praktika

Az elmúlt években többször végigcsináltuk a negyven napos böjtöt: negyven napig kipróbáltuk milyen hús nélkül élni. Ez egyfajta tavaszi testi-lelki tisztítókúra és mellesleg pár kilótól is meg lehet szabadulni. Összegyűjtöttük a legfontosabb tapasztalatainkat.

1. A kiesett fehérjét ne gyorsan felszívódó szénhidráttal pótold!

Ha nem eszel húst, akkor nem könnyű nem megrohamozni a péksüteményes szakaszt a boltban. Egy kis önfegyelem kell hozzá az tény, de ha felkínálsz a magad számára büntetlen alternatívát például egy zabpelyhes süti vagy egy mentes pohárkrém formájában már nem is tűnik olyan nagy lemondásnak.

2. Gombát minden mennyiségben

A gomba szuper fehérjeforrás. Merjük használni! Nemcsak levesnek vagy pörköltnek jó, hanem jól lehet grillezni, sőt még pácolni is.

3. A vacsi pótlása a legnehezebb

A vacsorát nehezebb pótolni, főleg ha te is olyan vagy, mint mi, hogy este max egy szendvicset eszel. Szerencsére már vannak jófajta vegán felvágottak és a zöldségkrémekből is határ a csillagos ég.

4. Szerezz be tartaléknak fagyasztott zöldségeket!

Igen, tudjuk a friss sokkal jobb. De ha sűrűek a hétköznapok, és megszorultál egy kicsit az idővel, jó szolgálatot tesz, ha a fagyasztóban van egy adag tartalékzöldségkeverék. Köretnek, levesnek, de még zöldségfasírtnak is jók.

5. Frissítsd fel a fűszeres polcot!

Az indiai és a távol-keleti konyha rengeteg fűszert használ a zöldségek elkészítéséhez. Nagyon sok receptjük is, amit érdemes kipróbálni. Szerezz be pár indiai fűszert ( különféle masalákat, curryket), de bár közel-keleti is jöhet. De jó szolgálatot tesz a rizsecet vagy plusz üveg szójaszósz is.

+1 Tervezd meg nagyjából a heti menüt

Én csak nagyjából szoktam megtervezni a heti menüt, mert ha épp látok valami frisset, például gusztusos céklát, zellert, akkor módosítok rajta.