Dübörög a spárgaszezon! Mindegy, hogy fehér vagy zöld! Főzve, sütve, grillezve is parádés köret, ha tudod hogyan kell bánni vele. Nem túlzás, a spárga külön bánásmódot igényel, különben olyan szálas és csoffadt lesz, hogy a szomszéd tehene sem bírná megenni. A saját káromon a következőket tanultam meg:
- Csak április végétől június elejéig van szezonja! Csak ekkor vedd, mert a vén spárgát egy Michelin-csillagos séf sem tudja ehetővé varázsolni!
- Ha lehet piacon szerezd be! Az őstermelő mindig frissen szedi le, és tutira nem áll több napot a polcon, mint egy szupermarketben!
- Ha mégis boltban kívánod meg, akkor fogd meg a tetejét. (Ne törödj a Zsolti szekuritival!) Kicsit hajlítsd meg. Ha érzed, hogy mindjárt pattanna , akkor teljes nyugalommal tedd bele a kosaradba.
- Mindig csak annyit vegyél, amennyit BIZTOSAN el tudsz készíteni aznap vagy legfeljebb két napon belül!
- Ha megvetted, és hazaérve nem ülsz neki elkészíteni, akkor állítva tedd a hűtőbe és tekerd bele egy nedves papírtörlőbe/konyharuhába, hogy tovább maradjon zsenge!
- Ha köretnek készíted, akkor az alsó harmadát törd le! Ne vágd! Törd! Ahol magától elpattanik, az afölötti rész garantáltan istenu!
- Innentől már azt csinálsz vele, amit akarsz: egy kis fokhagymával, sóval megküldve megfuttathatod a serpenyőben vagy grillen!