A colomba pasquale egy hagyományos olasz húsvéti kalács neve, ami magyarul annyit jelent: húsvéti galamb. A nevét a formájáról kapta, hiszen a galamb a húsvéti megújulást, békét és újjászületést jelképezi.
A tésztája gyakorlatilag ugyanaz, mint a karácsonyi panettonének, hiszen van benne kandírozott citrusféle és ha a család szereti, akkor mazsola is. A története nem túl régi. Az 1930-as években a Motta nevű cég karácsonyra nagy mennyiségben sütötte a panettonét. Az ünnepek után azonban a kereslet finoman szólva is visszaesett, ezért az akkori marketingmenedzsernek, Dino Villaninak támadt egy zseniális ötlete: más formában, de készítsenek húsvéti panettonét. A váratlan húzásnak akkora sikere lett, hogy Angelo Vergani 1944-ben átvette a receptet és megalapította a saját cégét, melynek specialitása a húsvéti colomba. Azóta számos cég felvette a repertoárjába. Egy ilyen kalács elkészítése gyakorlatilag egynapos munka. Néha azonban érdemes vele bíbelődni, mert a végeredmény semmihez sem hasonlítható!
Hozzávalók
A kovászhoz:
- tíz deka liszt
- egy zacskó instant élesztő
- fél deci langyos víz
- egy evőkanál cukor
A tésztához:
- harminc deka liszt
- nyolc deka cukor
- egy deci langyos tej
- egy marék kandírozott citromhéj
- egy citrom leve
- egy citrom reszelt héja
- nyolc deka langyos vaj
- négy tojássárgája
- egy teáskanál só
A mázhoz:
- két tojássárgája
- két evőkanál porcukor
- egy marék mandula
Először a kovászt készítjük el! A lisztet összekeverjük a langyos vízzel, a cukorral és az élesztővel, majd az egészet nagyjából egy órán keresztül pihentetjük. Háromnegyed óra múlva egy másik edényben a tésztához a lisztet, a cukrot és a sót összekeverjük. Belefacsarjuk a citrom levét, belereszeljük a héját, majd hozzáadjuk a tejet és a tojássárgákat is. Ezután a masszához hozzáöntjük a kovászt, és elkezdjük dagasztani. Mikor kezd összeállni, apránként beletesszük a langyos vajat is. Nem kell megijedni, mivel lágy a tészta, ezért nagyjából tíz-tizenöt perc dagasztás után kezd csak elválni az edény falától. Amikor szép hólyagos lesz a massza teteje, félretesszük, és körülbelül egy órán keresztül langyos helyen kelesztjük.
Ezután lisztezett deszkán alaposan átgyúrjuk és beledolgozzuk a cukrozott citromhéjat is. (Lehet előre áztatott mazsolát is használni). Ha ezzel végeztünk, akkor másfél órán keresztül ismét kelesztünk. Óvatosan átgyúrjuk a gombócot, és két egyforma részre osztjuk. Az egyikből elkészítjük a galamb testét és fejét A másikat két részre osztjuk és abból egyenként megformázzuk a galamb szárnyait. A kalácsgalambot megint egy fél órán keresztül pihentetjük.
Közben előmelegítjük a sütőt 170 fokra, és a mázhoz kikeverjük a tojásfehérjéket a cukorral, majd az utolsó kelesztés után az egészet átkenjük. Végül egész mandulákkal vagy mandulapehellyel tetszőleges módon díszítjük. A colombát nagyjából negyven percig sütjük, akkor van készen, ha szép aranybarna a teteje. Sütés után rácson kihűtjük, és hidegen tálaljuk.