Annak ellenére, hogy mindnyájan levesesek vagyunk, általában csak hétvégén főzök levest. Mint nagyjából minden kisgyerekes családnál, nálunk is a krémlevesek mennek lehetőleg jó sok levesgyönggyel. Hoztunk nektek 3 szuper családi receptet!

Mazsolás gesztenyekrémleves

Hozzávalók két főre

  • harminc deka egész gesztenye
  • egy deci kesukefír ( lehet sima is, ha nem vagytok tejérzékenyek, vegánok, paleósok stb.)
  • egy evőkanál nyírfacukor
  • egy csipet só
  • a tálaláshoz egy marék mazsola

A gesztenyéket tegyük egy tál hideg vízbe. Amelyik fent marad a tetején, az kukacos, és dobjuk ki. A maradékot jól mossuk meg, és kereszteket vágjuk a tetejébe. Ez egy kicsit munkaigényes, de harminc dekánál nagyjából öt perces munkafolyamat. Egy fazékba dobjuk bele őket, és annyi vizet tegyünk hozzá, amennyi éppen ellepi őket. Szórjunk a vízbe egy csipet sót. A fedő alatt körülbelül negyed óra alatt a gesztenyét puhára főzzük. Utána egyenként lerántjuk róla a héjat.

Ez a sütött gesztenyéhez képest sokkal, de sokkal egyszerűbb feladat, mert a héja szinte magától leomlik a gyümölcshúsról. A pucolt gesztenyéket ezután beletesszük a turmixba, felöntjük a főzőlével. Nyakon öntjük a kefírrel, beleszórjuk a nyírfacukrot, és három perc alatt finomra turmixoljuk.

A végeredmény egy kellően krémes, kissé pikáns leves, amihez pazarul illik mazsola.

 

Francia gombaleves

Nagy kedvencünk a francia gombaleves, ami majdnemhogy annyira ünnepi, hogy akár a karácsonyi vacsorán is megállná a helyét.

Hozzávalók négy személyre

  • fél kiló csiperke
  • egy fej vöröshagyma
  • egy fej lilahagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • egy szál sárgarépa
  • egy szál fehérrépa
  • 3 babérlevél
  •  egy teáskanál kakukkfű
  • egy csipet szárított gomba (opcionális)
  •  két deci fehér bor
  •  két tojássárgája
  • négy deci (vegán) tejföl)
  • pici olívaolaj
  • 2 liter víz

 

Mézes birskrémleves

A csodagyümölcs birsből szuper leves készíthető: csak nagyjából húsz perc, egy kis fűszer és két kanál méz kell hozzá.

Hozzávalók:

  • 6-7 szem birsalma
  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál kókuszzsír
  • egy teáskanál fahéj
  • egy teáskanál szegfűszeg
  • egy teáskanál szerecsendió
  • 2 deci (vegán) tejföl)
  • egy citrom leve
  • néhány levél menta