Folyamatosan úgy érzed magad, mint egy forrongó vulkán, aki a legkisebb apróságra is képes kitörni? A kínai öt elem tana szerint az epéd, ami a Fa elemhez tartozik, nem működik megfelelően!

A szervezet mosogatószere

A nyugati orvostudomány kissé lecsupaszítva az epét a szervezet mosogatószerének tartja. A máj naponta nagyjából két litert termel belőle. Az epehólyagban tárolódik. Amikor a táplálék a vékonybél első szakaszába, a patkóbélbe kerül, akkor az epehólyag egy hormon hatására összehúzódik és epét fecskendez ki magából. Az epe pedig mint a szervezet legszuperebb mosogatószere el kezdi lebontani a zsírt. És mindenki boldog!

Ha az epe működési egyensúlya megborul mondjuk a túl sok zsíros vagy az extrém zsírszegény étel, a túlzásba vitt alkoholfogyasztás, a rengeteg savanyú étel, vagy a rendszertelen, eszek is meg nem is evés hatására, annak fizikai-és lelki tünetei is lesznek.

Mogorvaság és merevség

Értelemszerűen először az egyensúlyvesztés az érzelmek terén jelentkezik. A visszafojtott harag, a mogorvaság, a megkeseredettség és a fortyogó düh mind-mind erre utalhat. Jó nem azt mondom, hogy ritkán egy vitatkozás hevében kiejtett oda-odaszúró, epés megjegyzés bajt jelent. De ha valaki folyamatosan ingerlékeny és mogorva, akkor érdemes jobban odafigyelni az epéjére.

Egy idő után a testi tünetek is megjelennek. Itt elsősorban nem egy kegyetlen epegörcsre kell gondolni, hanem olyan kis apróságokra, mint a migrén, a savanyú íz nonstop kívánása, merev vállak, a folyamatosa fáradtság vagy a gyenge, töredező körmök.

Epekő, magas koleszterin, püffedés

A keletiek szerint ha az epe egyensúlya nem áll helyre: mert továbbra is ragaszkodunk a zsíros ételekhez, amelyek többek között tartósan magasan tartják a vér koleszterinszintjét, akkor hosszú távon epekő alakulhat ki. De most akkor mit tegyünk? Ne együnk zsírt? Az sem jó, mert a kevés zsír legalább annyira káros, mert akkor pangani kezd az epe. Ezért a baktériumok könnyedén elszaporodnak a vékonybélben, és nap végére akkorára püffed a hasunk, mint egy öt hónapos kismamának.

Hogyan ehet helyreállítani az egyensúlyt?

  • Együnk legalább napi ötször, aminek lehetőség szerint adjuk meg a módját, mert akkor az epe nem gyűlik fel az epehólyagban.
  • Ha diétázunk, legalább naponta egyszer fogyasszunk olyan ételt, amiben legalább öt-tíz gramm zsír van! Például egy marék kesudió vagy mandula, egy fél avokádó, egy kanál olívaolaj. Nem kell rögtön a pörköltre gondolni!
  • Jó hatással van az epehólyag működésére az articsóka, a zöldbab, a cékla, a sárgarépa, az édeskömény, a petrezselyem, a retek (különösen a fekete), az édesburgonya és a vizitorma.
  • Az epekövet segít megelőzni a borsó, a lencse a bab és a dió.
  • A hántolatlan gabonafélék például a teljes kiőrlésű kenyerek is jó barátaink, mert tele vannak B-vitaminokkal, amely köztudottan jótékony hatással van az epe működésére.

(folytatjuk)

felhasznált irodalom: 

Jennifer Harper: A tudatos test.Kínai orvoslástan és természetgyógyászat az öngyógyítás szolgálatában

kép forrása