praktika
Kép: pexels.com

A reggeli rohanás után a lakás úgy néz ki, mint a csatatér. A koszos bögre az asztalon marad. A kenyér a konyhapulton és a papucsok valahol a székek és a kanapé között. A morzsák … Arról jobb nem is beszélni…

A helyzet nektek is ismerős? Akinek nem, kommentben vagy a FB-oldalunkon megírhatná, hogyan csinálja.

És a legszebb ezzel az állapottal a délutáni logisztikai kör után szembesülni, mert megvár a koszos bögre, a szétszórt papucs és a morzsa is. A gyerekek jobb esetben belevetik magukat a játékba. A férjem dolgozik, nekem meg indulhat a házimunka.

Nem, tényleg nem sok idő bedobálni a mosatlant a mosogatógépbe vagy elmosni két bögrét. A helyére tenni a cuccokat és felseperni a koszt. Aztán elpakolni a vásárlást, beindítani a mosást, teregetni, szárítani, összehajtani, szortírozni, helyére tenni a ruhákat, elkészíteni a másnapi ebédet, tízórait. Közben leckét ellenőrizni, a kisebbel is beszélgetni…

Ez az az sokszor öt perc ami a minőségi perceket csen el a családtól.

Folyamatosan azon gondolkodom, hogyan lehetne optimalizálni a rendszert, ezért amikor nem rettenetesen fáradtak a fiúk, bevonom őket. Összegyűjtöttem öt+ egy indokot miért.

  1. Az együtt végzett házimunka közben jobban megered a nyelvük és nem kell fogóval kiszedni belőlük mi volt az oviban, a suliban. A muszáj idő egy csapásra minőségi idővé válik.
  2. Fejlődik a kötelességtudatuk, és látja, nekem sincsen mindig kedvem a házimunkához, de attól még nem élhetünk mocsokban.
  3. Jobban értékeli az otthoni munkát. Ha neki kell összesöpörnie esténként, akkor legközelebb nagyobb valószínűséggel veszi elő a tálcát. Vagy ha el kell mosogatni, akkor nem vesz elő minden korty vízhez egy tisztát.
  4. Bővülnek az ismereteik. Például tudja melyik kukába kerül a háztartási és melyikbe a papírhulladék. Hogyan lehet leszedni az íróasztalról a filc-és ragasztófoltot. Hogyan kell megkeverni a vasedényben a levest, hogy ne érjen hozzá a széléhez. Hogy két zokni az egy pár.
  5. Fejleszti a finom motorikát.Nálunk ez leginkább a főzésre igaz. A csipkedés, szaggatás, darabolás erősíti az ujjakat.

+1 Hamarabb végzünk vele.