praktika menü nyaralás

Apartmanba mentek nyaralni a családdal az Adriára vagy a Balatonra? Összeállítottunk Nektek egy gyorsan elkészíthető egészséges menüsort, amit a gyerekek is imádnak.

Vigyük vagy vegyük???

Vigyük vagy vegyük – ez az apartmanos nyaralás egyik legnagyobb dilemmája. Ha csak viszed, akkor a gigahűtőtáska, a téli szalámi meg a száraz élelmiszer mellé épp be tudod szuszakolni a kis bőröndöt, a játékos szatyrot, kismotort, babakocsit meg a fürdős cuccokat. Jah, és lehet szükség lesz a tetőcsomagtartóra is!

Ha mindennap csak veszed,  arra egy négyfős család esetében inged-gatyád rámehet. Persze, lehet találni olcsó kifőzdét, meg pizzát is lehet rendelni, de a napi fagyi, kávé, süti, szuvenír mellett csak úgy röpködhetnek a húsz eurósok vagy a tízezresek.

Én a köztes megoldások híve vagyok. Vagyis viszek valamennyi kaját és főzök ( nevezzük annak) valami gyorsat, és ha elfogy, vagy megkívánok valamit, jellemzően valami helyi street foodot, akkor veszünk egy adagot belőle. Na jó, kettőt, mert a két gyerek ha formában simán megeszik egy szolidabb felnőtt tálat.

Így tervezd meg a menüt!

Ha elutazunk a menüsort mindig úgy állítom össze, hogy legyen benne:

  • zöldség - lehetőleg olyan, amit nagyon nem kell pucolni, hanem csak karikázni!

  • gyorsan elkészülő hús, - vagyis csirke, mert nem szeretek két órákat a tűzhely mellett álldogálni, miközben a többiek pihennek.

  • Valamilyen hal – nemcsak hogy egészséges, hanem pikk-pakk elkészül, és marad időm mondjuk délutáni kávéra vagy elolvashatok pár oldalt az aktuális kedvenc könyvemből.

  • lassan felszívódó szénhidrát- tartsa ki a gyerekek vércukor szintjét, hogy ne kelljen még tizenöt szendvicset készítem csak a strandra!

Bónusz szempontok:

  • jó, ha egy részét otthon előre is el lehet készíteni például pácolás. A húst amúgy is nyáron a kánikulában csak hűtőtáskában lehet szállítani, különben megromolhat.

  • Ne kelljen hűtve tárolni!

  • Foglaljon kis helyet, mert kell a hely a többi cuccnak!

  • Gyerekbarát legyen! Vagyis bármilyen körülmények között minden hiszti nélkül, lehetőleg önállóan egyék meg a gyerekek!

Mintamenü 

Öt napos mintamenüt terveztem, mert

  • van olyan, hogy másnapra is marad
  • és akad olyan nap, amikor az utcán street foodot eszünk vagy megkívánunk egy pizzát

1. nap: mézes-mustáros csirke szezámos spenótsalátával

Mivel a nyers hús az egyik leginkább romlandó, ezért ezzel az étellel kezdünk. Plusz bónuszpont, hogy a pácot előtte nap otthon el lehet készíteni. A spenótsalit meg nagyjából három perc melóval össze lehet dobni.

2. nap: padlizsános bulgurrizottó

A bulgurt még csak főzni sem kell. Elég hozzá egy vízforraló meg egy tál és magától elkészül. Padlizsánnal meg kiváló párosítás. Főleg, hogy csak karikázni kell.

3. nap: citromos-korianderes töltött hal (tetszőleges fajta) kukoricás rizzsel

A nyaralás közepére általában már fel szoktuk térképezni a helyi lehetőségeket például a piacot. Az Adrián ma már sok helyen nem kell kegyetlenül korán kelni, hogy például friss aranydurbincsot (orata) vagy szardellát lehessen kapni. A Balatonnál sajnos kicsit más a helyzet. Ott jó, ha van egy ügyes horgász a családban.  A receptben pisztráng szerepel, de bármilyen másik fajtához illik ez a fűszerezés. Ha a gyerekek nem eszik meg a „rendes halat”, akkor vigyetek magatokkal halrudacskát.

4. nap: spagetti amatriciana

A gyerekek imádják a spagettit. A paradicsomos füstölt szalonnás szósz pedig nagyjából tíz perc alatt elkészíthető

5. nap: francia lecsó

Minden maradék alapanyagot elnyelhet a kukoricától kezdve a szalonnán át egészen a cukkiniig. Elvileg sütőben kell sütni, de én már készítettem vokban is. Ugyanolyan, ha nem finomabb.

kép forrása