Fekete retket a téli-kora tavaszi szezonban lehet a piacon vagy a nagyobb boltokban kapni. Elsőre a fekete héja miatt nem tűnik túl bizalomgerjesztőnek, de meghámozva vagy lereszelve kellemesen csípős, karakteres íze van. Azon kívül, hogy finom, mutatjuk miért érdemes megkóstolni.
A fekete retek gazdag többek között A-, B-, C- és E-vitaminban, és többek között kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, cinket, mangánt, ként, szelént és egyéb nyomelemeket is tartalmaz.
- Erősíti a májat, és a benne lévő nyomelemek hozzájárulnak a szervezet májsejtjeinek regenerációjához.
- Működésre serkenti az epét, így rendszeres fogyasztása mellett kisebb az esélye az epekő kialakulásának. A nép gyógyászat szerint a leve még a kifejlett epekövet is képes feloldani.
- A fekete retek természetes vízhajtó, és felgyorsítja a szervezet méregtelenítését is.
- A fekete rekekben lévő raphanin jótékony hatással van a pajzsmirigy működésére, így a pajzsmirigyproblémákkal küszködöknek is érdemes gyakran fogyasztania
- A fekete retek szuper nyák-és hurutoldó, főleg ha egy kis mézet csöpögtetünk a belsejébe.
Hogyan fogyasszuk?
Lehetőleg nyersen. Szeletelve szendvics mellé, de én szoktam ázsiai tészták tetejére is reszelni.