Fortepan.hu/SimonTibor

Az iskolai menzán voltak olyan ételek, mint a lekváros bukta, csokis piskóta vagy csirkecomb rizibizivel, amik után megnyaltuk mind a tíz ujjunkat. De voltak olyan fogások is, amit sok-sok év távlatából is legszívesebben elfelejtenénk. Mutatunk közülük ötöt!

Finom főzelék

Tegye fel a kezét, aki előre furakodott a sorban, mikor megtudta, hogy finom főzelék lesz az ebéd?! A hatalmas lisztcsomók között megbúvó majdnem pépesre párolt répakarikákról minden elmondható, csak az nem, hogy repetát kértünk belőle. Persze, ha éhesek voltunk, akkor azért csak kikanalaztuk a tányérból.

Spenót

A menzán valahogy a spenót sem tartozott a legfinomabb ételek közé. Valószínűleg azért meg kispórolták belőle a fokhagymát úgy ámblokk, amit irgalmatlanul sok vízzel, gigantikus zsemlebuckákkal és egy kis sóval próbáltak pótolni. Sikertelenül.

Krinolin és a szafaládé

A mai napig nem tudok elképzelni borzalmasabb főzelékfeltétet, mint az ugrósra főtt krinolin vagy a szafaládé. Se színük, se ízük nem volt, mert húst még csak messziről sem láttak. A szagukban ellenben volt valami furcsa, ami miatt a legtöbben inkább nem kértük, vagy legalábbis a tányér szélére piszkáltuk.

Tarhonyás hús

A tarhonyás hús önmagában véve nem egy rossz étel, de amikor a hús 10-ből 9 esetben full mócsingos, akkor nem repestünk az örömtől, ha éppen ez volt aznapi ebéd. Az volt talán az egy szerencsénk, hogy egy tányérba még a mócsingból sem jutott sok. Egy kis zsíros szafttal pedig a tarhonyát meg lehetett enni.

Darás tészta pörkölttel

Az iskolai menza univerzális félkészterméke a pörkölt volt. Ha felszaporították a maradékot, akkor másnap kiváló gulyásleves lett belőle. Ha valamilyen oknál fogva nem akart elfogyni és több maradt belőle, akkor olyan extra körethez is illett, mint a darás tészta.