Vidéken a régivágású férfiak  kétféle húst szeretnek: a disznót meg a sertést. Jó, persze a borjúpörit sem tolják duzzogva félre, de mivel a marhahús az drága, így csak akkor kerül az asztalra, ha éppen valamelyik szegről-végről koma tehenet vág, vagy ha le van akciózva a hipermarketben. Az urak a pulykába, kacsába, libába még csak-csak belevágják a bicskájukat, de a csirkét dafke meg sem kóstolják.

Hogy miért? Háá.. mert olyan száraz, mint a balsorsban a fájdalom. Egyék csak az asszonyok! Így mindig kell valami disznóság: karaj, tarja tök mindegy hogyan, mert az tutira szaftos. Pedig csirkemell is lehet az, csak tudni kell jól elkészíteni.

Összeszedtünk néhány jó tanácsot, amitől a csirkemell garantáltan szaftos marad!

  • Ha teheted, vegyél jó minőségű csirkemellet! Beszerezheted a piacon, a szupermarketben, hentesnél vagy az anyukád szomszédjától tök mindegy! Ha szép sárgás a bőre, akkor garantáltan látott szegény állat zöldet és napfényt.
  • Ha egészben szeretnéd sütni, akkor a saját magad dolgát könnyíted meg a pácolással. Nem kell túl gondolni, elég előtte pár órával vagy előző este saccperkábé összedobni egy mézes-mustáros vagy egy zöldfűszeres pácot!
  • Sokkal szaftosabb lesz a csirke, ha kiveszed a hűtőből és tíz percig a pulton hagyod, mert a forró olaj és a hideg hús között kisebb lesz a hőkülönbség!
  • Ha egészben készíted a csirkemellet légyszí ne klopfold ki! A vastagabb húst kisebb eséllyel sütöd túl, így omlósabb marad a belseje.
  • A sütéshez ne használj villát! Tudom anyukád is így süti meg a nagyi is! De itt az ideje változtatni. Kábé egy ezresért már lehet húscsipeszt venni, ami nem szúrja meg a húst, így tutira nem fog a belsejében megbúvó szaft kicsorogni!
  • És most jön a legnehezebb! Ne süsd túl! Ne süsd túl! Ne süsd túl! Hidd el sokkal de sokkal finomabb a csirkemell, ha a rostjai éppen csak elválnak egymástól! Ez oldalanként páctól és vastagságtól függően nagyjából négy perc!
  • Ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor szemelj ki egy tesztpéldányt. Vedd ki, vágd ketté és úgy nagyjából látni fogod, hogy mikor lesz tökéletes az állag
  • Mielőtt tálalod, rakd egy tálra és fedd be pár percre alufóliával, hogy az ízek sokkal intenzívebben átjárják!

Kép forrása