekül használható bármelyik olyan receptnél, ami úgy indul, hogy piríts meg olajon lisztet és a hagymát.

A színe nagyon barna, ezért én általában több pirospaprikát használok, hogy egy kicsit javítsak a színén. És a végén megszórom mindig egy kis zöldfűszerrel.

Önmagával való sűrítés

A főzelekéket, krémleveseket és a szószókat lehet ezzel a módszerrel besűríteni. Csak ki kell venni az egyharmadát a zöldségnek, leturmixoljuk, majd visszatesszük, így sűrű is lesz, meg zöldségdarab is marad. Ha nem ragaszkodunk az utóbbihoz, akkor az egészet leturmixolhatjuk.

A krumplinál, babnál, borsónál, lencsénél nagyon jól működik. A gyökérzöldségeknél mérsékelten. A magas víztartamú tökféléknél kevésbé.

(Pürék esetében sokat javít az állagon, ha egy sűrű szűrőn átpasszírozzuk.)

Étkezési keményítővel való sűrítés

Szintén leveseknél, főzeléknél lehet alkalmazni. Egy kanálnyi étkezési keményítőt csomómentesre kell keverni egy merítőkanálnyi főzőlével. Hozzáadjuk, hagyjuk, hogy egyet forrjon és besűrűsödik.

Ha extrázni akarjuk, akkor az étkezési keményítős masszába rakhatunk egy kis (növényi) tejszínt is.