Nálunk májusban indul be a szülinapi szezon. A férjem kezdi, aztán jön anyukám, a nagyobbik fiam, apu, a papa és én, és akkor még nem beszéltünk a névnapokról. A gyerekek persze örülnek, mert majdnem minden hétvégén van gyertyás, vagy legrosszabb esetben csillagszórós torta.
A férjemnek minden évben sütök valamit. Idén flódnitortát kért. Nagyon örültem neki, pláne mikor felfedeztem, hogy nincsen itthon mák. Sebaj volt helyette chiamag! Mivel nem kellett sütni, tokkal-vonóval negyven perc alatt megvoltam mindennel, még úgy is, hogy a kisebbiknek B-napja volt és végig vagy a lábamon, vagy a kezembe vagy a hajamba csimpaszkodott. Utána még hagytam két órát a hűtőben pihenni, hogy szépen érjenek össze az ízek.
Hozzávalók ( kicsi, 16 centis formához)
Az alaphoz:
- egy bögre zabpehely (finomra őrölt)
- fél citrom leve
- egy deci zabtej ( lehet nyilván sima is)
- két kanál kókuszszirup ( mézzel is helyettesíthető)
- ötven gramm növényi vaj
- egy csipet só
A krémhez:
- két alma ( édesebb fajtát válasszunk)
- egy evőkanál őrölt fahéj
- négy evőkanál szilvalekvár ( nekem fűszeres volt otthon- köszi Rita!)
- fél citrom leve
- két kanál kókuszszirup
- 100 gramm chiamag
- két deci zabtej
- két darab lapzselatin ( vagy egy zacskó zselatin fix)
- egy teáskanál vanília kivonat
A zabpehelyet egy kis fazékba szórjuk, majd hozzátesszük az apróra vágott növényi vajat. Belecsurgatjuk a kókuszszirupot, a citromlevet. Megsózzuk és kis lángon nagyjából három perc alatt összefőzzük. Ezután beleöntjük a forma aljába és betesszük a hűtőbe kábé tíz percre. Közben felvágjuk az almát vékony szeletekre és beleforgatjuk a fahéjba. Ezután kivesszük a tortát a hűtőből. Az alapot megkenjük szilvalekvárral, majd rápakoljuk az almát. Utána ismét visszatesszük az egészet a hűtőbe.
Közben egy kis lábasban meglangyosítjuk a zabtejet. Belecsurgatjuk a citromlevet, a kókuszszirupot, a vaníliakivonatot, aztán beleszórjuk a chiamagot. Lecsukjuk a gázt. Alaposan összekeverünk mindent. Végül a beáztatott lapzselatint is belekeverjük. Ha ezzel megvagyunk, akkor öntjük a „krémet” a tortára, majd ismét visszatesszük pihenni tíz percre. Addig vagy bepakoltok a mosogatógéppel vagy kézzel elmosogatjátok a romokat, összepakoltok vagy a gyerekeket rendezitek. Végül megint jöhet egy vékony réteg szilvalekvár és a szélére néhány szeletke alma, majd visszatesszük úgy két órára a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.
Végül jöhet a gyertya, a csillagszóró meg a Ma van a szülinapom-pom-pom...