Ha ünnepi ebédet akarok készíteni, 10-ből 9-szer kacsát készítek. Hogy miért? Nagyjából lehetetlen elrontani. Minimális előkészítést igényel. Ha sütőben készül, akkor annyi a titka, hogy alacsony hőfokon jó sokáig kell sütni, hogy a végeredmény tökéletes legyen.
Fokhagymás-korianderes kacsamell fahéjas barackkal
Hozzávalók két főre:
- fél kiló kacsamell
- két darab nektarin (keményebb fajta)
- három gerezd fokhagyma
- egy késhegynyi koriander
- két evőkanál méz
- egy kávéskanál fahéj
- egy csipet bors
- ízlés szerint só
A kacsamell bőrös részét nagyjából centinként beirdalom úgy, hogy közben nem vágok bele a húsba. Szóval, csak óvatosan a késekkel! Ezután előveszek egy serpenyőt, és közepes lángon „szárazon” melegíteni kezdem. Nagyjából három perc múlva ráteszem a kacsákat, de úgy, hogy a bőrös oldaluk lefele legyen. A zsírjuk pillanatok alatt kisül, így a hús ebben pirul meg. Mindegyik oldalt nagyjából öt percig sütöm. A szeletekre rakok egy kis összezúzott fokhagymát, egy késhegynyi egész koriandert. Nem maradhat ki a só és a bors sem. Akkor van vége az első etapnak, ha a kacsamell mindkét fele szép, pirosas színű.
A sütőt előmelegítem 170 fokra, légkeveréses fokozatra. A kacsákat ráteszem a rácsra. Eggyel lejjebb rakok egy tepsit, hogy a sütés közben kicsorduló zsír ne trutymózza össze az egész sütőt. Innentől kezdve a húsok nagyjából húsz perc alatt pazar mód átsülnek. Amíg várok rájuk, a megpucolt, összevágott nektarinokat két evőkanál mézen megfuttatom. Rádobom a fahéjat is, aztán kábé öt perc alatt készre sütöm a barackfalatkákat is. A kacsákat, mielőtt kiveszem a sütőből, egy hústűvel megszúrom, hogy a belsejük is teljesen megpuhult-e.
Citromos kacsa nagyon egyszerűen
Hozzávalók ( négy-öt személyre):
- egy nagyjából másfél-két kilós kacsa
- fél citrom
- két vastagabb szál sárgarépa
- egy nagyobb ujjnyi gyömbér
- három gerezd fokhagyma
- két evőkanál kínai öt fűszer keverék
- ízlés szerint só
- egy pici olívaolaj
A sütőt előmelegítjük százhúsz fokra. A kacsát megmossuk. A felesleges nedvességet egy papírtörlővel lecsöpögtetjük, majd kívül belül bekenjük a zúzott fokhagymás olívaolajjal. Ezután beledörzsöljük a kínai ötfűszer keveréket. Ha készen vagyunk, akkor a nagyobb darabokra vágott gyömbért és sárgarépát és a négybe vágott citromot betesszük a szárnyas belsejébe. Utána mehet a sütőbe úgy két és fél órára. Óránként nem árt egyszer átlocsolni, de ha egyszer elmarad, akkor sincsen baj.
Amikor már majdnem puha a hús, feltekerjük a sütőt száznyolcvan fokra (ha van grill funkció, akkor azt is kapcsoljátok be) és még körülbelül harminc percig sütjük. Akkor van készen, ha bőre szép aranybarnára sült. A kisült levével tálalás előtt nyakon öntjük, megsózzuk, végül káposztakrémmel és fehérrépa pürével kínáljuk.
Ropogós kacsacombok sütőtökös gnocchival és ázsiai lilakáposztával
Hozzávalók négy személyre:
A kacsához:
- egy kiló kacsacomb
- két fej vöröshagyma
- két szem alma
- másfél deci fehér bor
- két evőkanál méz
- ízlés szerint só, bors
Sütőtökös kovászos gnocchi
- 100 gramm sütőtökpüré
- 2,5 decis bögre liszt (2/3-a teljes kiőrlésű, 1/3-a rétesliszt)
- két evőkanál kovász
- néhány levél tárkony
- egy teáskanál szerecsendió
- fél marék bazsalikom
- ízlés szerint só
- ízlés szerint parmezán (opcionális)
Ázsiai lilakáposzta
- egy kisebb fej lilakáposzta
- egy csokor újhagyma
- két evőkanál valamilyen cukor (sima, barna, vagy eritrit)
- másfél deci bor
- egy kávéskanál só
- ízlés szerint balzsamecet