Gondolom veled is előfordult jó párszor, hogy leadtál öt-tíz-tizenöt kilót, aztán a nagy sikeren felbuzdulva abbahagytad a diétát. Néha-néha nem volt kedved mozogni, és hirtelen azt vetted észre, hogy a mérleg nyelve el kezdett felfele kúszni! Nem vagy egyedül! Rengeteg ember küzd a jojó effektussal pedig egy kis odafigyeléssel meg lehet előzni! Összeszedtünk néhány jó tanácsot!

1. Ne higgy az ilyen-olyan csodadiétáknak! Oké, lefogysz nagyjából három hét alatt tizenpár kilót..És mi lesz azután! A szervezeted megbosszulja, ha huzamosabb időn keresztül megvonsz tőle valamilyen fontos tápanyagot! Inkább válts életmódot. Eleinte kevésbé látványos, de hosszú távon sokkal könnyebb tartani.

2. Nincsen kakaóscsiga, cukros tetejű fánk, kalács vagy pár gyors pizzás falatka a sarki „mirelit pékségből! Válassz helyette teljes kiőrlésű kenyeret, zsemlét, kiflit! A krumplit cseréld le csicsókára, a rizst a bulgurra, hajdinára vagy kölesre. Kevesebb bennük a kalória és megfelelő fűszerezéssel észre sem veszed a különbséget.

3. Ha sütit sütsz, akkor a cukoradagot nyugodtan felezd le. (vagy használj helyette valamilyen alternatív édesítőszert) Hidd el, fel sem tűnik senkinek!

4. Gyárts magadnak egészséges nassolnivalót! A kurkumás sült zeller, a csicseriborsó chips remek kiegészítője a sorozatnézésnek!

5. Állj neki főzni, mert étteremben, üzemi menzán csillagászati árakat kérnek el még a párolt zöldségért is. ( Az egy másik kérdés, hogy manapság egy tisztességes mennyiségű zöldség többe kerül, mint a hús..)

6. Egyél napi ötször! Igen, jól olvastad. Reggeli, tízórai, ebéd, uzsi és vacsi! Így szépen egyenletesen tartod a vércukorszintedet, és tuti, hogy este nem fosztod ki a hűtőt!

7. Ha nem szeretsz konditeremben izzadni és nem vagy az a futós alkat, akkor két kilométeres körzetben inkább sétálj. Kezdésnek állítsd be a telefonodon a lépésszámlálót és ha napi hatezer lépés megvan, akkor már jó úton haladsz.

+1 És végezetül az áhított testsúlyt viszonylag hosszabb idő alatt éred el, ezért a fentiek remélhetőleg addigra már beleivódtak a napi rutinba, így nagyobb az esélye, hogy nem hízod vissza azokat a kilókat, amiket leadtál.